main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 9 maart 2023 — 10:30

Wopke Hoekstra (CDA): bereikbaarheid is een basisrecht, niet kijken naar rendement

Bereikbaarheid is basisrecht en moet hoger op de politieke agenda, vindt het CDA. Volgens partijleider Wopke Hoekstra heeft Den Haag te lang gestuurd op ‘rendementsdenken’. “Op die manier kan je zeker wat verder buiten de Randstad elke buslijn kapot rekenen”, zegt Hoekstra in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

“Welke leeftijd je ook hebt, je moet binnen een fatsoenlijk aantal minuten in de dorpskern of bij het ziekenhuis kunnen zijn”, vindt de CDA’er. Hij ziet “op allerlei plekken” voorzieningen verschralen. “Niet alleen in de regio, het is soms ook moeilijk om vanuit de buitenwijk naar het centrum van de stad te komen.”

“Dat is buitengewoon vervelend voor mensen die naar de dokter moeten, boodschappen willen doen of wat dan ook”, zegt Hoekstra. “Op de postzegel waarop wij wonen moet dat voor alle 17,5 miljoen Nederlanders gewoon mogelijk zijn.” Het gaat wat hem betreft niet alleen om openbaar vervoer. “Daar waar een kanaal ligt, moet een brug niet eindeloos kapot zijn. Dat is een discussie die in Friesland nog wel eens plaatsvindt.”

Hoekstra vindt dat de politiek bereid moet zijn te investeren in publieke voorzieningen, ook als dat niet rendabel is. “Je kan van veel investeringen zeggen dat het financieel misschien niet uit kan. Maar hoe verder je verschraalt, hoe minder je overhoudt.”

Daarbij zijn er plekken waar er aan het openbaar vervoer “echt goed verdiend wordt”, zegt Hoekstra. “Er zijn plaatsen waarop de trein wel drie keer uit kan. En er zijn ook lijnen die op zichzelf niet renderen als je het puur gaat uitrekenen achterop een sigarenkistje, maar die wel heel belangrijk zijn om mensen van A naar B te brengen.”

Bereikbaarheid ‘basisrecht’

Volgens Hoekstra is bereikbaarheid een basisrecht. “Als je Nederland leefbaar wil houden, moet je zorgen voor bereikbaarheid. Maar het gaat ook om andere voorzieningen en werkgelegenheid. Dat is een hele belangrijke opdracht. Die geldt wat mij betreft van noord tot zuid en van oost tot west.”

Voor het CDA is het tegengaan van verschraling een belangrijk speerpunt voor de Provinciale Verkiezingen. Hoekstra: “We vliegen het echt scherper aan dan een aantal jaar geleden. We hebben een opdracht voor heel Nederland. Het gaat pas goed met Nederland, als het overal goed gaat. Je moet de financiële blik veel minder loslaten op provincies en de dorpen. Je moet kijken naar hoe je de regio’s versterkt.”

Gemeenschapsfonds

Het CDA pleit daarom ook voor een gemeenschapsfonds voor het behoud van de leefbaarheid in dorpen. “Met zo’n fonds kun je bekijken: welke bibliotheek en welk café kan ik openhouden? Op die manier kun je ervoor zorgen dat dorpen floreren. Dat is echt een CDA-idee.”

Lees ook: 

Staatssecretaris van Infrastructuur Heijnen (CDA): ‘Stop met staken in het belang van de reiziger’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nederland het nieuwe Mexico aan de Maas?

Is de angst voor ‘de enge man in de bosjes’ terecht? Worden er tegenwoordig meer moorden gepleegd door verwarde mensen? En is Nederland het nieuwe Mexico aan de Maas?

Misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem hebben samen een boek geschreven waarin ze mythes over moord doorprikken. Ze zijn te gast bij Maaike Timmerman in Het Misdaadbureau. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom heeft het boek al mogen lezen.

Vrijdag 19.00 uur

La dolce vita in Italië

De arbeidsmarkt in Italië ligt op zijn gat. Jonge hoogopgeleide Italiaanse millennials komen niet aan de bak en als zij al werk hebben, komen zij daar amper van rond. Is het leven voor deze generatie nog houdbaar in Italië?

Presentator Menen Seijkens is in Italië en doet onderzoek.

Donderdag 21.00 uur
Joost Klein door naar finale Eurovisie Songfestival

De Nederlandse Joost Klein is zoals verwacht door naar de finale van het Eurovisie Songfestival in Malmö. Ook Israël heeft zich, ondanks de ophef over…

Lees meer

Nog altijd protesten in centrum Malmö tijdens songfestival

In het centrum van de Zweedse stad Malmö wordt nog altijd geprotesteerd tegen de deelname van Israël aan het songfestival, melden Zweedse media. Tot nu…

Lees meer

Veel agenten aanwezig bij Universiteit van Amsterdam door pro-Palestijnse demonstratie

De politie is donderdag aan het begin van de avond in groten getale aanwezig bij de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Daar heeft…

Lees meer

Nog 31 mensen vast na protesten in Amsterdam

Van de 36 mensen die woensdag zijn aangehouden bij de pro-Palestijnse protesten op en bij het Binnengasthuisterrein in Amsterdam, zitten er nog 31 mensen vast….

Lees meer

COA: niet eerder zoveel asielzoekers in Ter Apel

In het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben niet eerder zo veel mensen overnacht als in de nacht van woensdag op donderdag. Dat meldt een woordvoerder…

Lees meer

Politiechef in Amsterdam over vijf gewonde agenten na ingreep bij demonstraties: ‘Gooien met ammoniak is straatterreur’ 

Politiechef in Amsterdam Frank Paauw zegt dat er bij pro-Palestijnse demonstraties gisteren in totaal 36 mensen zijn opgepakt. Bij de demonstraties zijn ook vijf agenten…

Lees meer