main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 15 februari 2023 — 10:06

Voormalig Speciaal Gezant voor Syrië doet oproep aan EU: ‘Hef sancties op, de nood is hoog’

Oud-ambassadeur van Nederland in Turkije en voormalig Speciaal Gezant voor Syrië Koos van Dam pleit ervoor dat de Europese Unie voor een bepaalde tijd de sancties tegen Syrische president Bashar al-Assad en zijn regering deels op moet heffen. 

“Bijvoorbeeld voor het importeren van zwaar materieel voor wederopbouw. De nood is zo groot, dan moet je dit soort dingen opzijzetten”, zegt Van Dam bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. Het liefst voor een langere tijd, want de wederopbouw van het getroffen gebied gaat zeker nog tientallen jaren duren, denkt hij. “Om uit de hoge nood te komen zou ik de meest essentiële sancties opheffen.”

Sancties opheffen

Hala Naoum Néhmé is geboren in Syrië en het valt haar op dat er minder aandacht is voor dat land. “Maar de vele kleinschalige hulpacties die over de hele wereld gehouden worden zijn hartverwarmend. Ook in Nederland.”

Er is dankbaarheid, maar de Syriërs voelen zich tegelijkertijd in de steek gelaten vanwege de Europese sancties. “Zij vinden dat de sancties de wederopbouw verhinderen. Dus ik steun de oproep van Kees van Dam”. Zij deed al eerder een oproep tot het opheffen van de sancties.

‘Het is niet te beschrijven’

Naoum Néhmé heeft nog altijd familie wonen in Syrië. “Zij zijn nog in leven, maar het woord leven dekt de lading niet. Leven suggereert meer dan wat zij daar meemaken.”

Veel mensen zijn ook in inkomen kwijt, omdat niet alleen huizen maar ook bedrijfspanden met de grond gelijk zijn gemaakt. Uit angst dat hun huis instort, als die nog overeind staat, leven veel Syriërs in hun auto. “Terwijl het daar nu vriest. Het is eigenlijk niet te beschrijven.”

Hulp aan Syrië

De hulp aan Syrië komt langzaam op gang. Tien vrachtwagens vol met spullen, medicijnen en eten zijn gisteren de grens overgegaan. Hulpverleners van de Verenigde Naties kregen tien dagen na de ramp eindelijk toestemming van Assad het getroffen gebied te betreden.

Dat dit zo lang heeft moeten duren heeft te maken met de (rebellen)groepen uit de oppositie die het aardbevingsgebied in handen heeft. Arabische landen stuurden wel al hulpmiddelen naar Damascus, de hoofdstad van Syrië, maar deze werden nooit doorgevoerd naar het rampgebied. Mede door de EU-sancties twijfelt het Westen hoe het Syrië het beste kan ondersteunen, aangezien de sancties gelddonaties in de weg staan.

Lees ook: 

Waarom is de aandacht voor Turkije groter dan voor Syrië? ‘Het land en conflict zijn te complex geworden’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: is vintage nog een koopje?

Kringloop- en tweedehandswinkels worden drukker bezocht dan ooit. Met name millennials zijn vaste klant, in de jacht op gewilde vintage items. Maar is het nog wel voordeliger?

Presentator Tanja Kok zoekt het uit in de wereld van de kringloop.

Podcast: defensieminister Ruben Brekelmans bij Rick Nieman

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten.
  • Minister van Defensie Ruben Brekelmans (VVD) over Nederlandse drones voor Oekraïne
  • Voormalig PvdA-politicus Rob Oudkerk maakt zich zorgen over fusiepartij GroenLinks/PvdA
  • NSC-Kamerlid Merlien Welzijn en Arno Visser van Bouwend Nederland over de wooncrisis
  • Amerika-correspondent Michiel Vos over de jonge jaren van Donald Trump

Luister nu de aflevering terug als podcast!

Lachgasgebruik onder volwassen afgenomen

Het gebruik van lachgas is het afgelopen jaar opnieuw gedaald, meldt het Trimbos-instituut op basis van de uitkomsten van de jaarlijkse gezondheidsenquête die het uitvoert…

Lees meer

Veldkamp: EU legt Iran extra sancties op

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken zijn maandag akkoord gegaan met extra sancties voor Iran. Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp had de sancties al aangekondigd…

Lees meer

Gelderse coalitie wil nu tempo maken met doortrekken A15 naar A12

Nu de Raad van State na een jarenlange juridische procedure toestemming heeft gegeven, moet de snelweg A15 “zo snel mogelijk” worden doorgetrokken naar de A12….

Lees meer

Verdachte moord Gino: jongen gedood om hem tot zwijgen te brengen

Donny M., verdacht van het ontvoeren, misbruiken en doden van de 9-jarige Gino van der Straeten, heeft maandag bij de rechtbank in Maastricht verklaard dat…

Lees meer

BBB: kabinetsstandpunt NAVO-toetreding Oekraïne ‘veel te voorbarig’

Het is “niet oké” om vooruit te lopen op een NAVO-lidmaatschap van Oekraïne, zegt Henk Vermeer, buitenlandwoordvoerder van BBB, in het radioprogramma Sven op 1….

Lees meer

Steeds meer Nederlanders doen het, is sparen op een buitenlandse rekening voordeliger?

Deze week maakt de Europese Centrale Bank (ECB) naar alle verwachting bekend dat de rentestand daalt met 0,25 procent. Dat betekent dat mogelijk nog meer…

Lees meer

Kun je nog wel koopjes vinden bij de kringloop? ‘Prijzen zijn omhooggegaan’

De tijd dat tweedehands een stoffig imago had, is al lang voorbij. Twintigers en dertigers struinen kringloopwinkels, vintage markten en platenzaken massaal af in de…

Lees meer