Belastingbetaler dupe van opruimen drugsafval, overheid miljoenen kwijt
Het gedumpte drugsafval in Noord-Brabant die deze week wordt afgegraven loopt flink op in de kosten, meldt De Telegraaf. Het kostenplaatje voor deze ene klus is al ruim 1,6 miljoen euro en dit is niet het enige drugsafval dat moet worden opgeruimd. De belastingbetaler betaalt uiteindelijk de rekening. Voorzitter van de Politiebond Nine Kooiman pleit voor meer recherchecapaciteit, zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Het opruimen van het gedumpte drugsafval kost de overheid miljoenen. Het is immers niet alleen de grond die gesaneerd moet worden, ook het grondwater raakt compleet vervuild. Provincies, gemeenten en waterschappen krijgen de helft van de kosten vergoed. Particulieren krijgen het volledig vergoed als het bij hun in het gebied gebeurt.
Deze aflevering van Goedemorgen Nederland gemist? Kijk ‘m hier terug op NPO Start.
Stoere praatjes van de politiek
De politiek rept dat ze de kosten graag willen verhalen bij de daders, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan, vindt Kooiman. Het zijn stoere praatjes, “maar daar hebben we wel recherchecapaciteit voor nodig en financieel rechercheurs. Daar ontbreekt het wel aan.”
Kooiman pleit voor meer investeringen in de capaciteit, zodat de onderzoeken beter en uitgebreider kunnen plaatsvinden. “De mensen die we hebben doen ontzettend goed werk. Alles wat we doen aan opsporing slaagt over het algemeen ook”, vertelt ze. “Maar het doorrechercheren en de kosten verhalen, daar heb je mensen voor nodig.”
Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier nu aan en mis niets!
Behoefte aan grootschaliger onderzoek
De opsporing van de daders achter deze dumpingen is gigantisch, vertelt Kooiman. Zowel landelijk als binnen de eenheden vinden onderzoeken plaats. “Wat je nu ziet is dat we veel meer incidenteel gedreven acties doen, terwijl de politiemedewerkers heel graag langdurige onderzoeken willen opzetten. Dus als je een drugslab vindt, dat je dan heel graag de criminelen daarachter zou willen opsporen om te ervoor te zorgen dat deze dumpingen en de ondermijning in die wijken stopt.” Daar is volgens Kooiman echter wel meer mankracht voor nodig.
Lees ook:
Politiecapaciteit staat onder druk: ‘Er zit geen pauzeknop op veiligheid’
Door: Matthijs Meulblok
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Terugluisteren: D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman
Ook te gast is voormalig MIVD-baas Pieter Cobelens over sabotage-activiteiten door de Russen en Chinezen. Rechtbankverslaggever Saskia Belleman van De Telegraaf schuift aan over geweld tegen vrouwen en journalist Rudi Vranckx neemt afscheid als oorlogsverslaggever bij de VRT en vertelt over zijn boek ‘Mijn Kleine Oorlog’.
Klik hier en luister deze uitzending nu terug!
De hoge buitenlandvertegenwoordiger van de EU Josep Borrell heeft in de Libanese hoofdstad Beiroet opgeroepen tot een “onmiddellijk staakt-het-vuren” in de oorlog tussen Israël en…
Lees meerDe waarde van de bitcoin is dit weekend tot nu toe onder de grens van 100.000 dollar gebleven. ’s Werelds bekendste en meest verhandelde cryptomunt…
Lees meerDeze zondag is officieel de warmste 24 november ooit in Nederland gemeten. Bij weerstation De Bilt werd rond het middaguur 14,7 graden gemeten, meldt Weeronline….
Lees meerKlimaatminister Sophie Hermans is blij dat de klimaattop in Bakoe tot “goede afspraken” heeft geleid. De 300 miljard dollar aan klimaatfinanciering van rijke naar arme…
Lees meerFemicide wordt in Nederland nog altijd niet serieus genoeg genomen. Dat zegt rechtbankverslaggever van De Telegraaf Saskia Belleman. Ze luidt de noodklok. “Iedere week weer…
Lees meerD66-leider Rob Jetten uit scherpe kritiek op het kabinet. “Van al die grote beloftes van de coalitie is nog helemaal niets terechtgekomen”, zegt Jetten in…
Lees meerMicrodosing, het toedienen van kleine hoeveelheden drugs, wordt steeds populairder onder millennials. Desondanks kleeft er ook een taboe op het gebruik van psychedelica, ofwel natuurlijke…
Lees meerEurocommissaris Wopke Hoekstra denkt dat de klimaattop in Bakoe herinnerd zal worden als “een nieuw begin voor klimaatfinanciering”. De klimaatcommissaris noemt het “echt uitzonderlijk” dat…
Lees meerDe inzet van noodnachtopvang om het asielzoekerscentrum in Ter Apel te ontlasten, zorgt voor extra hoge kosten. Dat zegt Paula Lambeck, regiomanager van het Centraal…
Lees meerWeeronline verwacht dat de komende winter zacht en met een normale hoeveelheid regen verloopt. Dat baseert het weerbureau op seizoensmodellen. “Het ziet ernaar uit dat…
Lees meerGeweld tegen vrouwen is aan de orde van de dag in ons land. Vaak is de eigen partner of ex-partner hoofdschuldige aan het geweld. Koploper…
Lees meerZaterdag, op het partijcongres van Nieuw Sociaal Contract (NSC), maakte Pieter Omtzigt na lange tijd weer zijn opwachting. Ondanks dat zijn partij in onrustig vaarwater…
Lees meerDoor de snel gestegen cacaoprijs beleeft de traditionele kruidnoot een opleving. De versies met chocolade hadden eerdere jaren nog de overhand in de verkopen van…
Lees meerDe verkiezingswinst van een jaar geleden en de daaropvolgende kabinetsdeelname van NSC hebben “veel spankracht” gevraagd van de nog jonge partij. Dat gaf partijleider Pieter…
Lees meerZaterdag zijn opnieuw enkele pakketten met daarin mogelijk drugs aangespoeld bij het zuidelijk havenhoofd bij Scheveningen, meldt de politie. Vrijdag werd, na een getuigenmelding, al…
Lees meer