main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 17 januari 2024 — 10:09

Radicaal-islamitisch magazine was jarenlang te lezen op terroristenafdeling

Jarenlang konden veroordeelde terroristen in de gevangenis het radicaal-islamistisch tijdschrift De Vrije Zielen lezen, schrijft De Telegraaf. Gevangenisdirecteuren steken daar nu pas een stokje voor. “Het is wel duidelijk dat het uit jihadistische kringen komt in Nederland”, zegt journalist terrorisme en defensie bij De Telegraaf Silvan Schoonhoven in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Schoonhoven onderzocht voor de krant wie er achter het blad zat. Volgens hem is het duidelijk dat het uit jihadistische kringen komt. “Ik heb uitgezocht dat het blad wordt verspreid vanaf een adres waar ook een ex-jongerenwerker werkt die een aantal jaren geleden in opspraak is geraakt. Na tips van opsporingsdiensten is hij ontslagen, omdat hij radicale boodschappen verspreidde onder jongeren.”

Volgens Schoonhoven is het onder jihadisten en radicale moslims in Nederland “al jaren een bezigheid om je te ontfermen over mensen die vastzitten op verdenking of zijn veroordeeld vanwege terrorisme. Er bestaat het idee dat je die mensen moet ondersteunen en een hart onder de riem moet steken”, zegt hij.

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk de aflevering hier terug op NPO Start!

Salafistische opvattingen

Het tijdschrift gaat uitsluitend over het islamitische geloof, en dan specifiek over de salafistische opvattingen van de Islam, vertelt Schoonhoven. “Uiteraard wordt dit tijdschrift heel goed bekeken door de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). Die kijken er ook met deskundigen naar of er niets instaat dat opruiend, haatzaaiend is of oproepen tot jihad. Dat willen we er allemaal niet in hebben.”

Het baart de NCTV zorgen dat het salafistische gedachtegoed in de gevangenis levend wordt gehouden onder veroordeelde terroristen. “Dat schrijven ze ook in hun dreigingsbeeld. Zelfs als zo’n tijdschrift op zich geen haatdragende boodschap bevat, maar gaat over een vrome versie van de Islam, dan nog werkt zo’n tijdschrift als een middel om dat netwerk bijeen te houden, contacten te leggen en te behouden voor de tijd na detentie”, aldus Schoonhoven.

Ontvang jij al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van WNL!

Verbieden is lastig

In totaal zijn er vijftien uitgaven van het blad verspreid. Pas bij nummer zestien gingen de alarmbellen af, vertelt Schoonhoven. Hoe het tijdschrift jarenlang toch bij gevangenen terecht kon komen, is nog maar de vraag. “Waarom wil de DJI niet zeggen, maar dat heeft waarschijnlijk te maken met jihad, onverdraagzaamheid of er wordt tot haat opgeroepen. Dat is elk geval een reden om te zeggen: dit gaat niet door.”

Helemaal verbieden, zoals VVD-Kamerlid Ulysse Ellian inmiddels bepleit, is volgens de journalist lastig. “Dan ga je tornen aan de basale rechten van gedetineerden. Maar dat zo’n blad of poststuk helemaal tegen het licht wordt gehouden of het door de beugel kan, dat is wel iets.”

Lees ook:

Vluchtgevaarlijke gevangene in netwerk Taghi kon ongecontroleerd en onbeperkt bellen

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Terugluisteren: wie moeten straks het kabinet gaan vullen?

Mochten de formerende partijen tot een akkoord komen, wie moeten dan plaats nemen in het kabinet? Martijn de Greve bespreek het met…

  • Jozias van Aartsen, oud-minister van Landbouw en Buitenlandse zaken en voormalig VVD-fractievoorzitter;
  • Cees Veerman, oud-Landbouwminister voor het CDA;
  • Mark Frequin, voormalig topambtenaar en de schrijver van vele boeken over de samenwerking met bewindspersonen zoals ‘Ja minister, nee minister’.

Klik hier en luister deze uitzending terug.

Concertgebouw schrapt concerten Israëlische groep om demonstratie

Twee concerten van de Israëlische muziekgroep Jerusalem Quartet in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam gaan niet door. Volgens de muziekzaal is dat besluit genomen “vanwege…

Lees meer

Faunabescherming naar rechter wegens afschieten wolf in Wapse

De Faunabescherming stapt naar de rechter in een zaak over de wolf die vorig jaar in Wapse werd doodgeschoten. De dierenorganisatie tekent bij de rechtbank…

Lees meer

Provincie Friesland wil Frysk vier jaar lang stimuleren

Het provinciebestuur van Friesland zet met de Friese Taalnota de komende vier jaar in op een toename van Friestalige communicatie. De provincie wil het schrijven…

Lees meer

Demissionair minister Van Gennip: kwestie Joost Klein nog niet voor Mariëtte Hamer

Regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag Mariëtte Hamer doet op dit moment geen onderzoek naar de kwestie Joost Klein. Dat zegt demissionair minister van Sociale Zaken en…

Lees meer

Vakantiegeld wordt weer gestort, maar mensen lossen liever schulden af

Over twee weken krijgen veel Nederlanders hun vakantiegeld weer gestort. Toch gebruikt niet iedereen het geld om op vakantie te gaan, blijkt uit onderzoek van…

Lees meer