main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 8 februari 2023 — 10:44

Pleidooi voor opheffen sancties tegen Syrië: ‘Politiek is nu niet het moment’

De in Aleppo geboren Hala Naoum Nehme pleit ervoor om de internationale sancties op Syrië (tijdelijk) op te heffen, zodat er makkelijker noodhulp ingezet kan worden. “Politiek is nu niet het moment. Sancties kunnen niet de reden zijn om schade op deze schaal te laten gebeuren”, zegt zij bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Naoum Nehme merkt dat de noodhulp aan Syrië nog niet helemaal op gang komt. Dat heeft volgens haar te maken met de sancties tegen het regime. “Die sancties moeten, al is het maar tijdelijk, opgeheven worden.” Syrische burgers die in het gebied van de centrale overheid leven lijden nu onder die sancties, stelt Naoum Nehme. “De gewone Syriërs die niks met het conflict te maken hebben zijn nu het kind van de rekening. Dat grijpt mij enorm.”

Luchtbrug

Crisismanager Rode Kruis Pim Kemperman vertelt dat vooral in Noordwest-Syrië al heel lang een conflict plaatsvindt. “Daardoor is het moeilijk toegang te krijgen tot deze gebieden. Dat is nu met deze schade aan de infrastructuur nog verder bemoeilijkt.” Kemperman denkt dat de komende weken en maanden een opschaling aan noodhulp nodig is. “Daarvoor hebben wij extra ondersteuning nodig.”

Mede om die reden pleit Naoum Nehme  naast het (tijdelijk) opheffen van de sancties, ook voor de komst een luchtbrug. “Zodat hulpgoederen, water, voedsel, tenten en medicijnen uitgestort kunnen worden over alle moeilijk te bereiken gebieden.”

Hersteloperatie

Dat extra hulp nodig is voor Syrië noemt Naoum Nehme “een understatement”, doelend op de schade in het land waar zij is geboren. “Miljoenen mensen – ook in Turkije – zijn indirect geraakt. Het aardbevingsgebied in Turkije en Syrië is ongeveer drie keer Nederland. Dat is immens.”

De Verenigde Naties voorspelt dat de wederopbouw van getroffen Syrische gebieden een lange operatie kan worden. “Zeker als het gaat om iedereen weer enigszins rondom het bestaansminimum te krijgen”, voegt Naoum Nehme toe. “Want dat waren zij al niet vanwege de oorlog, de sancties en corona, dat heel hard heeft toegeslagen. De munt is ingestort.”

Lees ook: 

Minister Ollongren (Defensie) wil ook noodhulp aan Syrië: ‘Humanitaire hulp gaat boven alles’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Antisemitisme anno 2024

Van een militair die de Hitlergroet brengt tot een imam die oproept om joden te haten. Aan de vooravond van Dodenherdenking staat Het Misdaadbureau in het teken van antisemitisme anno 2024.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met historicus Coks Donders en Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven. Het aantal meldingen van Jodenhaat neemt schrikbarend toe, maar worden de daders ook opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Vrijdag 19.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Europa: de huizencrisis in Ierland

Wij hebben een woningcrisis, maar in Ierland is de situatie nog erger. Jonge Ieren trekken massaal weg, al merken expats daar weinig van.
 
Kijk donderdag om 20.59 uur naar aflevering twee van Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Tuinman (BBB) doet moreel appel op Oekraïense dienstplichtigen in Nederland te vechten voor hun land: ‘Maar ik stuur niemand terug’

Tweede Kamerlid van de BoerBurgerBeweging Gijs Tuinman wil Oekraïense dienstplichtigen die in Nederland verblijven niet terugsturen. Hij vindt dat zij zelf de morele plicht moeten…

Lees meer

Een lelijke pompoen wil de consument niet, maar wat gebeurt er dan mee?

Wanneer supermarkten producten van telers en verwerkers niet in hun schappen willen hebben, moet er een andere bestemming voor gezocht worden. Veelal worden deze ‘afvalproducten’…

Lees meer

Marktplaats verwijdert aangeboden kaartjes Nationale Herdenking

Marktplaats heeft meerdere advertenties verwijderd van gratis kaartjes voor de Nationale Herdenking op de Dam op 4 mei die tegen betaling werden aangeboden. Een woordvoerder…

Lees meer

Eerste officiële zomerse dag van het jaar, 25 graden in De Bilt

Het is de eerste officiële zomerse dag van het jaar. De temperatuur in De Bilt steeg om 14.00 uur naar 25,1 graden en daarmee is…

Lees meer