main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 1 december 2023 — 11:03

Belastingbetaler dupe van opruimen drugsafval, overheid miljoenen kwijt

Het gedumpte drugsafval in Noord-Brabant die deze week wordt afgegraven loopt flink op in de kosten, meldt De Telegraaf. Het kostenplaatje voor deze ene klus is al ruim 1,6 miljoen euro en dit is niet het enige drugsafval dat moet worden opgeruimd. De belastingbetaler betaalt uiteindelijk de rekening. Voorzitter van de Politiebond Nine Kooiman pleit voor meer recherchecapaciteit, zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Het opruimen van het gedumpte drugsafval kost de overheid miljoenen. Het is immers niet alleen de grond die gesaneerd moet worden, ook het grondwater raakt compleet vervuild. Provincies, gemeenten en waterschappen krijgen de helft van de kosten vergoed. Particulieren krijgen het volledig vergoed als het bij hun in het gebied gebeurt.

Deze aflevering van Goedemorgen Nederland gemist? Kijk ‘m hier terug op NPO Start.

Stoere praatjes van de politiek

De politiek rept dat ze de kosten graag willen verhalen bij de daders, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan, vindt Kooiman. Het zijn stoere praatjes, “maar daar hebben we wel recherchecapaciteit voor nodig en financieel rechercheurs. Daar ontbreekt het wel aan.”

Kooiman pleit voor meer investeringen in de capaciteit, zodat de onderzoeken beter en uitgebreider kunnen plaatsvinden. “De mensen die we hebben doen ontzettend goed werk. Alles wat we doen aan opsporing slaagt over het algemeen ook”, vertelt ze. “Maar het doorrechercheren en de kosten verhalen, daar heb je mensen voor nodig.”

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier nu aan en mis niets!

Behoefte aan grootschaliger onderzoek

De opsporing van de daders achter deze dumpingen is gigantisch, vertelt Kooiman. Zowel landelijk als binnen de eenheden vinden onderzoeken plaats. “Wat je nu ziet is dat we veel meer incidenteel gedreven acties doen, terwijl de politiemedewerkers heel graag langdurige onderzoeken willen opzetten. Dus als je een drugslab vindt, dat je dan heel graag de criminelen daarachter zou willen opsporen om te ervoor te zorgen dat deze dumpingen en de ondermijning in die wijken stopt.” Daar is volgens Kooiman echter wel meer mankracht voor nodig.

Lees ook:

Politiecapaciteit staat onder druk: ‘Er zit geen pauzeknop op veiligheid’

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nederland het nieuwe Mexico aan de Maas?

Is de angst voor ‘de enge man in de bosjes’ terecht? Worden er tegenwoordig meer moorden gepleegd door verwarde mensen? En is Nederland het nieuwe Mexico aan de Maas?

Misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem hebben samen een boek geschreven waarin ze mythes over moord doorprikken. Ze zijn te gast bij Maaike Timmerman in Het Misdaadbureau. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom heeft het boek al mogen lezen.

Vrijdag 19.00 uur

Live vanuit buurtrestaurant Saam aan de Maas

De Kantine komt morgen voor het eerst live vanuit buurtrestaurant Saam aan de Maas in Rotterdam. En daar schuiven de volgende gasten aan bij Fidan Ekiz en Wieger Hemmer:
  • Politiek verslaggever Victor Pak praat ons bij over de finaleweek van de formatie;
  • De Belgische politicus Darya Safai is te gast over de strenge migratieregels die zij daar al hanteren;
  • De Rotterdamse  radio-dj Sherill Samsom is net terug uit Malmö, waar zij de halve finales van het Eurovisie Songfestival zag;
  • Natuurfotograaf Jasper Doest legt in zijn werk de relatie tussen mens en dier vast.
  • De column is van Marcel Verreck.
Zaterdag tussen 17.00 en 19.00
Zo zorgt kleurgebruik ervoor dat een gedetineerde kan terugkeren in de maatschappij

In Amerika en Duitsland zijn gevangenissen te vinden waar de cel van de gedetineerde van top tot teen roze is geverfd. De gedachte erachter is…

Lees meer

Mogelijk persoonsgegevens gelekt bij UWV: aangifte wordt overwogen

Uitkeringsinstantie UWV overweegt aangifte te doen tegen een gebruiker van de website werk.nl die op 4 mei de cv’s van 150.000 mensen heeft ingezien en…

Lees meer

Onderzoek naar incident met Joost Klein op songfestival

De Nederlandse songfestivalinzending Joost Klein repeteert voorlopig niet voor de finale. De European Broadcasting Union (EBU) doet onderzoek naar een “incident” rond de Fries, staat…

Lees meer

12,5 jaar cel voor doden echtgenote in Thailand in 2007

Het gerechtshof in Den Haag heeft vrijdag de 53-jarige Bert den D. uit Benthuizen in hoger beroep veroordeeld tot 12,5 jaar gevangenisstraf voor het doden…

Lees meer

13.700 jongeren ondanks leerplicht thuis, stijging van een derde

De groep jongeren die ondanks een leerplicht thuiszit, is in een jaar tijd met een derde gegroeid tot afgerond 13.700 in het schooljaar 2022-2023. Dat…

Lees meer

VVD eist actie van onderwijsminister Dijkgraaf: ‘Tijd dat hij regie pakt’

Naar aanleiding van de pro-Palestijnse demonstraties bij universiteiten in Nederland, doet Tweede Kamerlid van de VVD Claire Martens in het radioprogramma Sven op 1 een…

Lees meer

Terugplaatsen kleine Joodse monumentjes Dordrecht duurt maanden

Het terugplaatsen van drie verdwenen Stolpersteine in Dordrecht gaat waarschijnlijk een paar maanden duren. Dat verwacht de werkgroep Stolpersteine Dordrecht. De stenen moeten besteld worden…

Lees meer

Iedereen kan zich zonder poespas volspuiten met fillers en botox: ‘Het maakt niet uit of je bekwaam of bevoegd bent’

Volle lippen, grotere borsten en weg met die rimpels en kraaienpootjes. Steeds meer millennials spuiten zich vol met fillers en botox. Daar komt bij dat…

Lees meer