main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ANP. FvD-fractievoorzitter Thierry Baudet.
Op1 - 24 februari 2023 — 00:11

Defensieminister Kajsa Ollongren: ‘Baudet is een verlengstuk van Poetin’

Volgens defensieminister Kajsa Ollongren komen de meningen die Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet in de Tweede Kamer deelt over Oekraïne rechtstreeks uit het Kremlin. “En daarmee is hij eigenlijk een verlengstuk geworden van Poetin.” Dat zegt ze in het tv-programma Op1. 

Baudet heeft gezegd dat hij van mening is dat het Westen en de Oekraïners de Russen provoceren. Hij vindt weliswaar dat de oorlog in Oekraïne “verschrikkelijk” is, maar hij betwijfelt of er internationale rechten worden geschonden. Oekraïne is volgens Baudet geen soeverein land, maar “een vazalstaat van de Verenigde Staten en de NAVO”. “Dat is wat het Kremlin ook zegt.”

Tekst gaat verder onder de tweet.

Ollongren zegt dit deels in reactie op een onderzoek dat de Volkskrant publiceerde, waaruit blijkt dat de AIVD Baudet in 2020 waarschuwde hij en zijn partij doelwit waren van Russische spionnen. Volgens informatie van de inlichtingendienst onderhield een vrouw die zich ophield rond de partij ook nauw contact met de Russische ambassade, blijkt uit onderzoek van de Volkskrant. Of dit toen bij Ollongren, in 2020 als toenmalig minister van Buitenlandse Zaken verantwoordelijk voor de AIVD, bekend was, kan ze niet zeggen. “Maar de Russische spionage gebeurt echt.”

Baudet bevestigt na vragen van de Volkskrant dat hij rond 2020 op zijn werkkamer in de Tweede Kamer een persoonlijk gesprek heeft gehad met de hoogste baas van inlichtingendienst AIVD, Erik Akerboom. Volgens de Forum-leider was het een “vaag en onwerkelijk gesprek” waarin hij terloops werd gewezen op mogelijke Russische inlichtingenoperaties. “Hij zei: ‘Ik wil je toch waarschuwen: je zou benaderd kunnen worden door Russische agenten’.”

Baudet leek niet afgeschrokken door waarschuwing

Écht bewijs is er niet gevonden. Dat is ook heel moeilijk, zegt journalist Frank Hendrickx, een van de schrijvers van het Volkskrantartikel. Maar de reactie van Baudet zegt volgens hem veel. Zijn partij is sinds de oorlog in Oekraïne alleen maar meer pro-Russisch geworden. “Hij heeft een goede relatie met de Russische ambassadeur. Zelfs nadat hij die waarschuwing van het AIVD heeft gekregen en nadat de Nederlandse overheid zeventien Russische diplomaten heeft uitgezet omdat het in werkelijkheid inlichtingenofficieren waren die bij de Russische ambassade in Den Haag werkten, heeft Baudet de ambassadeur nog uitgenodigd op zijn congres.” Akerboom noemt dat “heel opmerkelijk”.

Lees ook: 

Al 26 mensen veroordeeld voor oorlogsmisdaden in Oekraïne

 

Door: Floortje van Gameren

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Antisemitisme anno 2024

Van een militair die de Hitlergroet brengt tot een imam die oproept om joden te haten. Aan de vooravond van Dodenherdenking staat Het Misdaadbureau in het teken van antisemitisme anno 2024.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met historicus Coks Donders en Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven. Het aantal meldingen van Jodenhaat neemt schrikbarend toe, maar worden de daders ook opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Vrijdag 19.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Europa: de huizencrisis in Ierland

Wij hebben een woningcrisis, maar in Ierland is de situatie nog erger. Jonge Ieren trekken massaal weg, al merken expats daar weinig van.
 
Kijk donderdag om 20.59 uur naar aflevering twee van Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Tuinman (BBB) doet moreel appel op Oekraïense dienstplichtigen in Nederland te vechten voor hun land: ‘Maar ik stuur niemand terug’

Tweede Kamerlid van de BoerBurgerBeweging Gijs Tuinman wil Oekraïense dienstplichtigen die in Nederland verblijven niet terugsturen. Hij vindt dat zij zelf de morele plicht moeten…

Lees meer

Een lelijke pompoen wil de consument niet, maar wat gebeurt er dan mee?

Wanneer supermarkten producten van telers en verwerkers niet in hun schappen willen hebben, moet er een andere bestemming voor gezocht worden. Veelal worden deze ‘afvalproducten’…

Lees meer

Marktplaats verwijdert aangeboden kaartjes Nationale Herdenking

Marktplaats heeft meerdere advertenties verwijderd van gratis kaartjes voor de Nationale Herdenking op de Dam op 4 mei die tegen betaling werden aangeboden. Een woordvoerder…

Lees meer

Eerste officiële zomerse dag van het jaar, 25 graden in De Bilt

Het is de eerste officiële zomerse dag van het jaar. De temperatuur in De Bilt steeg om 14.00 uur naar 25,1 graden en daarmee is…

Lees meer