main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto door: Martin de Wit
Het Onderzoeksbureau - 18 november 2022 — 06:00

Voormalig cold case-rechercheur Rob Boon pleit voor Europese DNA-databank

Eén grote Europese DNA-databank om cold cases mee op te lossen: gepensioneerd rechercheur Rob Boon ziet daar potentie in, laat hij weten in de NPO Radio 1-podcast Het Onderzoeksbureau van Omroep WNL. “De DNA-databanken matchen inmiddels met elkaar, maar dat moet allemaal via Europese verdragen. Ik denk zeker dat er winst te behalen is op cold case-gebied”, aldus Boon.

Het kan bureaucratisch sneller, stelt de oud-rechercheur: “Er is een aantal verdragen met andere landen, dat is bij een cold case niet anders dan in actuele zaken. Maar met allerlei formulieren die ingevuld moeten worden, kan het nog weleens lang duren.” Een gezamenlijke databank ziet hij daarom als mogelijke oplossing.

In Nederland is de verjaringstermijn van 18 jaar voor moord afgeschaft, waardoor cold cases vanaf 1988 niet meer zullen verjaren. Maar elk land volgt op dit gebied eigen wetgeving. Engeland kent geen wettelijke verjaringstermijn, en cold cases kunnen ook in Duitsland al sinds 1979 niet meer verjaren. In Polen wel: daar wordt uiterlijk 30 jaar gehanteerd. In België is dat 20 jaar. Boon: “Wellicht is een grote Europese databank een idee.”

Vermissing in Panama

De voormalig cold case-rechercheur van Midden-Nederland ontfermde zich de afgelopen 22 jaar over een aantal spraakmakende zaken. Zo was hij betrokken bij de ontknoping van de moord op de 11-jarige Arthur Ghurahoo en onderzocht hij in samenwerking met Panamese autoriteiten de vermissing van Lisanne Froon en Kris Kremers, twee jonge Nederlandse vrouwen. Zij verdwenen in 2014 tijdens een wandeling in de Panamese jungle. Maanden later werden botresten gevonden waardoor werd vastgesteld dat de vrouwen inderdaad overleden waren. Boon: “Omdat het meisjes uit Amersfoort waren hebben wij onze diensten aangeboden en zijn we gaan samenwerken met Panama.”

Dat ging niet zonder slag of stoot, laat hij weten. “Ik ben ervan overtuigd dat informatie uit het onderzoek naar buiten is gelekt vanuit Panama. Er verschenen bijvoorbeeld ineens foto’s op internet van spullen.” Het mediacircus rondom de zaak zorgde daardoor soms voor vertraging, legt hij uit. Tipgeld speelde hierbij een belangrijke rol. “Er was een voor Panamese begrippen hoge beloning op de zaak gezet. Dan komen er natuurlijk altijd mensen met informatie om geld te verdienen. Daardoor is er door de Panamese politie veel onderzoek gedaan naar fake tips.”

Nederlandse rechtshulp

Toch vindt hij het mooi om te zien dat buitenlandse autoriteiten nauw kunnen samenwerken. Zo is in de Panamese vermissingszaak door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) sporenonderzoek gedaan nadat Panama een rechtshulpverzoek deed. “Onze technieken zijn net iets verder ontwikkeld dan in Panama, dus op die manier hebben we samengewerkt.” Ook met andere landen gebeurt dit soms. “Met Europol (de samenwerking tussen de politie in elk van de EU-lidstaten, red.) kunnen we samenwerken en dat gaat goed, maar wat je wel ziet is dat het vaak traag gaat.”

Op dit moment kunnen DNA-profielen internationaal vergeleken worden na een rechtshulpverzoek van de ene lidstaat aan de andere, of geautomatiseerd op basis van het Verdrag van Prüm. DNA-profielen worden met elkaar vergeleken zonder dat op dat moment gegevens van deze personen bekend zijn. Als er een match is, kunnen betrokken landen de bijpassende gegevens bij elkaar opvragen.

Landelijk cold case-team?

Sommige buitenlandse eenheden maken gebruik van een landelijk cold case-team. In 2020 zijn Kamervragen gesteld over het al dan niet opstellen van zo’n landelijk team, want in Nederland hebben we dat niet. Boons voorkeur is duidelijk. “Ik denk dat als je een landelijk team maakt, dat het te veel wordt om te behappen. Dus zou het regionaal kunnen blijven.” Het capaciteitsprobleem speelt daarnaast ook mee. “Je zult altijd keuzes moeten maken. Die 100 zaken die er in Midden-Nederland liggen kun je niet allemaal tegelijk behandelen”, aldus de gepensioneerd cold caserechercheur.

Het Onderzoeksbureau is een podcast van Omroep WNL, waarin journalisten Sandra van den Heuvel, Noa van Oostrom, Onno den Hollander en Kim Bergsma elke twee weken duiken in de wereld van misdaad of misstanden. De vijfenveertigste aflevering van Het Onderzoeksbureau met Rob Boon is te beluisteren via je favoriete podcastapp.

LEES OOK: WNL start wekelijks onderzoeksprogramma Het Misdaadbureau op NPO Radio 1

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Kan het kabinet het beloofde asielbeleid waarmaken?

Kan het kabinet deze beloftes van het ‘strengste asielbeleid ooit’ waarmaken en wat voor impact heeft het op gemeentes met een azc, en in Ter Apel in het bijzonder?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde (waar Ter Apel onder valt);
  • Politiek journalist van het AD Hans van Soest.

Beluister hier de podcast!

Mart Smeets: Gesaboteerd treinverkeer in Frankrijk rond Olympische Spelen 'natuurlijk te verwachten'

Decennia lang was hij hét gezicht van NOS op de Olympische Spelen: Mart Smeets. De oud-verslaggever, schrijver en bovenal verhalenverteller neemt Thomas van Groningen mee in de wonderlijke wereld van de topsport die hij meer dan 40 jaar van dichtbij meemaakte.

Luister de podcast hier!

Burgemeesters hangen ambtsketen aan de wilgen vanwege bedreigingen: ‘We accepteren dit niet’

Waar in 2020 nog de helft van de Nederlandse burgemeesters aangaf te maken hebben gehad met agressie en geweld, was dit in 2022 toegenomen tot…

Lees meer

Zeven Europese landen onder verscherpt financieel toezicht gesteld

Zeven van de 27 lidstaten van de Europese Unie hebben een veel groter tekort op hun begroting dan volgens Europese regels is toegestaan. Italië spant…

Lees meer

Utrechter (45) elf jaar de bak in voor doodsteken partner

Elf jaar de gevangenis in, dat is de straf die een 45-jarige man uit Utrecht krijgt voor het doodsteken van zijn partner. De man doodde de…

Lees meer

Nederlandse tak kledingketen Esprit failliet, geen zicht op doorstart

De Nederlandse tak van modeconcern Esprit is door de rechter in Amsterdam failliet verklaard. Daardoor verliezen ruim tweehonderd mensen hun baan. Volgens curator Erik Schuurs…

Lees meer

Olympische sporters klagen over organisatie in aanloop naar Spelen

De laatste dagen van voorbereiding op de Olympische Spelen van Parijs verlopen voor de Nederlandse sporters bepaald niet vlekkeloos. Ze klagen over het transport en…

Lees meer

Nederlandse (47) glijdt 70 meter van berg en raakt zwaargewond

Een vrouw van 47 uit Nederland is zwaargewond geraakt tijdens de beklimming van een berg in Oostenrijk. Vlak onder de top gleed ze weg, waarna…

Lees meer

Franse justitie opent onderzoek naar ‘georganiseerde misdaad’

Justitie in Parijs is een onderzoek gestart naar de sabotage-actie die op de dag van de opening van de Olympische Spelen het netwerk van de…

Lees meer

Eerste 1,5 miljard aan bevroren Russische tegoeden naar Oekraïne

De Europese Unie heeft de eerste 1,5 miljard euro van bevroren Russische rentes en dividenden beschikbaar gesteld voor hulp aan Oekraïne. Dat heeft de Europese…

Lees meer

Mart Smeets: gesaboteerd treinverkeer tijdens Olympische Spelen ‘natuurlijk te verwachten’

Volgens oud-sportverslaggever Mart Smeets was het “natuurlijk te verwachten” dat het treinverkeer in Frankrijk gesaboteerd zou worden rondom de Olympische Spelen, zegt hij in het…

Lees meer

Kinderopvang kost heel vaak meer dan landelijke maximumprijs

Kinderopvang kost in veel gevallen meer dan de maximum-uurprijs die landelijk is vastgesteld. Driekwart van de ouders betaalde vorig jaar voor zeker één kind een…

Lees meer

Meer burgemeesters hebben saferoom in huis na forse toename bedreigingen

Burgemeesters en hun gezinnen hebben vaker te maken met bedreigingen aan de voordeur van hun huis. Omdat de dreiging en intimidatie de afgelopen jaren fors…

Lees meer