main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 18 november 2022 — 08:52

Politie zet voor het eerst burgernet in bij cold case: wie vermoordde moeder Hannie (68) in 2017?

De politie zet vanaf vandaag opnieuw vol in op het oplossen van de gewelddadige moord in 2017 op de 68-jarige Hannie Bakker uit het Noord-Hollandse Winkel. Daarbij zet de politie voor het eerst Burgernet in bij een cold case.

Dit doen zij omdat recherchepsychologen stellen dat het goed zou kunnen dat de dader een regionale binding heeft. “Dus dat hij de omgeving goed kent en daar misschien wel vandaan komt”, zegt Martin de Wit. Ook wordt vermoed dat het om een jong iemand gaat. “Dat is geen exacte wetenschap, het kan ook anders zijn. Maar de indicatie is er wel.”

De Wit is als adviseur opsporingscommunicatie bij de politie betrokken bij deze zaak. Hij is de laatste maanden zelf vaak bij de nabestaanden geweest. “En dan merk je wat een ontzettende impact dat heeft op hun leven, nog steeds”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “En een grote rol daarbij speelt dat ze gewoon niet weten wat hun moeder – een vitale vrouw, stond middenin het leven – is overkomen die nacht.”

Veruit de meeste zaken worden opgelost en dat komt volgens De Wit omdat er in de meeste gevallen een link is tussen het slachtoffer en de dader. “Als het scenario van de inbreker klopt, dan kennen die twee elkaar helemaal niet. En dan heb je niets aan die benadering. Dan moet je het hebben van techniek, of informatie.” En op dat laatste zet de politie nu vol in. “Er moeten mensen zijn die hier meer over weten.”

Een cold case team kijkt bij het behandelen van zo’n oudere zaak naar wat voor openingen en kansen er zijn om deze alsnog te herzien. “Deze zaak is oorspronkelijk een inbraak met een gewonde, en pas later is zij komen te overlijden.”

‘Ontzettend tragische zaak’

Hannie Bakker werd in de ochtend van Koningsdag 2017 door haar dochter ernstig gewond gevonden in haar huis aan de Limmerschouw in Winkel. Er was braakschade en ook bleek het huis te zijn doorzocht. De politie houdt er rekening mee dat de vrouw ’s nachts een confrontatie heeft gehad met één of meerdere inbrekers of woningovervallers en daarbij is mishandeld. Zij kwam niet meer bij bewustzijn en overleed op 9 juni aan haar verwondingen. Ze liet haar man, drie kinderen en drie kleinkinderen achter.

“Het is in feite een ontzettend tragische zaak en deze zaak verdient het om echt goed in de schijnwerpers te staan, dat iedereen hier over meedenkt. Want de dader mag hier echt niet mee wegkomen”, zegt De Wit.

Audio-oproep van nabestaanden

Onder deelnemers van Burgernet wordt vanaf komende dinsdag in de wijde omgeving van het plaats delict een audio-oproep van nabestaanden van Hannie Bakker verspreid. Verder verspreidt de politie voor deze zaak honderden posters in de regio.

Naast Burgernet is ook aan YouTuber en podcastmaker Dionne Slagter gevraagd om aandacht te besteden aan de zaak op haar kanalen. “Want zij heeft een enorm bereik onder jongeren. Zij doet die oproep ook namens ons: weet je iets, praat erover met elkaar en praat met de politie erover, want we willen die zaak heel graag oplossen.” De beloning voor de gouden tip in de zaak is 25.000 euro.

De echtgenoot en kinderen van Hannie Bakker lieten weten blij te zijn met de nieuwe aandacht die de politie aan de dood van de vrouw besteedt. “We missen haar nog iedere dag. Dat we niet weten wat er precies gebeurd is, maakt het verlies extra zwaar. We hopen dat er nu nieuwe informatie binnenkomt die kan leiden tot de oplossing van de zaak.”

De politie vraagt mensen die meer informatie hebben te bellen naar 0800-6070, of te gaan naar politie.nl/hanniebakker.

LEES OOK: Voormalig cold case-rechercheur Rob Boon pleit voor Europese DNA-databank

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Luister terug: buitenlandminister Veldkamp over de onrust in de wereld

Met een nieuw seizoen van WNL Op Zondag. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten

– Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp over de onrust in de wereld
– Voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW over de kabinetsplannen
– Migratie-expert en wiskundige Jan van de Beek over de asielcrisis
– Oud-politicus en schrijver Peter Rehwinkel over de Nederlandse first lady’s

Luister nu terug als podcast

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.
Maandagavond 20.30 uur
Afvalbranche overweegt rechtszaak tegen kabinet om lachgasafval

Gemeentelijke afvalinzamelaars willen een rechtszaak tegen het kabinet beginnen om de overlast van lachgascilinders, als de Staat niet binnen twee weken met een “acceptabele reactie”…

Lees meer

Peter Gillis naar de rechter om vakantieparkbewoners weg te krijgen

De soap rondom vakantiepark Prinsenmeer in Noord-Brabant is nog altijd niet tot een einde gekomen. Eigenaar Peter Gillis krijgt de laatste bewoners niet weg en…

Lees meer

Provincie Utrecht mag voorlopig niet beginnen met zenderen wolf

De provincie Utrecht mag voorlopig niet beginnen met het vangen, verdoven en zenderen van wolf GW3237m die op de Utrechtse Heuvelrug leeft en bij een…

Lees meer

Vanavond in WNL Haagse Lobby: vooruitblikken op Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof….

Lees meer

FNV wil 7 procent loonsverhoging en vierdaagse werkweek

Vakbond FNV wil in cao-onderhandelingen komend jaar inzetten op 7 procent loonsverhoging, een minimumloon van 16 euro en een vierdaagse werkweek van 32 uur. Met…

Lees meer

Kees van der Staaij (Raad van State) kritisch over inzet noodwet: ‘Niet voor elke lastige kwestie is noodwet geschikt’

Staatsraad bij de Raad van State Kees van der Staaij vindt dat de noodwet in sommige situaties te snel wordt toegepast. “Niet voor elke lastige…

Lees meer

VVD-partijleider Yeşilgöz wil niet alleen ‘de grote jongens’ als kroongetuigen, critici twijfelen

Kleine vissen moeten grote vissen vangen. Dat is het devies van VVD-fractievoorzitter en voormalig minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz. Nu het kabinet de…

Lees meer