main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto door: Martin de Wit
Het Onderzoeksbureau - 18 november 2022 — 06:00

Voormalig cold case-rechercheur Rob Boon pleit voor Europese DNA-databank

Eén grote Europese DNA-databank om cold cases mee op te lossen: gepensioneerd rechercheur Rob Boon ziet daar potentie in, laat hij weten in de NPO Radio 1-podcast Het Onderzoeksbureau van Omroep WNL. “De DNA-databanken matchen inmiddels met elkaar, maar dat moet allemaal via Europese verdragen. Ik denk zeker dat er winst te behalen is op cold case-gebied”, aldus Boon.

Het kan bureaucratisch sneller, stelt de oud-rechercheur: “Er is een aantal verdragen met andere landen, dat is bij een cold case niet anders dan in actuele zaken. Maar met allerlei formulieren die ingevuld moeten worden, kan het nog weleens lang duren.” Een gezamenlijke databank ziet hij daarom als mogelijke oplossing.

In Nederland is de verjaringstermijn van 18 jaar voor moord afgeschaft, waardoor cold cases vanaf 1988 niet meer zullen verjaren. Maar elk land volgt op dit gebied eigen wetgeving. Engeland kent geen wettelijke verjaringstermijn, en cold cases kunnen ook in Duitsland al sinds 1979 niet meer verjaren. In Polen wel: daar wordt uiterlijk 30 jaar gehanteerd. In België is dat 20 jaar. Boon: “Wellicht is een grote Europese databank een idee.”

Vermissing in Panama

De voormalig cold case-rechercheur van Midden-Nederland ontfermde zich de afgelopen 22 jaar over een aantal spraakmakende zaken. Zo was hij betrokken bij de ontknoping van de moord op de 11-jarige Arthur Ghurahoo en onderzocht hij in samenwerking met Panamese autoriteiten de vermissing van Lisanne Froon en Kris Kremers, twee jonge Nederlandse vrouwen. Zij verdwenen in 2014 tijdens een wandeling in de Panamese jungle. Maanden later werden botresten gevonden waardoor werd vastgesteld dat de vrouwen inderdaad overleden waren. Boon: “Omdat het meisjes uit Amersfoort waren hebben wij onze diensten aangeboden en zijn we gaan samenwerken met Panama.”

Dat ging niet zonder slag of stoot, laat hij weten. “Ik ben ervan overtuigd dat informatie uit het onderzoek naar buiten is gelekt vanuit Panama. Er verschenen bijvoorbeeld ineens foto’s op internet van spullen.” Het mediacircus rondom de zaak zorgde daardoor soms voor vertraging, legt hij uit. Tipgeld speelde hierbij een belangrijke rol. “Er was een voor Panamese begrippen hoge beloning op de zaak gezet. Dan komen er natuurlijk altijd mensen met informatie om geld te verdienen. Daardoor is er door de Panamese politie veel onderzoek gedaan naar fake tips.”

Nederlandse rechtshulp

Toch vindt hij het mooi om te zien dat buitenlandse autoriteiten nauw kunnen samenwerken. Zo is in de Panamese vermissingszaak door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) sporenonderzoek gedaan nadat Panama een rechtshulpverzoek deed. “Onze technieken zijn net iets verder ontwikkeld dan in Panama, dus op die manier hebben we samengewerkt.” Ook met andere landen gebeurt dit soms. “Met Europol (de samenwerking tussen de politie in elk van de EU-lidstaten, red.) kunnen we samenwerken en dat gaat goed, maar wat je wel ziet is dat het vaak traag gaat.”

Op dit moment kunnen DNA-profielen internationaal vergeleken worden na een rechtshulpverzoek van de ene lidstaat aan de andere, of geautomatiseerd op basis van het Verdrag van Prüm. DNA-profielen worden met elkaar vergeleken zonder dat op dat moment gegevens van deze personen bekend zijn. Als er een match is, kunnen betrokken landen de bijpassende gegevens bij elkaar opvragen.

Landelijk cold case-team?

Sommige buitenlandse eenheden maken gebruik van een landelijk cold case-team. In 2020 zijn Kamervragen gesteld over het al dan niet opstellen van zo’n landelijk team, want in Nederland hebben we dat niet. Boons voorkeur is duidelijk. “Ik denk dat als je een landelijk team maakt, dat het te veel wordt om te behappen. Dus zou het regionaal kunnen blijven.” Het capaciteitsprobleem speelt daarnaast ook mee. “Je zult altijd keuzes moeten maken. Die 100 zaken die er in Midden-Nederland liggen kun je niet allemaal tegelijk behandelen”, aldus de gepensioneerd cold caserechercheur.

Het Onderzoeksbureau is een podcast van Omroep WNL, waarin journalisten Sandra van den Heuvel, Noa van Oostrom, Onno den Hollander en Kim Bergsma elke twee weken duiken in de wereld van misdaad of misstanden. De vijfenveertigste aflevering van Het Onderzoeksbureau met Rob Boon is te beluisteren via je favoriete podcastapp.

LEES OOK: WNL start wekelijks onderzoeksprogramma Het Misdaadbureau op NPO Radio 1

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Blik op de politieke toekomst

Hoe ziet Nederland er over pak ‘m beet vijf jaar uit en welk langetermijnbeleid is nodig om ons land economisch op de rails te houden? Te gast zijn:
  • Barbara Baarsma, hoofdeconoom van PWC. Met haar onderzoeken we hoe we onze economie gezond maken en houden;
  • Energie-expert Jilles van den Beukel. Met hem duiken we in de toekomst van ons energiebeleid;
  • Evert Verhulp, hoogleraar arbeidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam en veteraan van de sociaaleconomische raad. Hij vertelt wat ons te wachten staat op de arbeidsmarkt, die alsmaar krapper lijkt te worden.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Van dierenbeul tot moordenaar: ‘Psychopaten hebben er plezier in om anderen pijn te doen’

Wat maakt dat mensen onschuldige dieren de vreselijkste dingen aan doen? Bovendien zeggen de experts: ‘Waar dieren in nood zijn, zijn vaak ook mensen in nood’. Is dierenmishandeling een voorbode van geweld tegen mensen?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met GZ-psycholoog Nienke Endenburg van het Landelijk Expertisecentrum voor Dierenmishandeling en Joop de Schepper, landelijk portefeuillehouder dierenpolitie. Onderzoeksjournalist Rick Pietersz duikt in de cijfers en rijdt mee met de dierenambulance.

Luister nu naar de podcast!
Moeder Navalny heeft haar zoon gezien

De moeder van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny zegt dat ze het lichaam van haar overleden zoon heeft gezien. Ze vreest dat autoriteiten het lichaam…

Lees meer

Dode wolf niet omgekomen door geweld, maar door geelzucht

De jonge wolf die in november vorig jaar dood werd gevonden in een modderpoel in Uddel is gestorven aan geelzucht. Dat is gebleken uit onderzoek…

Lees meer

Ook het Witte Huis ziet Rutte zitten als NAVO-topman

Het Witte Huis schaart zich openlijk achter scheidend premier Mark Rutte als nieuwe topman van de NAVO. Een woordvoerder bevestigde de Amerikaanse steun voor de…

Lees meer

Nog twee mannen aangehouden voor rellen Eritreeërs

De politie heeft nog twee verdachten aangehouden voor de rellen tussen Eritreeërs rond een zalencentrum in Den Haag, meldt het OM donderdag. Het gaat om…

Lees meer

Houd paraplu, regenjas en laarzen in de aanslag: storm Louis kom eraan

Op Limburg na geldt donderdagavond in het hele land code oranje vanwege storm Louis, meldt het KNMI. Vanaf 19.00 uur trekt storm Louis over Zeeland…

Lees meer

Meisje (17) overleden door steekpartij Winsum

In het Groningse dorp Winsum is een meisje van 17 jaar overleden na een steekpartij op de A.S. de Blécourtlaan, woensdagavond. Ze werd woensdagavond zwaargewond…

Lees meer

COA: 2032 asielzoekers in Ter Apel, maximum overschreden

In het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben 2032 asielzoekers de nacht doorgebracht, zegt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Dat zijn er…

Lees meer

Jeroen Lenaers (CDA-Europarlementariër): ‘Pas na verkiezingen duidelijkheid of BBB en NSC welkom zijn bij EVP-fractie’

Het is voor NSC en BBB wachten geblazen tot zij duidelijkheid krijgen om zich te voegen aan de EVP-fractie in het Europees Parlement. Daar komt…

Lees meer