Sterrenrestaurant De Librije bestaat dertig jaar: ‘Er kwam een moment dat het wel héél zwaar was’
Sterrenrestaurant De Librije in Zwolle bestaat dertig jaar. Jonnie en Thérèse Boer vertellen bij WNL Op Zondag op NPO 1 over het succes van deze familieonderneming. Toch is het succes niet altijd vanzelfsprekend geweest, zegt Thérèse: “Er kwam een moment dat het wel héél zwaar werd”.
Jonnie en Thérèse Boer kregen in 1993 hun allereerste Michelinster. Chefkok en mede-eigenaar Jonnie: “Die eerste ster was best wel vreemd, omdat we helemaal niet in de gaten hadden dat we in de race zaten.” Het restaurant was destijds nog erg klein, vertelt Sommelier en mede-eigenaar Thérèse. “Jonnie in de keuken en ik in de bediening. Hij had een rechterhand, ik had iemand die af en toe kwam helpen en Jonnies moeder maakte schoon. We hadden gewoon niet zo veel geld. Het is heel apart om je dat dan te realiseren.”
De derde ster kreeg het stel in 2004. “Het heeft ons wel gebracht wat we wilden: de gastronomie in Nederland naar een hoger punt brengen”, zegt Jonnie. Het brengt een trots gevoel met zich mee, maar ook onzekerheid. Thérèse: “Met die derde mag je meetellen over de hele wereld. Gasten uit de hele wereld komen met het boekje onder de arm bij je eten.”
Onzekere tijden
Na hun derde ster is het koppel begonnen met investeren zegt Jonnie. Inmiddels hebben ze restaurants op Bonaire, Curaçao en in Zwolle geopend onder de naam Brass Boer. Ruim 200 werknemers hebben ze totaal in dienst. Toch zijn er ook momenten geweest waarvan ze dachten: ik ga het niet redden. Thérèse vertelt: “In 2008 hebben we ons hotel geopend en met ons restaurant zaten we toen nog op de oude locatie, waar we 22 jaar gezeten hebben. We zouden het hotel verbouwen voor zes miljoen, maar dat werd uiteindelijk twaalf miljoen en dat geld hadden we natuurlijk niet.” De leveranciers konden ze nog wel gelukkig betalen, maar het was kantje boord. “Er kwam een moment dat het wel héél zwaar werd. We zijn er gelukkig met hele fijne mensen doorheen gekomen.”
Jonnie denkt met gemengde gevoelens terug aan de coronaperiode. “Als Rutte op tv kwam begon ik al te janken”, zegt hij. “In de eerste week dachten we dat we in een maandje wel weer open zouden zijn. Toen we in de gaten kregen dat het maanden ging worden, hadden we uitgerekend dat we vet op de botten hadden voor een jaar en drie maanden.” Tijdens de tweede lockdown hebben ze online eetboxen verkocht. “Dan zaten er ’s avonds 500 mensen drie gangen uit zo’n box te eten en wij live voorkoken. Daar hebben wij er 20.000 van verkocht.”
Vers en lokaal
In De Librije wordt al dertig jaar met verse en lokale producten gewerkt. Jonnie: “Eigenlijk ging ik een beetje uit armoede op zoek naar spullen uit de buurt en ik was ook gewoon eigenwijs. Ik dacht: waarom moet ik een lammetje uit de Pyreneeën halen, terwijl mijn neef er twintig op het land heeft lopen.”
Een gerecht in het sterrenrestaurant vergt tal van voorbereidingen voor het daadwerkelijk op de kaart komt. Jonnie legt uit: “Je moet wel een bepaalde creativiteit hebben, denk ik. Het is niet zo dat ik in een keer iets heb van: nu gaan we dit doen! Meestal teken ik het eerst en dat stuur ik naar de jongens toe. Ik zet de smaak erbij en dan gaan ze ermee aan de slag. Heel vaak komt er wat uit en heel vaak ook niet.”
Beluister hier de hele aflevering van WNL Op Zondag als podcast terug.
Thérèse zegt dat er net zo lang wordt geproefd tot het gerecht unaniem perfect wordt bevonden. “We zijn heel kritisch”, zegt ze. “Dat is soms ook wel lastig. Onze chef en souschef zijn dan bezig wat te creëeren, en dan moet je iedere keer commentaar geven.”
Een gerecht waar Jonnie trots op is was een gerecht met kalfshart, kippenlever en noordzeekrab. “Ik had dat in mijn hoofd zitten en ging dat tekenen en binnen twee weken was het uitgevoerd zoals ik het getekend had”, zegt hij.
Familiebedrijf
Zolang het stel het nog leuk vindt om te ondernemen blijven ze doorgaan zegt Thérèse. Hun twee kinderen zitten ook al in het vak en worden klaargestoomd om de zaak wellicht ooit over te nemen. Ze hebben aangegeven daar ook voor open te staan. “Onze zoon staat nu een jaar bij ons in de keuken. Die heeft daarvoor een opleiding gedaan”, zegt ze. “Onze dochter werkt nu bij Spectrum en is in opleiding voor gastvrouw en sommelier. Zij gaat vanaf september een jaar bij Brasse Boer op Bonaire werken.”
“Wij hebben een geweldig team staan. Het is meer ons ding dat we het gaan moeten loslaten”, aldus de eigenaresse.
GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!
"*" geeft vereiste velden aan
Lees ook:
Ameland weert massatoerist en wil ook natuur zelf onderhouden: ‘We hebben Brussel niet nodig’
Door: Matthijs Meulblok
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Stand van Nederland: Generatie Next
Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.
Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.
Tussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…
Lees meerDe veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…
Lees meerTopman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….
Lees meerNaast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…
Lees meerEen noodlanding in een grasveld in Bulgarije en een vluchtduur van maar liefst 55 dagen. In de documentaireserie van NH Nieuws ‘Vliegpionieren‘ staat de allereerste…
Lees meerStaatssecretaris Ingrid Coenradie van Justitie en Veiligheid heeft met het verhaal van haar eigen aanrandingen als tienermeisje indruk gemaakt in de Tweede Kamer. Kamerleden vielen…
Lees meerHet is het kabinet een jaar na de verkiezingen nog niet gelukt om de belangrijkste beloften waar te maken. Dat concludeert politiek commentator van De…
Lees meerGroenLinks-PvdA-Kamerlid Kati Piri heeft de voorgenomen reis van buitenlandminister Caspar Veldkamp naar Israël niet gelekt om het debat te laten escaleren. Dat denkt politiek commentator…
Lees meerIn Zeeland groeit het wantrouwen in Den Haag met de dag. Van beloofde compensatiemaatregelen voor de marinierskazerne die niet kwam, komt in de praktijk weinig…
Lees meerAmsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…
Lees meerDe EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…
Lees meerDe subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…
Lees meerDe VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…
Lees meerOud-commando Dai Carter bracht vorige week zijn eerste kinderboek uit. Met Missie Mentale Kracht wil hij ervoor zorgen dat jongeren beter leren voelen en zich uitspreken. “Ik…
Lees meerHet Openbaar Ministerie vervolgt Sywert van Lienden en twee zakenpartners van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA) voor oplichting, verduistering, valsheid in geschrifte en witwassen. Het…
Lees meer