main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 1 mei 2023 — 08:22

Songfestivalduo Mia en Dion treedt op in Liverpool: ‘Het klinkt al veel beter, maar ik ben nog niet overtuigd’

Mia Nicolai en Dion Cooper repeteren vandaag voor het eerst op het podium van het Eurovisie Songfestival in Liverpool. Het duo krijgt een half uur de tijd om het liedje Burning Daylight en de bedachte podiumpresentatie te oefenen. De eerste repetitie is zoals altijd achter gesloten deuren.

De tweede repetitie staat woensdag op het programma. Voor het eerst is ook deze besloten, maar songfestivalorganisator European Broadcasting Union (EBU) zal via sociale media de komende dagen wel enkele beelden verspreiden. Zo wordt al duidelijk welke kleding Nicolai en Cooper op het podium dragen.

Het zangduo heeft tot dusver allerminst een rustige voorbereiding gehad. De twee lagen de afgelopen weken onder vuur omdat ze tijdens twee optredens op songfestivalpreparty’s in Madrid en Amsterdam niet konden overtuigen en enkele vocale uitglijders maakten. AVROTROS, verantwoordelijk voor de Nederlandse inzending, vond de kritiek op de optredens terecht. Directeur Eric van Stade liet weten dat er nog alle geloof was in Nicolai en Cooper en dat er nog volop gerepeteerd zou worden.

Vrijdag maakten de zangers in de talkshow Khalid & Sophie bekend het nummer te hebben aangepast. De artiesten zingen hun lied tijdens de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival anderhalve octaaf hoger. Dat is ook toegestaan, liet een woordvoerder van AVROTROS weten. “Het is voor onze stemmen lastig om uit te voeren”, gaf Cooper als reden. Nicolai voegde eraan toe dat ze het nummer “met minder plezier” zong, “want het was net wat te uitdagend”.

‘Stukken beter’

Nicolai en Cooper zongen in de talkshow de nieuwe uitvoering van het nummer. “Het was stukken beter dan de eerste optredens”, zegt songfestivalkenner Koos van Plateringen in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Maar ik ben nog niet overtuigd. Ik zag dat ze zongen met veel spanning. Dat is logisch, maar er moet wel wat gebeuren tijdens de repetities in Liverpool om die echte chemie te veroorzaken op dat podium, waardoor ze gaan zingen vanuit hun hart en je gaat voelen wat ze vertellen. Ze hebben een lied met een boodschap, maar dat voel je nu nog niet zo.”

Hij benadrukt dat Mia en Dion “heel onervaren” zijn. “Volgens mij staan ze vanmiddag voor de derde keer samen op een podium. Ik denk dat ze al in de ochtend naar het podium gaan om kennis te maken met het hele backstagegebeuren”, zegt Van Plateringen. “De kleedkamer wordt aangewezen, ze worden meegenomen naar de plek waar de oortjes worden ingehangen. Er wordt ingezongen, het geluid wordt getuned. Vervolgens lopen ze naar het podium, dan weten ze ook hoe dat is. Vervolgens hebben ze een halfuur de tijd om drie keer het lied te zingen.”

Een nummer aanpassen is overigens niet verboden. “Het moet allemaal wel in overleg gebeuren met de EBU. Toevallig gaat een Nederlandse jongen, Twan van Nieuwenhuijzen, erover”, zegt Van Plateringen. “Ze bekijken per aanvraag of het mogelijk is om het nummer te veranderen en of het mag binnen de richtlijnen. Je mag niet zeggen: we gaan van een bombastisch nummer naar een ingetogen liedje met gitaar. Maar kleine onderdelen aanpassen is toegestaan.”

Act 8 mei bekend

De regie van de Nederlandse act is voor het tweede jaar op rij in handen van Marnix Kaart. Hij verzorgde vorig jaar ook de beelden van het songfestivaloptreden van S10 in Turijn en deed in Rotterdam in 2021 de algehele regie van het evenement.

Hoe de act van Nicolai en Cooper er precies uit zal zien, wordt pas op 8 mei duidelijk. Dan vinden in de Liverpool Arena de generale repetities plaats voor de eerste halve finale op 9 mei. Daarin strijdt het duo met veertien andere landen om in totaal tien finaletickets.

Lees ook: 

Slecht nieuws voor Songfestivalduo Mia en Dion: finaleplek op losse schroeven

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij van geweld tegen politie

De politierechter heeft een aangehouden UvA-demonstrant vrijgesproken van geweld tegen de politie. Volgens de rechter is er te veel twijfel dat hij de persoon was…

Lees meer

Yeşilgöz en Van der Plas: binnen paar dagen duidelijkheid over wie premier wordt

Vlak na de presentatie van het hoofdlijnenakkoord, schuiven VVD-partijleider Dilan Yeşilgöz en BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas aan bij het radioprogramma Sven op 1. Daarin…

Lees meer

PVV, VVD, NSC en BBB presenteren plannen: we schrijven geschiedenis, de zon gaat weer schijnen

De rechtse partijen “schrijven geschiedenis” met hun akkoord over een nieuw kabinet, zegt PVV-leider Geert Wilders in een toelichting op de plannen. “De zon gaat…

Lees meer