main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 27 maart 2023 — 08:08

Rusland plaatst tactische nucleaire wapens in Belarus: wat betekent dat?

De verhoudingen op het wereldtoneel staan weer verder op scherp nu Rusland tactische kernwapens gaat stationeren in buurland Belarus. Dat kondigde president Vladimir Poetin afgelopen weekend aan in een interview op de staatstelevisie. Maar wat betekent dit nu eigenlijk? Volgens defensie-expert bij het Haags Centrum voor Strategische Studies, Peter Wijninga, is de stap in ieder geval weinig zorgwekkend. “Militair gezien stelt het niet zoveel voor.”

Poetin en zijn Belarussische ambtgenoot Aleksandr Loekasjenko gelden als trouwe bondgenoten en Loekasjenko steunt de invasie van Rusland in Oekraïne. Loekasjenko is politiek en economisch afhankelijk van Moskou.

Volgens Poetin is de nieuwe faciliteit in Belarus op 1 juli klaar en kunnen de wapens dan worden verplaatst. De Russische leider wijst er wel op dat die niet in Belarussische handen komen of door het land gebruikt kunnen worden.

‘Symbolische daad’

“We kijken eigenlijk naar een symbolische daad”, zegt Wijninga in Goedemorgen Nederland. Er komen geen tactische kernwapens bij, ze worden alleen verplaatst.” De dreiging neemt niet toe. “Het is een loos gebaar. Het is wel bedoeld om naar het Westen weer het waarschuwende vingertje op te heffen.”

Rusland schendt met de verplaatsen het nucleaire non-proliferatieverdrag niet, claimt Poetin, omdat ook de Verenigde Staten nucleaire wapens stationeren bij Europese bondgenoten.

Er zijn meerdere redenen waarom Poetin deze verhuizing op dit moment aankondigt. “Hij wil natuurlijk graag de nucleaire kaart blijven uitspelen naar het Westen”, zegt Wijninga. Tactische kernwapens zijn specifiek ontwikkeld om op het slagveld te gebruiken en veel kleiner dan een klassieke atoombom. Desalniettemin kunnen ze veel meer ravage aanrichten dan conventionele wapens.

“Daarnaast wil hij naar zijn eigen achterban laten zien dat hij stevig reageert op de ‘dreiging’ vanuit het Westen”, gaat de defensie-expert verder. “En ten derde maakt dit deel uit van een langdurig proces om van Belarus een soort zalfstaat van Rusland te maken, daar behoort ook het onder controle van de Belarussische strijdkrachten bij.”

In Belarus staan al langer tien Russische bommenwerpers die tactische nucleaire wapens kunnen afvuren. Bij de start van de Russische invasie in februari vorig jaar trok een deel van de troepen via Belarus Oekraïne binnen.

Met de nieuwe deal tussen Rusland en Belarus zouden kernwapens na decennia weer terugkeren in Belarus. Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991 lagen kernwapens in de onafhankelijke landen Rusland, Oekraïne, Belarus en Kazachstan. In het jaar daarop werd afgesproken dat al deze wapens in Rusland zouden komen te liggen. De verplaatsingen werden in 1996 afgerond.

Nieuwe sancties vanuit de Europese Unie

De Europese Unie is bereid nieuwe sancties op te leggen aan Belarus als dat land Russische kernwapens plaatst. “Wit-Rusland als gastheer van Russische kernwapens zou een onverantwoordelijke escalatie en bedreiging voor de Europese veiligheid betekenen”, schreef EU-buitenlandchef Josep Borrell zondag op Twitter.

De NAVO noemt de uitlatingen van Poetin “gevaarlijk en onverantwoordelijk”. Poetin wees erop dat de VS ook zijn kernwapens hebben geplaatst in andere landen, met name bij NAVO-bondgenoten.

De NAVO stelt in een verklaring dat er weliswaar geen aanwijzingen zijn dat Rusland het beleid ten aanzien van kernwapens heeft gewijzigd en de NAVO ziet ook geen reden om dat te doen.

Lees meer: 

Rusland probeert Bachmoet te omsingelen, meer Europese steun aan Oekraïne ‘bittere noodzaak’


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Zijn de misdaadplannen van het kabinet uitvoerbaar?

Meer blauw op straat, zwaarder straffen en criminelen in hun portemonnee raken: het nieuwe, rechtse kabinet heeft heel wat plannen om misdaad te bestrijden. Maar zijn ze ook uitvoerbaar?

In Het Misdaadbureau neemt Maaike Timmerman het hoofdlijnenakkoord – en de reacties daarop – door met onderzoeksjournalist Rick Pietersz.

Ook is het deze maand 17 jaar geleden dat Maddie McCann verdween. Wordt de Britse peuter ooit teruggevonden en hoe kunnen nieuwe technieken daarbij helpen? Het Misdaadbureau ontvangt Jaap Knotter, lector Technologies for Criminal Investigations, AD-correspondent in het Verenigd Koninkrijk Geert Langendorff en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.

Vrijdag 19.00 uur

Vrouwen in de maritieme sector

Deze week is In de Kantine voor de tweede keer te gast bij Saam aan de Maas in Rotterdam. Presenatoren Jill Bleiksloot en Wieger Hemmer ontvangen daar:

  • Thecla Bodewes runt als zakenvrouw een scheepswerf met vier vestigingen in het noorden van het land;
  • Marja Tiemens-Idzinga is te gast over vrouwen in de maritieme sector;
  • Ad van den Dool schreef het boek ‘Papa Blanca’ over de belangrijkste criminele koppelbaas in Nederland in de jaren 70;
  • Politiek verslaggever van RTL Nieuws Floor Bremer weet hoe het nu verder gaat in Den Haag;
  • Marcel Verreck heeft weer een column voor ons.
Zaterdag tussen 17.00 en 19.00
Advocaten Promes: uitleveringsprocedure in Dubai loopt nog

De uitleveringsprocedure van voetballer Quincy Promes in Dubai loopt nog, melden advocaten Sophie Hof en Robert Malewicz in een verklaring. Een rechter in Dubai zal…

Lees meer

Je post binnen 24 uur bezorgd? Vanaf volgend jaar niet meer zo vanzelfsprekend

Vanaf 2025 hoeft de post mogelijk niet meer binnen 24 uur te worden bezorgd, maar binnen 48 uur. Dat meldt minister Micky Adriaansens (Economische Zaken)…

Lees meer

Eritreeërs in rechtbank: ‘Rellen in Den Haag waren niet de bedoeling’

De Eritreeërs die terechtstaan voor de rellen rond zalencentrum Opera in Den Haag op 17 februari, ontkennen dat het hun bedoeling was om geweld te…

Lees meer

De Hypotheekshop: dieptepunt woningbouw lijkt voorbij

Het dieptepunt op de nieuwbouwmarkt lijkt voorbij. In 2023 is het aantal verkochte nieuwbouwwoningen licht gestegen. Ook zijn er in het vierde kwartaal van 2023…

Lees meer

Politie pakt 38 drugsboeven op in havengebied Rotterdam

In de Rotterdamse haven heeft de politie afgelopen week 38 mensen opgepakt voor drugsgerelateerde zaken. Het gaat om 37 zogeheten uithalers en een vrachtwagenchauffeur, meldt de…

Lees meer

Jan Paternotte (D66) denkt dat nieuwe premier ‘een enorme uitdaging’ staat te wachten

Wie de premier ook wordt, hem of haar staat “een enorme uitdaging” te wachten, stelt vervangend fractievoorzitter van D66 Jan Paternotte in het radioprogramma Sven op…

Lees meer

Ilse is moeder van vier kinderen, maar kan niet terecht bij een huisarts in de buurt: ‘Een kind moet gezien worden als het iets heeft’

Het huisartsentekort in Nederland neemt steeds serieuzere vormen aan. In de nabije toekomst voorziet men zelfs in meer dan de helft van het land een…

Lees meer