main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 28 april 2023 — 11:57

Noodkreet persoonsbeveiliger: ‘Er worden steeds meer mensen uit de weg geruimd, dat wordt niet minder’

Politie en beveiligers kunnen niet opboksen tegen de georganiseerde criminaliteit. Daarvoor waarschuwt persoonsbeveiliger Willem van der Vlist, die ziet dat steeds meer mensen bewaking nodig hebben en criminelen verharden. “Het is tijd voor actie. Er moeten drastisch dingen veranderen”, zegt Van der Vlist in Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.

Van der Vlist werd als commando uitgezonden naar Afghanistan en Irak. Inmiddels runt hij al een aantal jaar een bedrijf gespecialiseerd in persoonsbeveiliging. Hij bewaakte sultans uit Oman en sjeiks uit Saudi-Arabië. Maar ook voetballers, bekende Nederlanders, burgemeesters en wethouders.

Zijn klantenkring groeit: het aantal mensen dat wordt bedreigd, is de afgelopen vijf jaar geëxplodeerd. Onder politici is het aantal meldingen in die periode verdubbeld, bij juristen is sprake van een verdrievoudiging. Het aantal bedrijven in de beveiligingssector groeiende van nog geen 3000 tien jaar geleden naar meer dan 10.000 nu.

“Er is heel veel stress in de maatschappij”, ziet Van der Vlist. “Er is een hoge werk- en prestatiedruk. Je ziet ook dat mensen het niet meer kunnen bijbenen en het criminele pad sneller vinden.”

Het is vechten tegen de bierkaai. “Een crimineel heeft oneindig veel geld en mensen beschikbaar. Politie, justitie en de overheid hebben ondertussen altijd tekorten. De politie krijgt er incidenteel iets bij, maar niet structureel. Wij proberen ze te ondersteunen waar zij het echt niet meer kunnen behappen.”

‘Oneerlijke strijd’

Maar de middelen van private persoonsbeveiligers zijn beperkt. “Wij hebben kogelwerende en steekwerende vesten en verbindingsmiddelen, maar we hebben geen wapens, geen pepperspray en geen taser. Criminelen hebben veel meer middelen, zwaardere wapens. Ze gebruiken vaak een 9-millimeter (pistool, red.), soms zelfs een Kalasjnikov. Als je met een Kalasjnikov tekeer gaat, zit je nog veilig achter het motorblok, maar ramen en deuren gaan eraan.”

“Bovendien hoeven criminelen maar één keer succes te hebben en moeten wij, net als de politie, continu succesvol zijn. Het is een oneerlijke strijd”, zegt de beveiliger.

Nederland steeds veiliger

Wel is er sprake van een paradox: de criminaliteit verhardt weliswaar, maar het aantal misdrijven in Nederland neemt al jaren af. “Er zijn twee werelden”, zegt hoogleraar Besturen van veiligheid aan de Radboud Universiteit in Nijmegen Ira Helsloot. “Een wereld met burgers waar steeds minder criminaliteit is en een wereld van criminelen die steeds vaker uit de ban springen.”

“Als je strafrechtadvocaat of misdaadverslaggever bent, heb je daar last van. Maar de gewone Nederlander ervaart steeds minder criminaliteit”, zegt Helsloot. “We hebben een kleine groep van – met alle respect – sukkels, die verder criminaliseren.”

Waar criminelen vroeger een goedbetaalde huurmoordenaar uit het buitenland haalden, wordt tegenwoordig het vuile werk opgeknapt door straatjongens. “Die huurmoordenaar vond je na de moord nooit meer. Liquidaties hoefde je niet proberen op te lossen, dat lukte niet. Nu huur je een jochie in dat het allemaal niet goed begrijpt en geen moreel besef heeft. Dat zijn de jongens die de ellende veroorzaken.”

Hij benadrukt: “Normale mensen mogen zich steeds veiliger voelen in deze samenleving. Maar leef je in die subwereld, dan mag je je steeds onveiliger voelen”.

‘Moeten drastisch dingen veranderen’

De moorden op misdaadverslaggever Peter R. de Vries en advocaat Derk Wiersum laten bovendien op een hele pijnlijke manier zien dat blaffende honden ook kunnen bijten. Persoonsbeveiliger Van der Vlist trekt aan de bel. “Het is een complex vraagstuk en ik heb de wijsheid niet in pacht, maar het is tijd voor actie. Er moeten echt dingen drastisch veranderen. Mensen worden met zo’n gemak uit de weg geruimd en dat wordt niet minder. Sterker: het gaat alleen maar toenemen.”

Geweldsincidenten komen steeds vaker en heftiger voor in ons land. Bedrijven investeren steeds meer in veiligheid. Hoe ver moeten en willen wij gaan? Wat is de prijs voor onze veiligheid? Dat onderzoekt Elif Isitman in Stand van Nederland: Generatie Next. Zaterdag om 22.00 uur te zien op NPO 2. Eerdere uitzendingen kijk je hier terug op NPO Start

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer

Partijleiders en informateurs nog steeds onzeker over akkoord

Het is nog steeds niet duidelijk of PVV, VVD, NSC en BBB samen een nieuw kabinet gaan vormen. Na afloop van een lange dag van…

Lees meer

Overvol stroomnet vraagt om ‘vloeken in de transitiekerk’: ‘We moeten terug naar het gas’

Koken, een wasje draaien of je auto opladen is – als er niets gebeurt – over een paar jaar niet meer vanzelfsprekend. Daarvoor waarschuwen onder…

Lees meer

Blauwe kip laat Joost Klein niet dalen op Spotify: best beluisterde Songfestival-deelname

Europapa van Joost Klein is “met afstand” de populairste inzending op Spotify. De muziekstreamingdienst maakte maandag bekend dat het nummer van Joost Klein van alle…

Lees meer

Nederland stuurt vanaf december F-35’s naar Estland

Nederland stuurt vanaf december maximaal tien F-35’s naar Estland om daar bij te dragen aan de bewaking en beveiliging van het NAVO-luchtruim. Dat meldt demissionair…

Lees meer

Honderden mensen bij pro-Palestijns protest op campus UvA

Bij het pro-Palestijnse protest bij de campus van de Universiteit van Amsterdam (UvA) zijn maandagavond een paar honderd mensen aanwezig. Ook tientallen medewerkers van de…

Lees meer

EU waarschuwt China dat zij economie zal beschermen

China moet bedacht zijn op stevige maatregelen van de Europese Unie als die nodig zijn om haar economie en veiligheid te beschermen, waarschuwt de Europese…

Lees meer

OM vindt uitspraak Timmermans over Wilders niet strafbaar

Het Openbaar Ministerie vindt de uitspraak van fractievoorzitter Frans Timmermans over Geert Wilders op een partijcongres niet strafbaar. De GroenLinks-PvdA-leider stelde daar “niets (te zullen)…

Lees meer

Pro-Palestijnse demonstranten zetten tenten op bij campus UvA

Pro-Palestijnse demonstranten hebben maandag tenten opgezet op het Roeterseiland bij de campus van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Hun belangrijkste eis is dat de universiteit…

Lees meer