main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Mocronado's - 11 juli 2024 — 11:00

Is de Marokkaanse opvoeding anders dan de Nederlandse? ‘Nederlanders zijn veel te soft’

In de nieuwste aflevering van Mocronado’s gaan gepensioneerde Marokkaanse gastarbeiders met elkaar in gesprek over de opvoeding van hun kinderen in Nederland. Wat zijn de verschillen? “Nederlandse ouders veel te soft. Dat zit in hun aard en in hun karakter”

Mohamed Aoussar (75) was 20 jaar oud toen hij in Nederland kwam. Probleemjongeren met een Marokkaanse achtergrond bestonden toen nog niet, vertelt hij. “Op je twintigste ben je net geen puber meer. Ik had echt geen tijd door al het werk, de overuren, boodschappen doen en het huishouden. Dan ben je compleet gesloopt. Ik heb nooit gedronken, ik ben nooit op het verkeerde pad geraakt.”

Volgens Mohamed gaan jongens nu ’s avonds naar buiten om met vrienden hun eigen ding te doen. Wat er gebeurt, weten ouders niet. “Sommigen zijn niet goed opgevoed. Het is net als met appels in een mand: één rotte appel verpest het voor de rest.”

Zelf maakte Mohamed Aoussar het mee met zijn kinderen, maar daar wil hij het liever niet te veel over hebben. Wel vertelt hij: “In de tijd dat ik in Nederland kwam waren er geen coffeeshops. Niks van die ellende. Dat was er niet”. Een ander zegt: “We waren met onszelf bezig. We kwamen hier om geld te sparen.”

Abdellah Laaguili (75) stelt dat de Mocronado’s God dankbaar moeten zijn dat ze hun kinderen in Nederland konden opvoeden. “95 procent van onze kinderen zijn hier in Nederland goed terechtgekomen. Ze hebben gestudeerd en hebben diploma’s. Slechts vijf procent is op het slechte pad geraakt.” Volgens Abdellah ligt de opvoeding van kinderen niet alleen bij de ouders. Ook de school, politie en de buurt spelen volgens hem een rol.

Vrijheid geven

Als je het Abdellah vraagt zijn er ouders die hun kinderen te streng opvoeden. “Als je te streng bent, ontsporen ze.” Dat zit volgens Mohamed anders. “Als je bij je kinderen de teugels te veel laat vieren en ze de volledige vrijheid geeft, gaat het fout in deze tijd. De buitenwereld is hard geworden. Als ze op straat merken dat iemand te soft is en te meegaand is, dan ben je heel makkelijk te kneden en bespelen.”

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Sommige Mocronado’s hebben meer moeite hebben met een dochter dan een zoon die te laat thuiskomt. “Als een meisje te laat thuis is, hebben we slapeloze nachten”, vertelt één van hen. “Dan zitten we op hete kolen.”

Verschil met Nederlandse ouders 

De Mocronado’s zijn het met elkaar eens dat er een groot verschil is tussen de Nederlandse en Marokkaanse opvoeding. Eén van de mannen vertelt dat wanneer je je kind thuis straf geeft, er op school wordt gevraagd wat er is gebeurd. “Dan neemt Nederland de zorg over terwijl ze daar niks mee te maken hebben. Dan luisteren de kinderen naar hen en worden ze van je afgepakt.” In Marokko is dat volgens hem ongebruikelijk.

Volgens Mohamed zijn Nederlandse ouders “veel te soft. Dat zit in hun aard en in hun karakter”. Volgens Hassan El Mourabit (75) zorgt extreme vrijheid ervoor dat de kinderen worden verpest. “Als dat er niet was, zouden ze op het rechte pad blijven. Als ik zei: Volg het pad van God, dan werd er gezegd: Doe het zelf maar.”

Volgens een van de mannen aan tafel is het belangrijk om met je vrouw op één lijn te zitten. Hij stelt dat de vrouw opvoedt. “Terwijl de man aan het werk is, brengt de vrouw de kinderen naar school en haalt ze weer op. Zij is alles. Jij bent aan het werk.” De ouders zijn verantwoordelijk voor hun kroost, vindt hij. “Als je je kinderen buiten loslaat, ben je ze kwijt. Net als een vogel.”

In de televisieserie Mocronado’s van Omroep WNL blikt een groep van vijf Marokkaanse mannen terug op hun werkzame leven en beschouwen ze het leven van nu; als pensionado in een land waar ze eigenlijk alleen ‘te gast’ zouden zijn. Kijk donderdagavond om 23.15 uur naar Mocronado’s op NPO 2. Kijk eerdere afleveringen nu terug via NPO Start.

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Monumenten in de dierentuin en een paralympisch kampioen

WNL In de Kantine komt deze week uit het Verhalenhuis Belvédère in Rotterdam. Presentatoren Fidan Ekiz en Wieger Hemmer ontvangen:
  • De directeur van Diergaarde Blijdorp, Erik Zevenbergen. De Rotterdamse dierentuin heeft maar liefst 21 Rijksmonumenten;
  • CDA fractievoorzitter Henri Bontenbal  en FD-journalist Martine Wolzak reageren op het regeerakkoord en de uitgelekte Prinsjesdagplannen;
  • Rolstoelbasketballer Mariska Beijer werd afgelopen week gehuldigd nadat ze met haar team goud pakte in Parijs.
Zaterdag om 17.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Next

De gemiddelde millennial leaset dingen zoals een fiets, auto of zelfs een huisdier. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt of deze trend verstandig is voor de portemonnee.

Vrijdagavond 23.10 uur
Veranderingen bij Omroep WNL

In het eerder dit jaar verschenen rapport van de Commissie Van Rijn over gedrag en cultuur bij de publieke omroepen bleek dat medewerkers van WNL…

Lees meer

Nieuw natuurplan: boeren moeten slechtste natuur herstellen

Als het aan het kabinet ligt, gaan vooral boeren helpen bij het herstellen van de meest kwetsbare natuur in Nederland. Het zogeheten agrarisch natuurbeheer moet…

Lees meer

Meer gevangenen pleegden vorig jaar zelfmoord in cel

In de Nederlandse gevangenissen hebben vorig jaar zestien gevangenen zelfmoord gepleegd. De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) spreekt van een opvallende toename, omdat in voorgaande jaren…

Lees meer

Kabinet wil toeslagenschandaal voor eind 2027 afhandelen

Voor het einde van 2027 wil het kabinet alle gedupeerden van het toeslagenschandaal hebben gecompenseerd, inclusief de vergoeding van eventuele aanvullende schade. In het vrijdag…

Lees meer

SP-leider Dijk begrijpt niets van private equity-standpunt zorgminister Agema: ‘Totale lariekoek!’

SP-leider Jimmy Dijk vindt het onbegrijpelijk dat zorgminister Fleur Agema geen verbod wil op private equity in de zorg. Volgens Agema is privaat kapitaal in…

Lees meer