Demissionair onderwijsminster Paul ligt wakker van lerarentekort: ‘Geen gouden knop’
Demissionair onderwijsminister Mariëlle Paul ligt wakker van het lerarentekort. In het schoolseizoen 2022/2023 waren er volgens statistiekbureau CBS een recordaantal van ruim 41.000 onderwijsvacatures, volledige banen en deeltijdbetrekkingen samen. “Als ik die cijfers zie, dan is dat wel schrikken”, zegt Paul in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
De meeste vacatures ontstonden in het voortgezet onderwijs en het basisonderwijs, samen bijna 80 procent van alle onderwijsvacatures. Door alle soorten onderwijs werden vooral voltijders gevraagd. Het middelbaar onderwijs zocht met name leraren voor de verplichte vakken, zoals Nederlands en Engels.
Behalve leerkrachten werden er onderwijsassistenten, andere ondersteuners en directieleden gezocht. Van alle mensen die in het onderwijs werken, had 42 procent een fulltimefunctie.
Ontvang jij al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en blijf op de hoogte!
“Ik lig daar af en toe wel van wakker. Ik gun ieder kind een goede leraar voor de klas”, reageert Paul op de cijfers. “Maar daar heb je niets aan. Je moet de mouwen opstropen en aan de slag gaan. Dat is wat we vanuit het kabinet doen”, verzekert de bewindsvrouw. “We investeren in leraren, door de salarissen te verhogen en de werkdruk te verminderen. We zorgen ervoor dat leraren zich kunnen focussen op de leerling en op het lesgeven.”
‘Te vroeg om te zeggen dat beleid niet werkt’
Zo werden de lerarensalarissen verhoogd en werd er geïnvesteerd in onderwijsassistenten. Ook is het volgens Paul eenvoudiger geworden om als zijinstromer aan de slag te gaan in het onderwijs, zonder de lat te verlagen. Maar ondanks de maatregelen blijven de tekorten de komende jaren naar verwachting stijgen.
“Het is te vroeg om te zeggen dat beleid niet werkt”, vindt Paul. “Ik heb niet een soort gouden knop waar ik op kan drukken. Had ik die maar.” Zij wijst erop dat Nederland kampt met vergrijzing. “Dat zeg ik niet om dingen weg te poetsen, maar ter relativering. We hebben grote tekorten op de arbeidsmarkt. Niet alleen in het onderwijs, ook in bijvoorbeeld de zorg. Overal.”
Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze aflevering nu hier terug via NPO Start.
Door het beleid door te zetten, gelooft Paul in licht aan de horizon. “We moeten vasthouden en volhouden.” De minister gelooft in het belang van de onderwijsregio’s. “Daarbij wordt gekeken naar een regionale aanpak. Leraren, lerarenopleidingen, gemeenten en andere partijen werken samen, zodat je elkaar niet beconcurreert.”
Deltaplan
Ze is “iedere dag” bezig met het probleem, zegt Paul. “Het is altijd kiezen in schaarste, maar we hebben de afgelopen jaren ongelooflijk veel geïnvesteerd, en ik denk dat dat goed is. Het oplossen van alle opgaven die we hebben, begint met goed onderwijs.”
Volgens Paul is er een deltaplan uitgerold voor het onderwijs. “Het woord ‘deltaplan’ is vaker gevallen. Het goede nieuws is dat we daar eigenlijk al volop mee bezig zijn, al noemen we het niet zo. Vorig jaar is er een onderwijsakkoord gesloten. Bijvoorbeeld die anderhalf miljard euro voor de lerarensalarissen, is structureel.”
Toch wil haar eigen partij, de VVD, 1,3 miljard euro bezuinigen op onderwijs. “Dat zit met name in het afremmen van de toestroom van internationale studenten”, reageert Paul. “Nog steeds gaan er miljarden naar het onderwijs, met name naar het basis- en voortgezet onderwijs. We investeren in leraren en in de basisvaardigheden.” Dat moet er ook toe leiden dat er een halt wordt geroepen aan het dramatische leesniveau van Nederlandse kinderen, zegt de onderwijsminister.
LEES OOK: Demissionair onderwijsminister wil af van ‘technisch lezen’
Gratis Pabo?
Ze ziet geen heil in het idee van de Amsterdamse onderwijswethouder Marjolein Moorman (PvdA) om de lerarenopleiding gratis te maken. “Het klinkt heel gemakkelijk. Ik zou nu voor Sinterklaas kunnen spelen en kunnen zeggen: laten we het doen. Maar we hebben een experiment gedaan: een aantal jaar geleden hebben we het collegegeld verlaagd. Dat had niet het gewenste effect, het was niet de trigger waardoor mensen voor het vak kozen.”
“Ik denk dat je ervoor moet zorgen dat het vak als zodanig aantrekkelijk is. Dat komt met een goed salaris”, zegt Paul. Ze benadrukt dat het lerarensalaris op dit moment al niet slecht is, zoals volgens haar vaak wordt gedacht. “Dat wil ik zeggen tegen mensen die overwegen de stap te maken.”
Lees ook:
Door: Peter Visser
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Stand van Nederland: Generatie Next
Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.
Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.
Amsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…
Lees meerDe EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…
Lees meerDe subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…
Lees meerDe VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…
Lees meerOud-commando Dai Carter bracht vorige week zijn eerste kinderboek uit. Met Missie Mentale Kracht wil hij ervoor zorgen dat jongeren beter leren voelen en zich uitspreken. “Ik…
Lees meerHet Openbaar Ministerie vervolgt Sywert van Lienden en twee zakenpartners van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA) voor oplichting, verduistering, valsheid in geschrifte en witwassen. Het…
Lees meerDe terugkeer van NSC-leider Pieter Omtzigt in de Tweede Kamer is “geen gemakkelijke comeback”, denkt JA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans. “Ik schat in dat veel fractieleden hebben…
Lees meerDe dagen worden korter en het is steeds langer donker. In veel Franse steden is het nog wat donkerder, doordat de straatlantaarns daar standaard uitgaan….
Lees meerJA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans komt met een actieplan om geweld tegen hulpverleners te voorkomen. In zijn voorstel staan zeven maatregelen om het uniform te ‘herwaarderen’. Daarom…
Lees meerJA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans hekelt de onophoudelijke conflicten in het kabinet en de coalitie. “Met de afspraken zit het wel goed, er staan goede dingen op…
Lees meerBegin deze week werd vogelgriep geconstateerd op een kippenboerderij in Putten, waarna Femke Wiersma (BBB), minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur, woensdag een landelijke…
Lees meerParticuliere beleggers in Nederland bezaten in het derde kwartaal samen 190,4 miljard euro aan beleggingen. Dat is twee procent meer dan in het voorgaande kwartaal…
Lees meerDe politie roept slachtoffers van dating- en beleggingsfraude op om zich écht te melden. Er worden steeds grotere bedragen afgetroggeld en het fenomeen neemt in…
Lees meerDe NS verwacht dat het treinverkeer vrijdagochtend in het noorden en oosten van het land fors gehinderd zal worden als gevolg van een staking. Ook…
Lees meerHonderden dak- en thuisloze mensen hebben in de nacht van dinsdag op woensdag gebruikgemaakt van de winterkoudeopvang in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. De…
Lees meer