main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Mocronado's - 11 juli 2024 — 11:00

Is de Marokkaanse opvoeding anders dan de Nederlandse? ‘Nederlanders zijn veel te soft’

In de nieuwste aflevering van Mocronado’s gaan gepensioneerde Marokkaanse gastarbeiders met elkaar in gesprek over de opvoeding van hun kinderen in Nederland. Wat zijn de verschillen? “Nederlandse ouders veel te soft. Dat zit in hun aard en in hun karakter”

Mohamed Aoussar (75) was 20 jaar oud toen hij in Nederland kwam. Probleemjongeren met een Marokkaanse achtergrond bestonden toen nog niet, vertelt hij. “Op je twintigste ben je net geen puber meer. Ik had echt geen tijd door al het werk, de overuren, boodschappen doen en het huishouden. Dan ben je compleet gesloopt. Ik heb nooit gedronken, ik ben nooit op het verkeerde pad geraakt.”

Volgens Mohamed gaan jongens nu ’s avonds naar buiten om met vrienden hun eigen ding te doen. Wat er gebeurt, weten ouders niet. “Sommigen zijn niet goed opgevoed. Het is net als met appels in een mand: één rotte appel verpest het voor de rest.”

Zelf maakte Mohamed Aoussar het mee met zijn kinderen, maar daar wil hij het liever niet te veel over hebben. Wel vertelt hij: “In de tijd dat ik in Nederland kwam waren er geen coffeeshops. Niks van die ellende. Dat was er niet”. Een ander zegt: “We waren met onszelf bezig. We kwamen hier om geld te sparen.”

Abdellah Laaguili (75) stelt dat de Mocronado’s God dankbaar moeten zijn dat ze hun kinderen in Nederland konden opvoeden. “95 procent van onze kinderen zijn hier in Nederland goed terechtgekomen. Ze hebben gestudeerd en hebben diploma’s. Slechts vijf procent is op het slechte pad geraakt.” Volgens Abdellah ligt de opvoeding van kinderen niet alleen bij de ouders. Ook de school, politie en de buurt spelen volgens hem een rol.

Vrijheid geven

Als je het Abdellah vraagt zijn er ouders die hun kinderen te streng opvoeden. “Als je te streng bent, ontsporen ze.” Dat zit volgens Mohamed anders. “Als je bij je kinderen de teugels te veel laat vieren en ze de volledige vrijheid geeft, gaat het fout in deze tijd. De buitenwereld is hard geworden. Als ze op straat merken dat iemand te soft is en te meegaand is, dan ben je heel makkelijk te kneden en bespelen.”

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Sommige Mocronado’s hebben meer moeite hebben met een dochter dan een zoon die te laat thuiskomt. “Als een meisje te laat thuis is, hebben we slapeloze nachten”, vertelt één van hen. “Dan zitten we op hete kolen.”

Verschil met Nederlandse ouders 

De Mocronado’s zijn het met elkaar eens dat er een groot verschil is tussen de Nederlandse en Marokkaanse opvoeding. Eén van de mannen vertelt dat wanneer je je kind thuis straf geeft, er op school wordt gevraagd wat er is gebeurd. “Dan neemt Nederland de zorg over terwijl ze daar niks mee te maken hebben. Dan luisteren de kinderen naar hen en worden ze van je afgepakt.” In Marokko is dat volgens hem ongebruikelijk.

Volgens Mohamed zijn Nederlandse ouders “veel te soft. Dat zit in hun aard en in hun karakter”. Volgens Hassan El Mourabit (75) zorgt extreme vrijheid ervoor dat de kinderen worden verpest. “Als dat er niet was, zouden ze op het rechte pad blijven. Als ik zei: Volg het pad van God, dan werd er gezegd: Doe het zelf maar.”

Volgens een van de mannen aan tafel is het belangrijk om met je vrouw op één lijn te zitten. Hij stelt dat de vrouw opvoedt. “Terwijl de man aan het werk is, brengt de vrouw de kinderen naar school en haalt ze weer op. Zij is alles. Jij bent aan het werk.” De ouders zijn verantwoordelijk voor hun kroost, vindt hij. “Als je je kinderen buiten loslaat, ben je ze kwijt. Net als een vogel.”

In de televisieserie Mocronado’s van Omroep WNL blikt een groep van vijf Marokkaanse mannen terug op hun werkzame leven en beschouwen ze het leven van nu; als pensionado in een land waar ze eigenlijk alleen ‘te gast’ zouden zijn. Kijk donderdagavond om 23.15 uur naar Mocronado’s op NPO 2. Kijk eerdere afleveringen nu terug via NPO Start.

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Opnieuw gaat een serval aan de wandel, politie waarschuwt omwonenden om honden en katten binnen te houden

In de Helmondse wijk Houtdonk is in de nacht van vrijdag op zaterdag opnieuw een serval weggelopen. De politie waarschuwde inwoners van de Brabantse plaats…

Lees meer

Weer gaat omslaan: ook in Zuid-Holland code geel om onweersbuien

Het KNMI heeft ook voor Zuid-Holland code geel afgegeven wegens plaatselijk stevige onweersbuien zaterdagavond. Eerder werd die waarschuwing al afgegeven voor Noord-Brabant, Utrecht, Limburg en…

Lees meer

Hondje zet A12 op stelten

Een hondje ging er vrijdag in de buurt van Zoetermeer vandoor en belandde op de A12. De viervoeter rende daar tussen de auto’s, maar dat…

Lees meer

Vakantieverkeer leidt tot drukte op Europese snelwegen

Op Europese snelwegen is het zaterdag zoals verwacht druk door vakantieverkeer, ziet ANWB Verkeersinformatie. Rond 14.30 uur lijkt het hoogtepunt voorbij, laat een medewerker weten,…

Lees meer

Hoe kom je aan een huurmoordenaar? ‘Het zijn vooral draaideurcriminelen’

Het kost maffiabazen in Hollywood één telefoontje om iemand uit de weg te ruimen, maar moordenaars op bestelling bestaan niet alleen op het witte doek….

Lees meer

Limburgse drugskoerier (19) stierf door vijftien messteken: ‘Normale jongen zonder getto-verleden’

De provincie Limburg is vanwege zijn uitgestrekte landelijke gebieden, ligging ten opzichte van de grens en lage politiebezetting een walhalla voor drugscriminelen. Net als in…

Lees meer

Groninger opgepakt om maken ‘bangalijst’ en intimideren advocaat

Een 26-jarige man uit Groningen is opgepakt voor het maken van een bangalijst. Hij deelde privégegevens en foto’s van jonge vrouwen en plaatste daar seksuele…

Lees meer

Stand van Nederland onderzoekt de succesverhalen van kunstmatige intelligentie

Nederland dreigt op slot te raken. Vacatures zijn er namelijk volop, maar mensen zijn lastig te vinden. De oplossing komt steeds dichterbij: kunstmatige intelligentie. Stand…

Lees meer

Tientallen oververhitte Vierdaagselopers melden zich bij Rode Kruis

Het aantal Vierdaagselopers dat zich met hittegerelateerde klachten meldt bij een van de verzorgingsposten neemt toe, ziet het Rode Kruis. Op het start- en finishterrein…

Lees meer

Systemen op Schiphol en Rotterdam Airport worden weer opgestart

De systemen op Schiphol worden weer opgestart. Een wereldwijde computerstoring heeft ook grote impact op vluchten van en naar de luchthaven. Er zijn 185 vluchten…

Lees meer

Zo lang moeten rellende Eritreeërs de gevangenis in

Een groep Eritreeërs is vrijdag veroordeeld tot celstraffen van 4 tot 12 maanden, waarvan 2 tot 4 maanden voorwaardelijk, voor het relschoppen in Den Haag…

Lees meer

ACM stelt maatregelen tegen overbelasting stroomnet vast

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft een besluit genomen over een drietal maatregelen die ervoor zorgen dat grootverbruikers goedkoper uit zijn als zij het…

Lees meer

Marcel van Roosmalen: ‘Als Vitesse verdwijnt, ga ik thuis huilen’

Opiniemaker Marcel van Roosmalen “vreest met grote vreze” voor het voortbestaan van Vitesse. De bekendste supporter van het land ziet met lede ogen aan hoe…

Lees meer