main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 18 januari 2024 — 10:38

BBB-leider Caroline van der Plas overwoog politiek te verlaten: ‘Mens achter dat stoere masker’

Leider van de BoerBurgerBeweging Caroline van der Plas heeft overwogen de politiek te verlaten. Dat is te zien in de documentaire ‘Caroline’, die vandaag is verschenen op Videoland. Journalist van EW Magazine Geerten Waling mocht de documentaire alvast bekijken en vertelt erover in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

“Het is een beetje ‘what you see is what you get’. Voor de camera is Van der Plas hetzelfde als achter de schermen”, zegt Waling over het hoofdpersonage. Toch krijgt de kijker van de documentaire meer te zien van het persoonlijke leven van de BBB-leider. “Het is heel boeiend. Jaïr Ferwerda, die in talkshows een beetje de clown is van Het Binnenhof, heeft dit heel goed gedaan.”

Ferwerda volgde Van der Plas na haar historische zege bij de Provinciale Statenverkiezingen vorig jaar maart, toen BBB in één klap de grootste werd. “Dat was het hoogtepunt van BBB en Caroline, maar ook na de Provinciale Statenverkiezingen is er heel veel gebeurd”, zegt Waling. “Het kabinet is gevallen, maar ook rond de persoon van Van der Plas is van alles gebeurd.”

“Aanvankelijk leek zij ook bij de Tweede Kamerverkiezingen enorm hoge ogen te gooien, maar in de documentaire zie je dat dat toch net wat anders loopt”, gaat de journalist verder. “Als je de documentaire ziet, begrijp je waarom dat is gebeurd. Van der Plas raakte op een gegeven moment de energie kwijt. Ze heeft zelfs overwogen om ermee te stoppen.”

Geen geheimen

De politiek raakte te veel aan het privéleven van de BBB-voorvrouw, denkt Waling. Zo verscheen er vorig jaar een biografie over Van der Plas waarin een hoofdstuk is gewijd aan een vechtscheiding die zij ooit doormaakte.

Ontvang jij al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!

Toch kent Van der Plas in de documentaire geen geheimen voor de kijker. “Ze laat alles zien. Van de oude hondenbrokken die al een halfjaar onder de bank liggen, tot het moment waarop ze instort omdat ze haar man mist, Jan, die is overleden en van wie zij ontzettend veel heeft gehouden.”

Te zien is hoe Van der Plas in een zaaltje met haar hand voor haar gezicht in gesprek met partijprominenten en Kamerlid Henk Vermeer vertelt over het gemis van haar man. “Weet je, het is wel fijn als je met dit soort dingen iemand hebt”, vertelt Van der Plas, waarna ze begint te huilen en wordt getroost door Vermeer. “Normaalgesproken ga je naar huis, zit Jan op de bank, en dan heb je het erover”, vertelt ze.

‘Ze heeft gedacht: fuck it’

Waling denkt dat Van der Plas zich na de dood van haar laatste man volledig heeft gericht op haar werk. “Haar moeder zegt in de documentaire: ‘Als ik verdriet heb, lees ik een boek, om het weg te stoppen. Caroline gaat heel hard werken.’ Aan de hand daarvan kun je volgens mij de drive van Caroline van der Plas verklaren. Het willen niet voelen van de pijn en het verdriet, daarom werkt zij.”

“Het valt mij op dat Caroline van der Plas wat dat betreft iemand is die weinig meer te verliezen heeft. Ze heeft gedacht ‘fuck it’, om het maar even plat te zeggen. ‘We gaan de politiek in en we staan ergens voor.’ Je ziet dat haar hele omgeving haar daarin steunt. De allerbelangrijkste personen in haar leven zijn haar zonen en was ook haar man. Ze doet het allemaal een beetje voor hem.”

Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze aflevering nu hier terug via NPO Start.  

Waling ziet daarin overeenkomsten met PVV-leider Geert Wilders, over wie hij een hoofdstuk schreef voor zijn biografie. “Ook bij hem zie je dat hij weinig heeft om het meer voor te doen”, zegt de journalist. “Dat is een groot contrast met de carrièrepolitici, zoals Mark Rutte en Dilan Yeşilgöz. Wilders, het langstzittende Kamerlid, heeft nog steeds het gevoel: we gaan de boel veroveren. Daar zit een drive achter die authentiek is en de kiezer meer aanspreekt dan de weloverwogen carrièrepoliticus.”

‘Mens achter masker’

Hoewel Van der Plas ogenschijnlijk onverstoorbaar is, laat ‘Caroline’ ook een ander beeld zien, vertelt Waling. “We kennen Van der Plas als een rotsblok. Ze gaat met humor om met de grappen die over haar uiterlijk worden gemaakt. In de documentaire zie je ook dat ze in de Tweede Kamer wordt uitgelachen om haar gratisbiermotie’. Je ziet dat het haar wel degelijk raakt.”

“Niet zozeer de grappen over haar uiterlijk, daar kan ze wel mee omgaan. Het gaat vooral om bijvoorbeeld de stroom aan valse vragen van journalisten, die proberen haar en Mona Keijzer uit elkaar te drijven, die proberen haar en haar kinderen uit elkaar te drijven, die proberen haar ex man erbij te halen. De documentaire maakt heel inzichtelijk dat ze daar onder lijdt”, zegt Waling. “Je ziet dat er een mens achter dat stoere masker van Caroline zit.”

Lees ook: 

Staan de formatiegesprekken op losse schroeven? ‘Positie Yeşilgöz wordt heel interessant’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Van online naar offline

Zodra we wakker worden, zijn we al online. Tegelijkertijd zijn er steeds meer initiatieven om offline te zijn, waardoor we ons afvragen wat voor invloed de smartphone heeft op onze productiviteit.

Presentator Tanja Kok gaat op onderzoek uit.

Vrijdag 23.10 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Schoof verdedigt schrappen laag btw-tarief: geen goed middel

Premier Dick Schoof blijft het afschaffen van het lage btw-tarief voor sportscholen, hotelovernachtingen en culturele uitstapjes verdedigen. Het is een van de voorgestelde maatregelen die…

Lees meer

Dodental ontploffende walkietalkies in Libanon stijgt verder

Het dodental door de ontploffing van talloze portofoons, woensdag in Libanon, is gestegen tot zeker 25. Dat heeft de minister van Volksgezondheid Firass Abiad bekendgemaakt….

Lees meer

Schoof wil niet weer Israëlische vlag hijsen jaar na Hamas-aanval

Het kabinet gaat niet oproepen om een jaar na de bloedige aanval van Hamas op Israël de Israëlische vlag te hijsen op overheidsgebouwen. Premier Dick…

Lees meer

Pieter Grinwis (CU) hekelt kabinet-Schoof dat asielnoodwet wil: ‘Geen veelbelovende start’

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen discussieert de Tweede Kamer over de noodwetgeving, wat het kabinet als middel wil inzetten om de asielinstroom te beteugelen. ChristenUnie-Kamerlid…

Lees meer