main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 15 september 2022 — 08:50

Boze reacties op energieminister Rob Jetten: ‘Hij kan dat wel zeggen, maar wordt het ook geloofd?’

Er klinken veel boze reacties over de uitspraken die energieminister Rob Jetten woensdagavond deed tegenover NU.nl en in Op1. Zo gaf hij tegenover die eerste aan dat gas duur blijft, ook in de toekomst. Een wrange boodschap nu duizenden huishoudens in de problemen dreigen te raken. In Op1 beloofde hij dat deze winter niemand zal worden afgesloten van gas en elektriciteit omdat ze de rekening niet meer kunnen betalen, maar veel mensen durven daar niet op te vertrouwen.

Europese maatregelen, maar ook die vanuit het eigen land, zullen zeker wel enigszins helpen met het onder controle houden van de energiemarkt. Maar de prijs zal altijd hoog blijven, denkt de minister. “Ik voel heel sterk de wake-upcall dat dit een blijvende verandering is”, zegt hij tegen NU.nl. “We hebben een deel van onze economie gebouwd op heel goedkoop gas dat we in Groningen produceerden of uit Rusland haalden. Dat gaat niet meer terugkomen.”

‘Niemand mag in de kou komen te zitten’

Op de uitspraak dat het kabinet vindt dat niemand deze winter mag worden afgesloten omdat ze de energierekening niet meer kunnen betalen wordt sceptisch gereageerd. Dat “is voor de komende winter de belofte”, zei de bewindsman in Op1.

Tekst gaat verder onder de tweet.

Het kabinet overlegt momenteel met energiebedrijven over manieren om afsluitingen te voorkomen. Het zou volgens Jetten extra wrang zijn als mensen door betalingsproblemen zonder gas en elektra komen te zitten, “terwijl we weten dat er vanaf 2023 een goede structurele oplossing komt”.

Volgens Zamire Willems voelt Jetten “de urgentie niet” en gaat hij door met zijn “idealistische agenda, ten koste van het volk”, zo schrijft ze op Twitter.

Tekst gaat verder onder de tweets.

 

Eerder lekte al uit dat het kabinet werkt aan een fonds voor mensen die de energienota niet kunnen betalen. Momenteel wordt nog besproken wie er bijvoorbeeld voor in aanmerking zou komen voor steun uit het fonds.

‘Mensen zitten nu al in de problemen’

Ombudsman in Rotterdam, Marianne den Anker, wijst erop dat er nú al veel mensen zijn die in de problemen zitten. “Als er een strenge winter komt wordt het alleen nog maar erger. Mensen hebben geen idee meer met welke bankboekjes ze nog moeten schuiven voor elke rekening die binnenkomt.” Den Anker denkt dat mensen geen plezier gedaan wordt met een “fonds voor dit, een noodverbandje voor dat”, zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Mensen hebben sowieso geen vertrouwen in de overheid. Dus hij (Jetten, red.) kan dat wel zeggen, maar wordt het ook echt geloofd?”

Er is veel sociale onrust, zegt Den Anker. “In Rotterdam staan mensen te protesteren omdat zij het gevoel hebben dat ze niet serieus worden genomen. Begrijpt Den Haag de urgentie wel waar we in zitten?”

VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans, ook te gast in Goedemorgen Nederland, gelooft wel in de “stevige” uitspraak van Jetten. “Anders zegt hij het niet zo expliciet”, zegt hij. “Hij kan op dit moment nog niet heel concreet aangeven hoe dat er precies uitziet.”

Oplossing op de korte termijn

Op Prinsjesdag trekt het kabinet miljarden uit om de pijn van de hoge prijzen te verzachten. Intussen wordt gewerkt aan een oplossing voor de korte termijn: het kabinet overlegt donderdag verder met energieleveranciers. Ook de energiebedrijven zijn het erover eens dat afsluitingen uit den boze zijn, zegt Jetten.

De Telegraaf meldde woensdagavond dat het kabinet overweegt kredieten te verstrekken aan energieleveranciers. Mensen die dan in de betalingsproblemen komen, zouden via een lening hun energiebedrijf kunnen afbetalen. Ingewijden benadrukken dat dit een van de vele opties is die op tafel liggen. Wanneer het uiteindelijke plan precies wordt gepresenteerd, is nog onduidelijk.

LEES OOK: Schuldhulpverleners worden vaker bedreigd en zien steeds meer nieuwe mensen


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Haagse Lobby

Presentator Martijn de Greve bespreekt de mestcrisis met Laura Bromet, voorvechter van de natuur namens GroenLinks-PvdA, Erwin Wunnekink, voorzitter Melkvee namens LTO en Iris Bouwers, kandidaat CDA in Europa en ook zelf boer.

Klik hier.

Stand van Nederland: Generatie Europa: de huizencrisis in Ierland

Wij hebben een woningcrisis, maar in Ierland is de situatie nog erger. Jonge Ieren trekken massaal weg, al merken expats daar weinig van.
 
Kijk donderdag om 20.59 uur naar aflevering twee van Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Cijfers RIVM: hoogste aantal kinkhoestgevallen in zeker tien jaar

Het aantal gevallen van kinkhoest in Nederland heeft het hoogste niveau in zeker tien jaar tijd bereikt. Volgens cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en…

Lees meer

Woensdagavond code geel in Limburg om onweer

In Limburg geldt woensdagavond vanaf 18.00 uur code geel omdat er kans is op onweersbuien, meldt het KNMI. De verwachte buien kunnen gepaard gaan met…

Lees meer

Jongens van 13 en 14 vast om mishandeling conducteur in Purmerend

Twee jongens van 13 en 14 jaar zijn dinsdagavond aangehouden voor de mishandeling van een conducteur, meldt de politie woensdag. De NS-medewerker werd op station…

Lees meer

Oud-topdiplomaat Kronenburg: eind mei hoort Rutte of hij NAVO-chef wordt

Eind mei moet duidelijk worden of Mark Rutte de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO wordt, zegt voormalig topdiplomaat Ed Kronenburg in het radioprogramma Sven op…

Lees meer

Wooncrisis in Ierland nog erger dan in Nederland: ‘Het is één grote financiële en maatschappelijke ramp’

Niet alleen in Nederland ligt de woningmarkt op zijn gat, ook in Ierland is wonen voor veel mensen onbetaalbaar geworden. In de afgelopen twintig jaar…

Lees meer

Werkgevers verdienen meer begrip, zegt Annemarie van Gaal op Dag van de Arbeid: ‘We raken de balans kwijt’

Op de Dag van de Arbeid pleit financieel expert Annemarie van Gaal voor meer begrip voor werkgevers. “Ik denk dat we de balans een beetje…

Lees meer

Trump schendt spreekverbod: 9000 dollar boete

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft boetes van in totaal 9000 dollar gekregen omdat hij negen keer het spreekverbod schond rond een rechtszaak tegen…

Lees meer

Brussel treedt op tegen Facebook en Instagram uit angst voor verkiezingsmanipulatie

De Europese Commissie neemt stappen tegen Facebook en Instagram om manipulatie van de verkiezingen te voorkomen. Moederbedrijf Meta voldoet volgens de commissie niet aan de…

Lees meer