main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Mocronado's - 11 juli 2024 — 11:00

Is de Marokkaanse opvoeding anders dan de Nederlandse? ‘Nederlanders zijn veel te soft’

In de nieuwste aflevering van Mocronado’s gaan gepensioneerde Marokkaanse gastarbeiders met elkaar in gesprek over de opvoeding van hun kinderen in Nederland. Wat zijn de verschillen? “Nederlandse ouders veel te soft. Dat zit in hun aard en in hun karakter”

Mohamed Aoussar (75) was 20 jaar oud toen hij in Nederland kwam. Probleemjongeren met een Marokkaanse achtergrond bestonden toen nog niet, vertelt hij. “Op je twintigste ben je net geen puber meer. Ik had echt geen tijd door al het werk, de overuren, boodschappen doen en het huishouden. Dan ben je compleet gesloopt. Ik heb nooit gedronken, ik ben nooit op het verkeerde pad geraakt.”

Volgens Mohamed gaan jongens nu ’s avonds naar buiten om met vrienden hun eigen ding te doen. Wat er gebeurt, weten ouders niet. “Sommigen zijn niet goed opgevoed. Het is net als met appels in een mand: één rotte appel verpest het voor de rest.”

Zelf maakte Mohamed Aoussar het mee met zijn kinderen, maar daar wil hij het liever niet te veel over hebben. Wel vertelt hij: “In de tijd dat ik in Nederland kwam waren er geen coffeeshops. Niks van die ellende. Dat was er niet”. Een ander zegt: “We waren met onszelf bezig. We kwamen hier om geld te sparen.”

Abdellah Laaguili (75) stelt dat de Mocronado’s God dankbaar moeten zijn dat ze hun kinderen in Nederland konden opvoeden. “95 procent van onze kinderen zijn hier in Nederland goed terechtgekomen. Ze hebben gestudeerd en hebben diploma’s. Slechts vijf procent is op het slechte pad geraakt.” Volgens Abdellah ligt de opvoeding van kinderen niet alleen bij de ouders. Ook de school, politie en de buurt spelen volgens hem een rol.

Vrijheid geven

Als je het Abdellah vraagt zijn er ouders die hun kinderen te streng opvoeden. “Als je te streng bent, ontsporen ze.” Dat zit volgens Mohamed anders. “Als je bij je kinderen de teugels te veel laat vieren en ze de volledige vrijheid geeft, gaat het fout in deze tijd. De buitenwereld is hard geworden. Als ze op straat merken dat iemand te soft is en te meegaand is, dan ben je heel makkelijk te kneden en bespelen.”

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Sommige Mocronado’s hebben meer moeite hebben met een dochter dan een zoon die te laat thuiskomt. “Als een meisje te laat thuis is, hebben we slapeloze nachten”, vertelt één van hen. “Dan zitten we op hete kolen.”

Verschil met Nederlandse ouders 

De Mocronado’s zijn het met elkaar eens dat er een groot verschil is tussen de Nederlandse en Marokkaanse opvoeding. Eén van de mannen vertelt dat wanneer je je kind thuis straf geeft, er op school wordt gevraagd wat er is gebeurd. “Dan neemt Nederland de zorg over terwijl ze daar niks mee te maken hebben. Dan luisteren de kinderen naar hen en worden ze van je afgepakt.” In Marokko is dat volgens hem ongebruikelijk.

Volgens Mohamed zijn Nederlandse ouders “veel te soft. Dat zit in hun aard en in hun karakter”. Volgens Hassan El Mourabit (75) zorgt extreme vrijheid ervoor dat de kinderen worden verpest. “Als dat er niet was, zouden ze op het rechte pad blijven. Als ik zei: Volg het pad van God, dan werd er gezegd: Doe het zelf maar.”

Volgens een van de mannen aan tafel is het belangrijk om met je vrouw op één lijn te zitten. Hij stelt dat de vrouw opvoedt. “Terwijl de man aan het werk is, brengt de vrouw de kinderen naar school en haalt ze weer op. Zij is alles. Jij bent aan het werk.” De ouders zijn verantwoordelijk voor hun kroost, vindt hij. “Als je je kinderen buiten loslaat, ben je ze kwijt. Net als een vogel.”

In de televisieserie Mocronado’s van Omroep WNL blikt een groep van vijf Marokkaanse mannen terug op hun werkzame leven en beschouwen ze het leven van nu; als pensionado in een land waar ze eigenlijk alleen ‘te gast’ zouden zijn. Kijk donderdagavond om 23.15 uur naar Mocronado’s op NPO 2. Kijk eerdere afleveringen nu terug via NPO Start.

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Made in Holland

Nederland staat voor molens, tulpen en klompen. Maar inmiddels ook wijngaarden, rijstvelden en theeplantages. Stand van Nederland onderzoekt of dit de toekomst is voor de Nederlandse economie.

Kijk Stand van Nederland: Generatie Next nu terug via NPO Start.

Komt de noodwet van asielminister Faber er nog?

Krijgt de PVV van Geert Wilders en Marjolein Faber haar gedroomde noodrecht, of haalt de grootste partij van Nederland bakzeil in de asieldiscussie en moet het doorschakelen naar een spoedwet? En welk prijskaartje zullen Wilders en co daar aan hangen?

Luister de podcast van WNL Haagse Lobby.

Kabinet heeft arbeidsmigratie in de dode hoek zitten: ‘Groot onderdeel van de wooncrisis’

Arbeidsmigratie in Nederland heeft in de loop der jaren enorme proporties aangenomen. Inmiddels telt ons land meer dan een miljoen mensen die hier naartoe zijn…

Lees meer

Man opgepakt na explosie bij bus van dakdekker in Den Bosch

Een 19-jarige man uit Den Bosch is opgepakt voor het vernielen van een bestelbus van een dakdekker, zondagavond. Een explosie en een steekvlam leidden tot…

Lees meer

Kabinet wil straffen voor drugsdelicten omhoog gooien

Als het aan het kabinet ligt, gaan de maximumstraffen voor drugsdelicten omhoog. Het smokkelen van harddrugs zou dan van 12 naar 16 jaar gaan. Ook…

Lees meer

‘Financiële stabiliteit komt vooral aanwaaien uit het buitenland’, zegt DNB-directeur

De onzekerheid door conflicten zoals in het Midden-Oosten en Oekraïne leidt er onder meer toe dat Nederlanders meer sparen. De geopolitieke spanningen zijn volgens een…

Lees meer

Bikker (CU) wil opheldering van PVV-minister Agema over pandemische paraatheid: ‘300 miljoen komt niet uit de lucht vallen’

In het hoofdlijnenakkoord is afgesproken dat er 300 miljoen wordt bezuinigd op pandemische paraatheid. Nu maakt minister Fleur Agema (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) een draai…

Lees meer

Schoof mikt nog op vrijdag voor asielakkoord, voelt ‘veel druk’

Premier Dick Schoof verwacht nog altijd dat het kabinet vrijdag een besluit kan nemen over het al dan niet gebruiken van het noodrecht voor strengere…

Lees meer

Inzet Noord-Koreaanse militairen in Oekraïne betekent ‘serieuze escalatie’, vindt minister Veldkamp

De mogelijke inzet van Noord-Koreaanse militairen aan de kant van Rusland in de strijd tegen Oekraïne zou een “serieuze escalatie” betekenen, waarschuwt minister Caspar Veldkamp…

Lees meer

Voorwaardelijke boete voor FvD’er Van Houwelingen om ‘nazivlag-tweet’

FvD-Tweede Kamerlid Pepijn van Houwelingen heeft een voorwaardelijke boete van 450 euro gekregen van de rechtbank Den Haag voor het plaatsen van een tweet in…

Lees meer

Mirjam Bikker (CU): ‘Geen nieuwe verkiezingen bij val kabinet’

ChristenUnie-leider Mirjam Bikker wil geen nieuwe verkiezingen uitroepen als het huidige kabinet zou vallen, vertelt ze in Sven op 1 op NPO Radio 1. “Artikel…

Lees meer

In dit ‘polderlab’ wordt Nederlandse rijst geteeld: ‘We hebben radicale ideeën’

De Universiteit Leiden experimenteert met het telen van producten uit warme landen in veengebied. In het zogeheten polderlab wordt zelfs rijst geteeld. Het is een…

Lees meer

Nederlandse concurrentiepositie daalt, kritiek op kabinet: ‘Het is allemaal kneuterig’

De coalitie schrijft in het hoofdlijnenakkoord dat Nederland moet behoren tot de top vijf van de landen met een goede concurrentiepositie. En hoewel het in…

Lees meer