main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Sven op 1 - 10 april 2023 — 13:08

Zwaar beveiligd VVD-Kamerlid Ellian: ‘Ik snak soms naar buitenlucht’

Hij heeft iets leuks met zijn kinderen gedaan op Eerste Paasdag, dat kon gelukkig geregeld worden. Maar VVD-Kamerlid Ulysse Ellian is zich zeer bewust van wat hij daarvoor van anderen moeten vragen. “Er rust een bepaalde verantwoordelijkheid op je om het niet te gek te maken”, vertelt hij op Paasmaandag in Sven op 1.

Ellian wordt zwaar beveiligd en weet hoeveel inspanning er wordt geleverd om hem veilig te houden. “Er zijn mensen die dag en nacht met je veiligheid bezig zijn.” Hij kiest zijn momenten daarom ook zorgvuldig en zit vaak binnen. “Buitenlucht heeft een hele andere betekenis voor mij gekregen, ik kan er soms echt naar snakken.”

Het Kamerlid – dat door zijn strijd tegen de georganiseerde misdaad bedreigd en beveiligd wordt – kreeg al jong te maken met veiligheidsvraagstukken. Zijn vader – rechtsgeleerde Afshin Ellian – vluchtte voor de ayatollahs in Iran naar Nederland en wordt ook in dit land beveiligd. “Elke glimlach is een middelvinger van de vijand”, zo leerde zoon Ulysse van hem.

“De vijand wil dat je je manier van leven opgeeft en bij de pakken neer gaat zitten”, legt hij uit. “Ik blijf een optimistisch mens, want ik mag iets fantastisch doen.” Ellian doelt op Tweede Kamerlid zijn.

Luister deze uitzending nu terug als podcast. Tekst gaat hieronder verder. 

‘Kunnen wel paar tandjes bij’

Onder meer een taak voor de minister voor Rechtsbescherming Frank Weerwind, die Ellian controleert in de Tweede Kamer. “Er kunnen nog wel een paar tandjes bij en heel snel ook”, luidt zijn oordeel over het werk van de minister. Hij vreest voor het gebrek aan capaciteit in de EBI, mochten er meer criminele kopstukken worden opgepakt. “Ik heb gezegd: kijk naar waar je hoog beveiligde cellen kan regelen of een mini-EBI kan creëren, maar het antwoord is vaak dat het moeilijk is.”

“Pasen is een mooi moment om te reflecteren”, concludeert Ellian. “Ik weet waar ik het voor doe, dat Nederland vrij en veilig blijft.”

Lees ook: 

VVD-Kamerlid Ulysse Ellian wordt zwaar beveiligd

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande…

Lees meer

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer