main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 5 december 2022 — 13:49

CDA-Europarlementariër: olieboycot nodig om Rusland verder te verzwakken

De boycot op olie uit Rusland van de Europese Unie is nodig om Moskou verder te verzwakken in de oorlog tegen Oekraïne. Dat zegt CDA-Europarlementariër Esther de Lange in Goedemorgen Nederland. Over de handelsban heerst verdeeldheid. Critici waarschuwen dat de Europese Unie zichzelf in de voet schiet. “Uiteindelijk zal Rusland hier pijn van ondervinden”, is De Lange stellig.

De boycot is onderdeel van het zesde Europese sanctiepakket tegen Rusland, waarmee Brussel de oorlogskas van Poetin direct wil raken, en geldt vanaf vandaag op onbewerkte olie uit Rusland en vanaf februari ook voor bewerkte olieproducten, zoals diesel.

Volgens De Lange is het pakket nodig om Oekraïne te steunen in de oorlog tegen Rusland. “Allereerst heeft Oekraïne wapens en hulp nodig om de winter door te komen. Maar naast de olieboycot wordt ook gesproken over een prijsplafond voor bepaalde producten.” Het gaat om producten die worden gemaakt van Russische olie, maar via andere landen worden geïmporteerd, zoals Turkije.

Op dit moment staat het Europese bedrijven namelijk vrij om bijvoorbeeld Turkse diesel in te voeren gemaakt van Russische olie. De Lange: “De maximumprijs geldt niet alleen voor de EU, maar voor de hele G7, de grootste economieën van de wereld. Op het moment dat zij een maximumprijs hanteren die onder de marktprijs ligt, zorgt dat voor miljarden euro’s aan schade voor Poetin.”

Maar ook zonder die maximumprijs is het “prima” om geen olie van Rusland te kopen, zegt De Lange. “Dat is heel vervelend voor Poetin.” Volgens haar kunnen landen als China en India voor Rusland niet het gat opvullen dat de Europese Unie achterlaat. “Daarbij staan al zijn vrienden op sanctielijsten en zijn ze afgesloten van het internationale betalingsverkeer.”

Kritiek

Toch klinkt er ook kritiek. “Ik ben een voorstander van alle sancties die er zijn geweest, zonder enige twijfel. Maar ik heb grote twijfels over de olieboycot”, zegt hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk. “Politici willen krachtdadig overkomen en het klinkt logisch dat als je ervoor zorgt dat olie- en gasinkomsten enorm worden verminderd, de oorlogsmachine stopt. Maar dat is gewoon niet zo.”

Het sanctiepakket “heeft daarbij als gevolg dat vermoedelijk de dieselprijs enorm gaat oplopen en de olieprijzen kunnen oplopen”, zegt De Wijk. “Er gaan raffinageproblemen komen. Het is dus ook geen wonder dat de Nederlandse overheid besloten heet om een voorraad diesel aan te leggen voor negentig dagen. Men ziet dus echt wel in dat de gevolgen groot zijn.”

‘Alternatief is niets doen’

De Lange sluit niet uit dat Europese lidstaten inderdaad hinder zullen ondervinden van de olieboycot en dat op korte termijn de effecten op de Russische staatskas mogelijk gering zijn. “Feit is dat je voor sancties een lange adem nodig hebt. Het alternatief is niets doen en het prima vinden dat je een dictator op je continent hebt die aan landjepik doet”, zegt ze. “Ik ben heel blij dat onze minister van Buitenlandse Zaken (Wopke Hoekstra, red.) heeft gezegd dat wij achter Oekraïne blijven staan.”

De Europarlementariër vindt dat de Europese Unie “een balans moet vinden” tussen het pijnigen van Rusland “en jezelf niet in de voet schieten”. Die balans is er nu nog, stelt de christendemocraat. “De olieprijzen waar ook al hoog en zijn ook van andere factoren afhankelijk. Je moet ook je oog houden op waar je het allemaal voor doet. Waar we dit voor doen is om tegen Poetin te zeggen: dit landjepik accepteren we niet.”

Volgens De Lange hebben de sanctiepakketten effect. “Je merkt dat de Russische economie, vergelijkbaar met die van de BeNeLux, langzaam in het slop raakt.”

LEES OOK: Helft energienetwerk in Oekraïne ligt plat door raketten: ‘Strategie van Rusland is om wil van de bevolking te breken’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nieuw bij WNL: Op de Barricade

In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.

Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.

Terugluisteren: D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman

Ook te gast is voormalig MIVD-baas Pieter Cobelens over sabotage-activiteiten door de Russen en Chinezen. Rechtbankverslaggever Saskia Belleman van De Telegraaf schuift aan over geweld tegen vrouwen en journalist Rudi Vranckx neemt afscheid als oorlogsverslaggever bij de VRT en vertelt over zijn boek ‘Mijn Kleine Oorlog’.

Klik hier en luister deze uitzending nu terug!

VVD-fractievoorzitter Edith Schippers vertrekt uit senaat

Fractievoorzitter Edith Schippers van de VVD vertrekt uit de Eerste Kamer. Het lukt Schippers niet om die taak met haar werk als topvrouw van een…

Lees meer

De nieuwe manier van varen: vliegtuigvleugels sturen containerschepen aan

Een vrachtcontainerschip laten varen met hulp van vliegtuigvleugels. Het lijkt onwaarschijnlijk, maar dit is precies waar het bedrijf Econowind uit Zeewolde hoge ogen mee gooit….

Lees meer

Minister Sophie Hermans is ‘tevreden’ over klimaattop, terwijl critici spreken over fiasco

Volgens critici is de afgelopen klimaattop in Bakoe (Azerbeidzjan) uitgedraaid op een regelrecht fiasco, omdat rijke landen hebben afgesproken tot aan 2035 jaarlijks ‘slechts’ 300…

Lees meer

Black Friday staat voor de deur, maar hoe weet je of je niet wordt belazerd?

Nederland haast zich vrijdag massaal naar de winkelstraat of webshop voor producten tegen een spotprijs. Maar kun je winkelketen op Black Friday wel vertrouwen? “De…

Lees meer

Aantal faillissementen in detailhandel flink gestegen: ‘Winkelstraten lijden aan Long COVID’

Van Bristol tot Big Bazaar. Van Game Mania tot Blokker. Het aantal faillissementen in de detailhandel is in het derde kwartaal bijna met de helft…

Lees meer

Borrell in Libanon: er moet onmiddellijk staakt-het-vuren komen

De hoge buitenlandvertegenwoordiger van de EU Josep Borrell heeft in de Libanese hoofdstad Beiroet opgeroepen tot een “onmiddellijk staakt-het-vuren” in de oorlog tussen Israël en…

Lees meer

Bitcoin blijft onder grens van 100.000 dollar

De waarde van de bitcoin is dit weekend tot nu toe onder de grens van 100.000 dollar gebleven. ’s Werelds bekendste en meest verhandelde cryptomunt…

Lees meer

Warmste 24 november in Nederland sinds begin metingen

Deze zondag is officieel de warmste 24 november ooit in Nederland gemeten. Bij weerstation De Bilt werd rond het middaguur 14,7 graden gemeten, meldt Weeronline….

Lees meer

Hermans noemt afspraken klimaattop ‘ambitieus en haalbaar’

Klimaatminister Sophie Hermans is blij dat de klimaattop in Bakoe tot “goede afspraken” heeft geleid. De 300 miljard dollar aan klimaatfinanciering van rijke naar arme…

Lees meer

We nemen femicide nog altijd niet serieus: ‘Iedere week kom ik zaken tegen van vrouwen die zijn vermoord’

Femicide wordt in Nederland nog altijd niet serieus genoeg genomen. Dat zegt rechtbankverslaggever van De Telegraaf Saskia Belleman. Ze luidt de noodklok. “Iedere week weer…

Lees meer

Rob Jetten (D66) roept coalitie op: ‘Ga aan de slag’

D66-leider Rob Jetten uit scherpe kritiek op het kabinet. “Van al die grote beloftes van de coalitie is nog helemaal niets terechtgekomen”, zegt Jetten in…

Lees meer