main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 22 december 2023 — 11:26

Steward-ownership: de oplossing om millennials aan het werk te krijgen

Zowel kleine als grote bedrijven richten hun bedrijfsmodel in omtrent steward-ownership. Hierbij zijn niet de aandeelhouders de eigenaar, maar zogenaamde ‘stewards’. Millennials en Generatie Z slaan er goed op aan, legt ondernemer Gijsbert Koren uit in Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.

Volgens Koren lijkt het bedrijfsmodel heel idealistisch, groen en duurzaam, maar dat is niet per se het geval. Voor veel werknemers en bedrijven is het een logisch idee. “Wat je ziet is dat de ondernemingen waar de belegger centraal staat, de beleggers de afgelopen twintig jaar hun inkomsten met vijfhonderd procent zien toenemen en werknemers met vijftig procent”, vertelt Koren. “Dus als de belegger centraal staat en kan bepalen wat er gebeurt, plus vervolgens ook de inkomsten naar zich toe weet te trekken, dan zie je dat onder andere werknemers daar de dupe van zijn. Dat er minder geld naar hen gaat.”

Koren stelt dat voor steward-owned bedrijven winst maken nog steeds belangrijk is. “Winst kan ervoor zorgen dat een onderneming kan blijven bestaan en door kan investeren in nieuwe projecten. Alleen die winst wordt niet meer vooral ingezet om aandeelhouders te vergoeden, maar blijft zo veel mogelijk binnen het bedrijf, zodat het gebruikt kan worden voor de langetermijninvesteringen.”

Ontvang jij al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en blijf op de hoogte van WNL!

Ook de baas is een steward

Alexander Medik is ondernemer en oprichter van een adviesbureau. Hij besloot zijn bedrijf steward-owned te maken. “Bij ons ligt de macht decentraal, bij iedereen die onderdeel is van de hele organisatie. De stewards binnen onze organisatie kijken alleen naar de missie. Die dragen zorg dat de missie in stand blijft en we de goede koers varen.”

Medik is dus zelf naast oprichter ook steward van zijn bedrijf. “Ik verdien niet meer dan andere mensen. In principe hebben wij zelf het zo geregeld dat iedereen ongeveer hetzelfde verdient, vanuit het principe van gelijkwaardigheid”, vertelt hij. “Wat is genoeg voor ons als organisatie? Wat is genoeg voor mij als oprichter of medewerker? En waar ben ik tevreden mee om gewoon op een normale manier te kunnen leven binnen de grenzen van onze planeet?”

Vind jij ook dat we programma’s als Stand van Nederland: Generatie Next moeten blijven maken? Steun ons dan en word lid van WNL!

Impact en decentraal

In zijn bedrijf werken allerlei mensen uit verschillende lagen van de samenleving en diverse leeftijdsgroepen. “Maar voornamelijk millennials en Generatie Z”, zegt Medik. Hij verklaart het aan de hand van twee argumenten. Enerzijds wijdt hij het aan de manier waarop het bedrijf is georganiseerd. “Wij zijn een onderneming waar impact centraal staat en dat is waar jongeren op zoek naar zijn.”

Ten tweede denkt Medik dat jongere generaties aanslaan vanwege de decentrale manier van werken. “Wij waarderen ieders inbreng en iedereen heeft autonomie, net als flexibiliteit. Iedereen kan gaan en staan waar hij wil, al werk je in de bossen op de Veluwe of op de kust van Ivoorkust, het kan allemaal bij ons. En dat is wat wordt gewaardeerd door de millennial.”

Millennials hebben de meeste werkgerelateerde klachten. Hoe weten bedrijven millennials binnen te halen om voor hen te komen werken? Stand van Nederland: Generatie Next zocht het uit. Kijk zaterdag om 22.00 uur naar NPO 2. Andere afleveringen kijk je hier terug op NPO Start!

Lees ook:

Tweede Kamer moet haasten om rente studielening te verlagen

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Zijn de misdaadplannen van het kabinet uitvoerbaar?

Meer blauw op straat, zwaarder straffen en criminelen in hun portemonnee raken: het nieuwe, rechtse kabinet heeft heel wat plannen om misdaad te bestrijden. Maar zijn ze ook uitvoerbaar?
In Het Misdaadbureau neemt Maaike Timmerman het hoofdlijnenakkoord – en de reacties daarop –  door met onderzoeksjournalist Rick Pietersz.
Ook is het deze maand 17 jaar geleden dat Maddie McCann verdween. Wordt de Britse peuter ooit teruggevonden en hoe kunnen nieuwe technieken daarbij helpen? Het Misdaadbureau ontvangt Jaap Knotter, lector Technologies for Criminal Investigations, AD-correspondent in het Verenigd Koninkrijk Geert Langendorff en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.
Vrijdag 19.00 uur

Hoe nu verder in Den Haag?

Deze week zijn we voor de tweede keer te gast bij Saam aan de Maas in Rotterdam.
 Bleiksloot en Wieger Hemmer ontvangen daar:

  • Thecla Bodewes runt als zakenvrouw een scheepswerf met vier vestigingen in het noorden van het land;
  • Marja Tiemens-Idzinga is te gast over vrouwen in de maritieme sector;
  • Ad van den Dool schreef het boek ‘Papa Blanca’ over de belangrijkste criminele koppelbaas in Nederland in de jaren 70;
  • Politiek verslaggever van RTL Nieuws Floor Bremer weet hoe het nu verder gaat in Den Haag;
  • Marcel Verreck heeft weer een column voor ons.
Zaterdag tussen 17.00 en 19.00
Ilse is moeder van vier kinderen, maar kan niet terecht bij een huisarts in de buurt: ‘Een kind moet gezien worden als het iets heeft’

Het huisartsentekort in Nederland neemt steeds serieuzere vormen aan. In de nabije toekomst voorziet men zelfs in meer dan de helft van het land een…

Lees meer

Spanje heeft geen trek in schip vol explosieven voor Israël en weigert toegang

Spanje weigert een schip met aan boord explosief materiaal voor Israël de toegang tot de haven van Cartagena. Het gaat om het Deense schip Marianne…

Lees meer

Duizenden mensen de dupe van pinstoring

De landelijke storing met pinnen in winkels is voorbij. Dat meldt Betaalvereniging Nederland. De storing begon kort na 18.00 uur. Volgens een woordvoerder van Betaalvereniging…

Lees meer

Ook Universiteit Tilburg dreigt bezet te worden

Donderdagavond hing een gespannen sfeer op en rondom het universiteitsterrein van de Universiteit Tilburg. Een groep demonstranten was van plan om de universiteit te bezetten….

Lees meer

Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij van geweld tegen politie

De politierechter heeft een aangehouden UvA-demonstrant vrijgesproken van geweld tegen de politie. Volgens de rechter is er te veel twijfel dat hij de persoon was…

Lees meer