main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: ANP. Milieudefensie Jong Winnie Oussoren, directeur Milieudefensie Donald Pols en advocaat Roger Cox tijdens een persconferentie van Milieudefensie.
19 januari 2024 — 17:13

Milieudefensie klaar met ‘bankier van klimaatcrisis’ ING en start rechtszaak

ING moet de samenwerking stoppen met vervuilende bedrijven “die onze toekomst in gevaar brengen”, eist Milieudefensie. Om dit af te dwingen spant de klimaatorganisatie een rechtszaak aan tegen de Nederlandse bank.

ING rapporteerde in 2022 dat ze verantwoordelijk is voor de uitstoot van meer dan 61 megaton broeikasgassen. Dat is meer dan alle andere Nederlandse banken en Milieudefensie denkt dat het werkelijke aandeel hoger ligt. Een groot deel van de uitstoot van ING wordt veroorzaakt door leningen aan en samenwerkingen met vervuilende bedrijven, benadrukt de klimaatorganisatie. Die eist dat de uitstoot waar ING verantwoordelijk voor zou zijn met bijna de helft wordt teruggebracht voor 2030.

Alle vervuilende bedrijven waar ING zaken mee doet, moeten een plan maken om de uitstoot terug te dringen en de klimaatdoelen te halen. ING is nu nog “Nederlands invloedrijkste bankier van de klimaatcrisis”, zegt directeur Donald Pols van Milieudefensie. De klimaatorganisatie spande eerder met succes een klimaatzaak aan tegen Shell.

In 2021 won Milieudefensie die rechtszaak. De rechter bepaalde dat Shell zijn CO2-uitstoot in 2030 in elk geval met 45 procent verminderd moet hebben vergeleken met 2019. Milieudefensie kondigde eind november aan dat de organisatie nu ook in de financiële sector “klimaatrechtvaardig beleid” wil eisen.

Onderzoek

Milieudefensie heeft onderzoek laten uitvoeren, waarbij zeven banken, verzekeraars en pensioenfondsen in Nederland zijn doorgelicht. Kredietverzekeraar Atradius deed het daarbij het slechtst, gevolgd door ING, Rabobank en ABN AMRO. Een woordvoerder meldt dat de keuze op ING is gevallen omdat de organisatie denkt daarmee meer impact te maken. “Uiteindelijk moet het klimaatbeleid van alle bedrijven beter, dus toekomstige zaken zijn niet uitgesloten.”

De klimaatorganisatie liet eerder nog in het midden welk van de genoemde bedrijven zich moet gaan verdedigen in de rechtbank. ING zet volgens Milieudefensie “muizenstapjes” in de goede richting. Uiteindelijk is het “beleid nog steeds zwaar onvoldoende”, vindt de organisatie. De bank kondigde recent onder meer aan dat ze in 2040 stopt met het financieren van olie- en gasproductie en de leningen in duurzame energie verdrievoudigt.

Momenteel zijn alleen Milieudefensie en Milieudefensie Jong aanklagers. De organisatie is nog van plan om mede-eisers te werven. “We rekenen erop dat tienduizenden Nederlanders zich gaan aansluiten”, aldus Pols.

VNO-NCW kritisch

De regie over het halen van klimaatdoelen hoort thuis in de politiek, niet in de rechtbank. Daarmee reageert werkgeversorganisatie VNO-NCW op de rechtszaak die Milieudefensie heeft aangespannen tegen ING. Van het voeren van allerlei rechtszaken wordt volgens VNO-NCW niemand beter. “Zeker niet als we werkelijk succesvol willen zijn voor het klimaat. Dat vraagt vooral intensieve samenwerking tussen overheid, bedrijven, vakbonden, ngo’s en wetenschappers”, stelt de werkgeversclub in een verklaring.

Milieudefensie eist dat ING zijn uitstoot terugbrengt met bijna de helft voor 2030. Maar volgens VNO-NCW zijn bedrijven al lang bezig om te voldoen aan het halen van de klimaatdoelen. “De introductie van nieuwe meetlatten om individuele bedrijven te beoordelen en een nieuwe gang naar de rechter door Milieudefensie creëert alleen maar onzekerheid.”

VNO-NCW verwijst daarbij onder meer naar het Science Based Targets-initiatief (SBTi). Die organisatie helpt bedrijven bij het maken van plannen om te voldoen aan het klimaatakkoord van Parijs. Daarbij laat de organisatie zich leiden door de laatste wetenschappelijke kennis over klimaatverandering. Daarmee hanteren bedrijven volgens VNO-NCW al “eigen wetenschappelijk gevalideerde methodes om hun klimaatinspanningen te beoordelen”.

Lees ook:

Burgemeester teleurgesteld om niet vervolgde klimaatactivisten

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Van online naar offline

Zodra we wakker worden, zijn we al online. Tegelijkertijd zijn er steeds meer initiatieven om offline te zijn, waardoor we ons afvragen wat voor invloed de smartphone heeft op onze productiviteit.

Presentator Tanja Kok gaat op onderzoek uit.

Vrijdag 23.10 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Schoof verdedigt schrappen laag btw-tarief: geen goed middel

Premier Dick Schoof blijft het afschaffen van het lage btw-tarief voor sportscholen, hotelovernachtingen en culturele uitstapjes verdedigen. Het is een van de voorgestelde maatregelen die…

Lees meer

Dodental ontploffende walkietalkies in Libanon stijgt verder

Het dodental door de ontploffing van talloze portofoons, woensdag in Libanon, is gestegen tot zeker 25. Dat heeft de minister van Volksgezondheid Firass Abiad bekendgemaakt….

Lees meer

Schoof wil niet weer Israëlische vlag hijsen jaar na Hamas-aanval

Het kabinet gaat niet oproepen om een jaar na de bloedige aanval van Hamas op Israël de Israëlische vlag te hijsen op overheidsgebouwen. Premier Dick…

Lees meer

Pieter Grinwis (CU) hekelt kabinet-Schoof dat asielnoodwet wil: ‘Geen veelbelovende start’

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen discussieert de Tweede Kamer over de noodwetgeving, wat het kabinet als middel wil inzetten om de asielinstroom te beteugelen. ChristenUnie-Kamerlid…

Lees meer