main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 15 november 2023 — 10:17

Extra lasten voor bedrijfsleven doorn in het oog van ondernemers: ‘Timmermans koning van de bedrijfsbelasting’

Een laag ondernemersvertrouwen en een economische recessie: de Nederlandse economie staat onder druk. De politiek probeert het land uit het slop te trekken, maar de lasten komen te veel te liggen bij het bedrijfsleven, vindt journalist bij Het Financieele Dagblad Jean Dohmen.

Dohmen heeft alle verkiezingsprogramma’s geanalyseerd op de status van de economie en de arbeidsmarkt. “Als je kijkt naar de partijen die hun programma hebben laten doorrekenen, dan springen die er min of meer in als het gaat om economische groei”, vertelt Dohmen in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Maar als je daar over de hele linie naar kijkt, dan ziet het er niet goed uit. Als ik inzoom op wat partijen met bedrijven willen, dan krijg ik een heel ander beeld.”

‘Timmermans koning van bedrijfsbelasting’

Dohmen ziet dat alle partijen het bedrijfsleven zwaarder willen belasten. “Dat is een soort tendens in de politiek.” Zo wil de VVD de lasten van bedrijven met 1,8 miljard euro verhogen. Dat staat in het niets van wat Frans Timmermans met GroenLinks-PvdA wil: 25 miljard euro. “Timmermans is niet alleen klimaatpaus, hij is ook de koning van de bedrijfsbelasting”, zegt de journalist. “Als je kijkt naar de zorgen die ondernemers hebben, zowel bij mkb als bij het grote investeringsklimaat, dan kun je je afvragen of de belangen van het bedrijfsleven bij zijn partij in goede handen zijn.”

Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze aflevering nu hier terug via NPO Start.

Timmermans is het niet eens met de woorden van Dohmen. “Wij ontlasten met 400 miljoen het mkb. Wij vinden wel dat aandeelhouders wat meer mogen bijdragen in Nederland.” Zo moet er volgens de fusiepartij een belasting komen op het inkopen van eigen aandelen. “Want dat is een manier voor grote bedrijven om de belasting te ontwijken. Dan maak je aandeelhouders rijker zonder dat zij enige bijdrage aan de samenleving betalen.”

De vennootschapsbelasting moet ook omhoog volgens Timmermans, naar 30 procent. Die staat nu op 19 procent tot 200.000 euro winst. Wie meer winst draait, betaalt daar nu 25,8 procent belasting over. Die verhoging van Timmermans raakt alleen de grootste bedrijven van Nederland, verzekert hij. “Dat is 7 procent van alle bedrijven.” Hij vindt het “terecht” dat die bedrijven meer belasting moeten betalen. “Kijk naar hoeveel winst zij maken. Die zorgde volgens het IMF grotendeels voor de inflatie, niet de verhoging van de lonen.”

Timmermans wil een verschuiving van de belastingdruk realiseren. “Af van arbeid en naar kapitaal. Meer dan alle andere partijen verlichten wij de belastingdruk op mensen die werken. Bij de VVD gaat die druk omhoog, bij ons heel fors omlaag.”

Ondernemersvertrouwen laag

Het Nederlandse ondernemersvertrouwen is aan het begin van het vierde kwartaal licht gedaald, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. “Ondernemers maken zich zorgen over de hoge rente. Daarnaast zijn de kosten gestegen en je ziet krapte op de arbeidsmarkt. Het is moeilijk om personeel te krijgen”, legt Dohmen uit.

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Tegelijkertijd zie je een inhaalslag plaatsvinden qua lonen en hebben bedrijven te maken met de nasleep van corona, vertelt de journalist. “Dat moeten wij niet onderschatten. Een deel van de bedrijven leidt aan long-covid.” Het vooruitzicht voor ondernemers met dreigende belastingverzwaringen komt dat vertrouwen niet ten goede. “In de formatie zal het heel erg op maatvoering aankomen.”

Recessie

Naast het negatieve ondernemersvertrouwen is de Nederlandse economie in het derde kwartaal gekrompen. Dat maakt dat Nederland kampt met een recessie. Daar is sprake van als een economie minimaal twee kwartalen krimpt. Het CBS berekende dat de economie met 0,2% kromp. Energiebedrijven spelen daar een grote rol in volgens het statistiekbureau en in iets mindere mate bedrijven in sport, cultuur en recreatie.

Lees ook:

Bestuursvoorzitter Menzis boos op partijen die zeggen het zorgprobleem wel te kunnen oplossen

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Luister terug: buitenlandminister Veldkamp over de onrust in de wereld

Met een nieuw seizoen van WNL Op Zondag. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten

– Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp over de onrust in de wereld
– Voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW over de kabinetsplannen
– Migratie-expert en wiskundige Jan van de Beek over de asielcrisis
– Oud-politicus en schrijver Peter Rehwinkel over de Nederlandse first lady’s

Luister nu terug als podcast

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.
Maandagavond 20.30 uur
Afvalbranche overweegt rechtszaak tegen kabinet om lachgasafval

Gemeentelijke afvalinzamelaars willen een rechtszaak tegen het kabinet beginnen om de overlast van lachgascilinders, als de Staat niet binnen twee weken met een “acceptabele reactie”…

Lees meer

Peter Gillis naar de rechter om vakantieparkbewoners weg te krijgen

De soap rondom vakantiepark Prinsenmeer in Noord-Brabant is nog altijd niet tot een einde gekomen. Eigenaar Peter Gillis krijgt de laatste bewoners niet weg en…

Lees meer

Provincie Utrecht mag voorlopig niet beginnen met zenderen wolf

De provincie Utrecht mag voorlopig niet beginnen met het vangen, verdoven en zenderen van wolf GW3237m die op de Utrechtse Heuvelrug leeft en bij een…

Lees meer

Vanavond in WNL Haagse Lobby: vooruitblikken op Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof….

Lees meer

FNV wil 7 procent loonsverhoging en vierdaagse werkweek

Vakbond FNV wil in cao-onderhandelingen komend jaar inzetten op 7 procent loonsverhoging, een minimumloon van 16 euro en een vierdaagse werkweek van 32 uur. Met…

Lees meer

Kees van der Staaij (Raad van State) kritisch over inzet noodwet: ‘Niet voor elke lastige kwestie is noodwet geschikt’

Staatsraad bij de Raad van State Kees van der Staaij vindt dat de noodwet in sommige situaties te snel wordt toegepast. “Niet voor elke lastige…

Lees meer

VVD-partijleider Yeşilgöz wil niet alleen ‘de grote jongens’ als kroongetuigen, critici twijfelen

Kleine vissen moeten grote vissen vangen. Dat is het devies van VVD-fractievoorzitter en voormalig minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz. Nu het kabinet de…

Lees meer