main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 23 februari 2023 — 12:13

Aantal veroordeelde criminelen dat straf ontloopt daalt naar 8000: ‘Blij dat hier bovenop wordt gezeten’

Bijna 8000 criminelen ontlopen momenteel in Nederland hun gevangenisstraf, terwijl ze wel veroordeeld zijn. Dat is een flinke daling ten opzichte van 2017, toen er nog 11.000 criminelen op de vlucht waren. In datzelfde jaar scherpten politie en justitie de opsporing van deze voortvluchtigen flink aan, met resultaat. “Ik ben erg blij dat er hier bovenop wordt gezeten”, zegt minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz in Goedemorgen Nederland. 

Van de 7853 voortvluchtige veroordeelden is 90 procent is onvindbaar, omdat ze in het buitenland zitten. Belangrijke kanttekening daarbij is dat het hier gaat om de totale vijver: van personen die nog één dag moeten zitten, tot de zwaar gestraften.

Hoe dan ook zijn deze aantallen een doorn in het oog van Yeşilgöz. “Dit zijn mensen die wegkomen met vreselijke daden.” Minister voor Rechtsbescherming, Franc Weerwind is hier volop mee bezig, verzekert ze. “Dat doet hij in samenwerkingsverband met politie en allerlei andere organisaties, om er zo voor te zorgen dat we in ieder geval nooit rusten en achter deze mensen aan blijven zitten. Dat is ontzettend belangrijk. Dat doe je door opsporing te blijven inzetten, en door met veel verschillende landen afspraken te maken.”

606 daders van deze 7853 criminelen zijn veroordeeld voor een ernstig geweldsmisdrijf, zoals één van de daders van de Beuningse vergismoord. Dat blijkt uit cijfers die het ministerie van Justitie en Veiligheid aan De Gelderlander heeft verstrekt.

‘Een mooi succes’

Dat het aantal voortvluchtigen in 2021 werd teruggebracht tot minder dan 8000 noemt Peter Homminga van de politie Rotterdam in de krant “een mooi succes”. Hij gaf leiding aan het project ‘Onvindbare veroordeelden’. “Destijds bestond het rare beeld dat je in Nederland als crimineel ongestoord vrij kon rondlopen met een gevangenisstraf achter je naam. Je hoefde toch niet te zitten. Dat is dus niet zo.”

Nederland heeft bovendien als een van de weinige Europese landen wel haarscherp in beeld hoeveel daders hun celstraf proberen te ontlopen. Hoeveel verdachten er nu, zoals de schutter van Zwijndrecht, na het plegen van een ernstig misdrijf op de vlucht zijn geslagen, is niet bekend. Op de Nationale Opsporingslijst staan momenteel 24 mannen die dringend door de politie worden gezocht. Onder hen de Wageningse drugsbaron Fahd el K., en de tbs’er Sherwin Benshomin W. , die juni 2021 uit de Nijmeegse Pompekliniek ontsnapte.

Waar zitten de criminelen?

Van sommige criminelen is bekend in welke landen ze zitten. Het gaat voornamelijk om voormalige Oostbloklanden als Roemenië, Polen en Albanië, maar ook Suriname en Marokko. Met sommige landen is geen uitleveringsverdrag. “Maar het kan ook dat je niet weet waar precies in dat land de voortvluchtige zit. Of dat je met een bepaald land in gesprek bent en dat je er toch niet uitkomt omdat het een land is waar misschien veel corruptie is en waar rechters en politici in de zak zitten van criminelen”, legt Yeşilgöz uit. “Je kunt allerlei verschillende verhalen hebben.” Daarom is belangrijk dat er in internationaal verband samengewerkt wordt. “Daar zit minister Weerwind bovenop.”

Heb jij een vraag, tip of verhaal? Stuur deze dan in een audiobericht op WhatsApp naar de redactie van Het Misdaadbureau op 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending!

Luister iedere vrijdagavond tussen 19.00 en 20.00 naar Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. Of luister het WNL-programma terug als podcast, via je favoriete podcast-app. 

Scan de QR-code om het nummer op te slaan:

Whatsapp WNL Misdaadlijn QR Code

Lees meer:

Minister Dilan Yeşilgöz: mensen als Derk Wiersum moeten we koesteren

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Live vanuit De Machinist in Delfshaven in Rotterdam

Zaterdag is het precies een jaar geleden dat Rotterdam werd opgeschrikt door dodelijke schietincidenten in Delfshaven en in het Erasmus MC.
Jill Bleiksloot en Wieger Hemmer blikken terug met:
  • Claire de Groot – geneeskunde student;
  • Maikel Lenssen – operationeel leider van de veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond;
  • Niels Dekker – namens de Familie.

AD-journalist Hans van Soest bespreekt de politieke week en cabaretier Marcel Verreck verzorgt een column.

Zaterdag om 17.00 uur
Nieuwe details over dubbele moord Weiteveen in podcast Het Misdaadbureau: ‘Van a tot z gefilmd’

De moorden in het Drentse Weiteveen zijn van a tot z gefilmd. Dat blijkt uit een nieuwe reconstructie van het AD. Hoe kon een ruzie…

Lees meer

‘Criminelen hebben een grote bak geld over voor gehackte politiegegevens’

Criminelen hebben een grote bak geld over voor de gehackte politiegegevens. Dat stelt AD-misdaadjournalist Chiel Timmermans. Minister van Justitie en Veiligheid Van Weel maakte vrijdagmiddag…

Lees meer

Twee soevereinen aangehouden: sportwagens, boten en motoren meegenomen

De politie heeft in Geesteren een 61-jarige man en een 59-jarige vrouw aangehouden die vermoedelijk deel uitmaken van een radicale soevereinenbeweging. Hun woning en verschillende…

Lees meer

Politie gehackt: contactgegevens van alle medewerkers buitgemaakt

Contactgegevens van alle politiemedewerkers zijn buitgemaakt bij een hack, meldt minister David van Weel (Justitie en Veiligheid). “Behalve de namen van politiemedewerkers, gaat het verder…

Lees meer

FNV: gesprek minister geen reden tot uitstel acties vroegpensioen

De vakbonden hebben minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken) uitgenodigd om volgende week met ze in gesprek te gaan over een nieuwe vroegpensioenregeling voor mensen…

Lees meer

VNG: er is geen asielcrisis

Er is geen asielcrisis. Dat zegt Mark Boumans, voorzitter van de Commissie Asiel en Migratie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). In het radioprogramma…

Lees meer

Michelle betaalt 37,50 euro per dag om bij haar huis te kunnen parkeren: ‘Veel verdriet van’

Nederlandse steden kampen met grote parkeerproblemen. Zo ook in Den Haag, waar inwoners veel geld kwijt zijn aan het parkeren van hun auto. Michelle van…

Lees meer