main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Op1 - 4 november 2022 — 00:05

Bellingcat-directeur: ‘We weten waar de MH17-hoofdverdachte is’

Christo Grozev, directeur van onderzoekscollectief Bellingcat, wordt ook wel omschreven als Poetins staatsvijand nummer één. Grozev ontdekte onder meer wie oppositieleider Navalny vergiftigde en legde veel informatie bloot over MH17. Grozev krijgt veel bedreigingen aan zijn adres vanuit de Russen.

“Ik ben inderdaad in gevaar, maar ik denk er niet te veel aan. Anders hebben zij gewonnen,” zegt Grozev in Op1. Wat er nog een schep bovenop doet, was dat Grozev Russische spionnen in Europa ontmaskerde. “Waarschijnlijk zijn er nog zo’n honderd actief in Europa. Daarvan kunnen we er zeker tientallen van achterhalen.”

Tekst gaat verder onder de Tweet.

Journalist Yoeri Albrecht hielp Grozev het afgelopen jaar met zijn werk om de spionnen te ontmaskeren. Hij gaf de Bellingcat-redactie het afgelopen jaar onderdak in de Balie in Amsterdam.

Tekst gaat verder onder de Tweet.

MH17

Grozev is naast het werk om de spionnen te ontmaskeren, nog steeds bezig met het omvangrijke MH17-proces. Schuldigen zijn daarbij aangewezen, maar ze achter de tralies krijgen is lastig zolang ze niet opgepakt kunnen worden. “We weten waar de hoofdverdachte, Igor Girkin, is. Hij werkt op dit moment voor het Russische leger en is nieuwe militairen aan het werven,” vertelt Grozev. “Ondertussen houdt het Kremlin goed in de gaten dat hij niet gepakt wordt door de Oekraïense of andere Europese geheime dienst. Want dan valt het hele Russische verhaal over MH17 in het water.” Grozev sluit niet uit dat ook de Nederlandse geheime dienst op Girkin ‘jaagt’.

LEES OOK: Historische stap: kabinet zal excuses maken voor slavernijverleden

Door: Floortje van Gameren

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Antisemitisme anno 2024

Van een militair die de Hitlergroet brengt tot een imam die oproept om joden te haten. Aan de vooravond van Dodenherdenking staat Het Misdaadbureau in het teken van antisemitisme anno 2024.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met historicus Coks Donders en Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven. Het aantal meldingen van Jodenhaat neemt schrikbarend toe, maar worden de daders ook opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Vrijdag 19.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Europa: de huizencrisis in Ierland

Wij hebben een woningcrisis, maar in Ierland is de situatie nog erger. Jonge Ieren trekken massaal weg, al merken expats daar weinig van.
 
Kijk donderdag om 20.59 uur naar aflevering twee van Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Drukke dag voor verzekeraars: honderden schademeldingen na noodweer

Het aantal schademeldingen na het noodweer in delen van het land donderdag is opgelopen tot ruim boven de 200, melden verzekeraars Interpolis en Nationale-Nederlanden (NN)….

Lees meer

Tuinman (BBB) doet moreel appel op Oekraïense dienstplichtigen in Nederland te vechten voor hun land: ‘Maar ik stuur niemand terug’

Tweede Kamerlid van de BoerBurgerBeweging Gijs Tuinman wil Oekraïense dienstplichtigen die in Nederland verblijven niet terugsturen. Hij vindt dat zij zelf de morele plicht moeten…

Lees meer

Een lelijke pompoen wil de consument niet, maar wat gebeurt er dan mee?

Wanneer supermarkten producten van telers en verwerkers niet in hun schappen willen hebben, moet er een andere bestemming voor gezocht worden. Veelal worden deze ‘afvalproducten’…

Lees meer

Marktplaats verwijdert aangeboden kaartjes Nationale Herdenking

Marktplaats heeft meerdere advertenties verwijderd van gratis kaartjes voor de Nationale Herdenking op de Dam op 4 mei die tegen betaling werden aangeboden. Een woordvoerder…

Lees meer