main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Het Misdaadbureau - 19 mei 2023 — 20:56

Razendsnelle dna-tool in ontwikkeling die op plaats delict daderinformatie kan geven: ‘Als het lukt is het revolutionair’

Hogeschool Saxion in Twente is bezig met de ontwikkeling van een nieuwe dna-tool die ontzettend snel moet bepalen of een sample DNA bevat. Hiermee zou op de plaats delict al informatie over het gender of de etnische achtergrond van de dader achterhaald kunnen worden. Dat vertelt Lector NanoBio van de hogeschool, Martin Bennink, bij Het Misdaadbureau. Het project zit op dit moment in de testfase, en zou binnen vijf tot tien jaar gerealiseerd kunnen worden. “Als het lukt is het zeker revolutionair”, zegt Bennink.

“We proberen een device te ontwikkelen waarmee je geen dna-profiel, maar dna kan analyseren. En niet in een lab, maar op de plaats delict”, legt hij uit op NPO Radio 1 in het WNL-programma. “Op dit moment verzamelt een rechercheur ter plekke sporen, die worden vervolgens naar een laboratorium gestuurd, zoals het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), en de uitslag komt vaak na een aantal dagen.” Daar gaat dus behoorlijk wat tijd overheen. “Als je nu een device hebt dat bijvoorbeeld binnen vijftien minuten al een uitslag kan geven, kun je direct een volgende stap maken terwijl je nog bezig bent op de plaats delict.”

Hoe werkt het?

Bennink probeert in simpele bewoording duidelijk te maken hoe het device werkt. “Het idee is dat je een spoor verzamelt, zoals je dat altijd doet. En dan gebruik je vervolgens een zogenoemde lab-on-a-chip, een heel klein plastic plaatje dat te vergelijken is met een corona-zelftest. Daar doe je heel klein stukje sample op. Vervolgens geeft de lab-on-a-chip met een aantal lijntjes aan óf er dna in zit en of er bepaalde eigenschappen in zitten.” Zo kun je dan bijvoorbeeld zien of het dna van een man of vrouw is, en misschien kun je ook iets zeggen over de geografische afkomst van iemand, legt Bennink uit. “Maar wellicht zijn er ook andere lichaamskenmerken uit te halen, die uiteindelijk indicatief zijn een zaak om te bepalen hoe je verder moet rechercheren. Het is richtinggevende informatie die je heel snel in staat stelt om een volgende stap te maken in een forensisch onderzoek.”

‘De basistechnologie is er al’

Het mag dan nog even duren, maar de resultaten zien er voorlopig hoopvol uit, zegt de lector NanoBio. “We kijken al naar lab-on-a-chip devices maar dan op hele andere toepassingsgebieden. Dan moet je met name denken in het medische domein, waar je op basis van bloedanalyse heel snel kan bepalen of iemand een ziekte heeft”, legt hij uit. “Dus die basistechnologie is er al. We moeten het nu alleen nog even vertalen richting het forensisch domein.”

Binnenkort wordt de tool uitgetest bij echte casussen, in samenwerking met de politieacademie. “Als we kijken naar het onderzoek is het enerzijds heel technisch. Dus dat gaat echt over het maken van een device”, zegt Bennink. “Maar daarnaast zit er ook een heel stuk implementatie. Want uiteindelijk moet het natuurlijk wel gebruikt kunnen worden door een forensisch rechercheur.” Daarom kijkt Saxion ook naar een samenwerking met het NFI. “En uiteindelijk moet ook de rechterlijke macht er iets van gaan vinden”, aldus Bennink. Al met al is het dus een heel serieus plan. “Maar het moet zeker nog wel een aantal stappen gaan maken.”

Heeft u een vraag over misdaad? De onderzoeksredactie van Het Misdaadbureau beantwoordde eerder al vragen als ‘Hoe vaak wordt er gestolen bij de zelfscankassa?‘, ‘Waarom worden vrouwen verliefd op mannen in de gevangenis?‘ en ‘Heeft het zin om aangifte te doen van fietsendiefstal?‘ Heeft u ook een vraag, stuur die dan het liefst als audio-bericht naar Het Misdaadbureau via 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending!

Luister iedere vrijdagavond tussen 19.00 en 20.00 naar Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. Of luister het WNL-programma terug als podcast, via je favoriete podcast-app.

Scan de QR-code om het nummer op te slaan:

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Huisartsentekort neemt in rap tempo toe

Overvolle wachtkamers en huisartsen die niet aan de vraag kunnen voldoen. De harde realiteit, met een toenemend tekort aan huisartsen. Kunnen wij straks überhaupt nog voor onze problemen naar de huisarts?

Kijk zaterdag om 22.00 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.

Zaterdag 22.00 uur

Vrouwen in de maritieme sector

Deze week is In de Kantine voor de tweede keer te gast bij Saam aan de Maas in Rotterdam. Presenatoren Jill Bleiksloot en Wieger Hemmer ontvangen daar:

  • Thecla Bodewes runt als zakenvrouw een scheepswerf met vier vestigingen in het noorden van het land;
  • Marja Tiemens-Idzinga is te gast over vrouwen in de maritieme sector;
  • Ad van den Dool schreef het boek ‘Papa Blanca’ over de belangrijkste criminele koppelbaas in Nederland in de jaren 70;
  • Politiek verslaggever van RTL Nieuws Floor Bremer weet hoe het nu verder gaat in Den Haag;
  • Marcel Verreck heeft weer een column voor ons.
Zaterdag tussen 17.00 en 19.00
Nieuwe DNA-technieken moet recherchewerk eenvoudiger maken: ‘Je weet gelijk of het menselijk is’

Voor rechercheurs is het meestal niet mogelijk om met zekerheid gedetailleerde DNA-sporen vast te stellen op een plaats delict. Als het aan lector aan de…

Lees meer

Nieuwe kabinet wil zwaarder straffen en meer blauw op straat, maar hoe uitvoerbaar is het? ‘Financiële dekking is er niet’

De plannen op het gebied van misdaadbestrijding is evenwichtig verdeeld tussen PVV, NSC, VVD en BBB. Dat valt te lezen in het hoofdlijnenakkoord dat donderdag…

Lees meer

Na eerste examenweek ruim twee keer zoveel klachten als in 2023

Bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) zijn vrijdag beduidend minder klachten (20.000) binnengekomen dan in de voorgaande dagen. Toch is het totaal van 220.000…

Lees meer

Nijkerk stelt zoeken asielopvang uit om akkoord formatie

De Gelderse gemeente Nijkerk gaat voorlopig niet zoeken naar een opvanglocatie voor asielzoekers. Aanleiding is het hoofdlijnenakkoord dat PVV, VVD, NSC en BBB hebben bereikt….

Lees meer

Neergeschoten Slowaakse premier Fico ligt nog op intensive care

De Slowaakse minister-president Robert Fico ligt nog altijd op de intensive care, meldt zijn regering. Eerder deze week werd gemeld dat hij de aanslag op…

Lees meer

Advocaten Promes: uitleveringsprocedure in Dubai loopt nog

De uitleveringsprocedure van voetballer Quincy Promes in Dubai loopt nog, melden advocaten Sophie Hof en Robert Malewicz in een verklaring. Een rechter in Dubai zal…

Lees meer

Je post binnen 24 uur bezorgd? Vanaf volgend jaar niet meer zo vanzelfsprekend

Vanaf 2025 hoeft de post mogelijk niet meer binnen 24 uur te worden bezorgd, maar binnen 48 uur. Dat meldt minister Micky Adriaansens (Economische Zaken)…

Lees meer

Eritreeërs in rechtbank: ‘Rellen in Den Haag waren niet de bedoeling’

De Eritreeërs die terechtstaan voor de rellen rond zalencentrum Opera in Den Haag op 17 februari, ontkennen dat het hun bedoeling was om geweld te…

Lees meer

De Hypotheekshop: dieptepunt woningbouw lijkt voorbij

Het dieptepunt op de nieuwbouwmarkt lijkt voorbij. In 2023 is het aantal verkochte nieuwbouwwoningen licht gestegen. Ook zijn er in het vierde kwartaal van 2023…

Lees meer

Politie pakt 38 drugsboeven op in havengebied Rotterdam

In de Rotterdamse haven heeft de politie afgelopen week 38 mensen opgepakt voor drugsgerelateerde zaken. Het gaat om 37 zogeheten uithalers en een vrachtwagenchauffeur, meldt de…

Lees meer

Jan Paternotte (D66) denkt dat nieuwe premier ‘een enorme uitdaging’ staat te wachten

Wie de premier ook wordt, hem of haar staat “een enorme uitdaging” te wachten, stelt vervangend fractievoorzitter van D66 Jan Paternotte in het radioprogramma Sven op…

Lees meer