Dreigingsniveau in Nederland substantieel: ‘Verspreiding salafisme in Nederland bestrijden voor het te laat is’
Het komt niet als een verrassing dat het dreigingsniveau is verhoogd van 3 (aanzienlijk) naar 4 (substantieel), zegt rechtsgeleerde Afshin Ellian. “De voedingsbodem voor jihadisme is nooit weggeweest. En dat is het probleem.” Hij roept een nieuw kabinet op maatregelen te nemen om jihadisme en salafisme te bestrijden.
Volgens Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Pieter-Jaap Aalbersberg hoeven mensen niet bang te zijn voor een mogelijke aanslag nu het dreigingsniveau is verhoogd. “We kunnen overal naartoe”, zegt hij in talkshow Op1. Maar burgers moeten wel alert zijn.
De reden om het dreigingsniveau naar het op één na hoogste niveau te verhogen, is volgens hem een optelsom. Het gaat om een combinatie van de oorlog tussen Israël en Hamas, de koranverbrandingen in een aantal landen en de oproepen tot aanslagen door jihadistische organisaties. Aalbersberg zegt bij Op1 sinds oktober aanslagen in onder meer Duitsland, België en Frankrijk te zien “van eenlingen dan wel arrestaties waarmee aanslagen zijn voorkomen met netwerken in Nederland”.
Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!
Volgens de NCTV betekent dit niet dat mensen nu militairen op straat gaan zien. Wel moeten de lokale autoriteiten samen met de politie en het Openbaar Ministerie per evenement bekijken welke eventuele extra maatregelen genomen moeten worden.
‘Voedingsbodem is nooit weggeweest’
Volgens rechtsgeleerde Ellian ligt de reden voor het verhogen van het dreigingsniveau dieper dan de oorlog tussen Israël en terreurgroep Hamas. “De voedingsbodem voor jihadisme is nooit weggeweest”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Een terrorist kan altijd aanleiding vinden om terreur te propaganderen en aan te moedigen. Vandaag is het Gaza, morgen is het een koranverbranding of de vorming van het kabinet. Feit is dat een jihadist het vrije Westen en onze manier van leven haat.”
Hij waarschuwt dat salafisme in Europa wint aan populariteit. “Je moet verbonden zijn met een ideologie, die in de meeste Europese landen door salafistische organisaties wordt verspreid, voor je een aanslag kan plegen. Die organisaties groeien. We zien dat salafisme onverminderd populair is binnen de Europese Unie. Ze nemen moskeebesturen over en houden bijeenkomsten voor kinderen. Ik heb keer op keer gewaarschuwd, al vijftien jaar lang: neem maatregelen. Bestrijd verspreiding van salafisme in Nederland en Europa, voor het te laat is.”
Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze aflevering nu hier terug via NPO Start.
Volgens deskundigen zijn er in Nederland zo’n 500 salafisten. Volgens Ellian ligt het daadwerkelijke aantal mensen dat in de naam van de islam een aanslag goedkeurt, hoger. “Als we kijken naar de demonstranten, vooral de radicalen, dan zie je dat er meer mensen bereid zijn om jihad te ondersteunen dan vijfhonderd mensen.”
Eenlingen
De dreiging komt zowel van georganiseerde groepen, aangestuurd door terroristische organisaties, als van eenlingen, zegt Ellian. “Dat zijn mensen die vandaag het besluit kunnen nemen: ik wil een aanslag plegen. Dan heb je een probleem, want dat kunnen de inlichtingendiensten en politie niet weten.”
Hij houdt rekening met aanslagen door zogenoemde zelfontbranders. “Op 7 oktober, toen die verschrikkelijke aanslagen werden gepleegd in Israël, heeft een leider van Hamas in de Gazastrook opgeroepen: pak een mes, hamer, auto, en val de vijanden van de islam aan. Palestijnen zien de Joden misschien als vijand van de islam, in Europa zeggen ze misschien: de Westerse instellingen zijn de vijand van de islam.”
Ellian vindt het goed dat het dreigingsniveau is verhoogd, al vindt hij dat de overheid lang heeft gewacht. “Bewustzijn bij politie, gemeenten en scholen neemt toe, ze worden alerter.” Maar het is niet genoeg, vindt de rechtsgeleerde. “Er wordt een nieuw kabinet gevormd. Het is heel belangrijk dat partijen praten over maatregelen die ze willen nemen om de groei en bloei van salafisme in Nederland aan te pakken.”
‘Salafisme en jihadisme is de kern’
Ellian benadrukt dat volgens hem moslimextremisme de reden is voor het verhogen van het dreigingsniveau. “Salafisme en jihadisme is de kern. Ook rechts-extremisme wordt genoemd, maar dat is niet de reden dat het dreigingsniveau is opgeschroefd. In Parijs zijn twee aanslagen gepleegd, meteen daarna is het dreigingsniveau aangepast. In Nederland zijn personen uit Tadzjikistan en Kirgizstan opgepakt, die door IS vanuit Afghanistan worden aangestuurd om hier aanslagen te organiseren.”
“Hiermee wil ik niet zeggen dat er geen andere gevaren bestaan, die zijn er ook, maar op dit moment is het grootste gevaar wereldwijd en in Nederland islamitisch terrorisme”, zegt Ellian.
Lees ook:
Kans op terreuraanslag in Nederland toegenomen, dreiging naar een-na-hoogste niveau
Door: Peter Visser
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Terugkijken: De Jongen zonder Gisteren
De eerste aflevering gaat over het moment dat de 21-jarige Jur Deitmers zijn geheugen kwijtraakt. Op dat moment staat de jonge Harvard-student met grote verwachtingen vol in het leven. Hij is intelligent, ambitieus en heeft een brede vriendenkring. Maar tijdens een vakantie in Mexico gaat het mis.
Klik hier en kijk de eerste aflevering uit van het aangrijpende drieluik De Jongen Zonder Gisteren terug via NPO Start.
Terugluisteren: Menzis-topman Wouter Bos bij Rick Nieman
- Menzis-topman Wouter Bos over de toekomst van de zorg;
- Brigadegeneraal Han Bouwmeester met het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne;
- Olguita Oudendijk van WePlanet over mini-kerncentrales;
- Wetenschapsjournalist Simon Rozendaal over zijn nieuwe boek Paniek om niets.
Luister deze aflevering van WNL Op Zondag nu terug als podcast in je favoriete podcastapp.
Niet schrikken als je telefoon straks begint te trillen en piepen. NL-Alert zendt om 12.00 uur een testbericht uit. De dienst waarschuwt Nederlanders voor noodsituaties…
Lees meerTerwijl asielminister Marjolein Faber en de marechaussee zich warmdraaien voor de grenscontroles die volgende week ingaan, pleit Volt-leider Laurens Dassen ervoor dat het geld beter…
Lees meerPSV onderstreepte zondag waarom het momenteel de koploper van Nederland is. De Eindhovenaren wonnen met gemak in de verrassende topper tegen FC Utrecht (2-5). Na…
Lees meerKabinet Schoof bestaat vandaag precies vijf maanden, maar PVV, VVD, NSC en BBB hoeven geen felicitatie te verwachten van Volt-partijleider Laurens Dassen. De politicus hoopt…
Lees meerSinds de verkiezingsoverwinning van Donald Trump schaalt Rusland de gevechtsintensiteit in Oekraïne verder op. “De afgelopen week hebben ze tien bij veertig kilometer aan terrein…
Lees meerZondag 1 december was op NPO1 de eerste aflevering uit van het aangrijpende drieluik De Jongen Zonder Gisteren van Omroep WNL te zein. Deze documentaireserie,…
Lees meerDe situatie in het Midden-Oosten blijft de gemoederen bezighouden. Syrische rebellen rukken in rap tempo op tegen president Bashar Assad. Daarnaast wil Hamas onderhandelen met…
Lees meerSifan Hassan, die zondagavond als eerste Nederlander verkozen werd tot beste atlete ter wereld, roept politiek Den Haag op om meer te investeren in sport….
Lees meerRusland, bondgenoot van de Syrische president Bashar al Assad, heeft zijn luchtaanvallen geïntensiveerd op gebieden in Syrië waar rebellen de afgelopen dagen terreinwinst hebben geboekt….
Lees meerVolgens wetenschapsjournalist Simon Rozendaal is de paniek om giftige stoffen zoals PFAS, dioxine en glyfosaat nergens voor nodig. Hij stelt dat door de meetrevolutie de…
Lees meerDe roep om een eventuele liefdespartner offline tegen het lijf te lopen wordt steeds groter. Bijna tachtig procent van de respondenten van ons onderzoek ontmoet…
Lees meerEen West-Duitslandmodel kan een optie zijn om de oorlog tussen Rusland en Oekraïne te beëindigen. Dat zegt brigadegeneraal Han Bouwmeester in WNL Op Zondag, naar…
Lees meerWouter Bos, topman van zorgverzekeraar Menzis, stoort zich aan de langer wordende wachtlijsten in de zorg. Dit komt mede door het beleid van het kabinet,…
Lees meerVeel Nederlanders bezoeken dit jaar een kerstmarkt in Duitsland. Ze lijken daar vaker zelf met de auto of het openbaar vervoer naartoe te gaan. Georganiseerde…
Lees meerDak- en thuislozen in Amsterdam kunnen zich weer melden voor de winteropvang. Vier locaties in de stad hebben tot 1 april plek voor in totaal…
Lees meer