main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 8 september 2022 — 11:25

Nieuwe klap voor boeren na uitspraak Raad van State: ‘Maar dat betekent niet dat je niet kunt innoveren’

De Raad van State (RvS) trok gisteren een aantal vergunningen van melkveehouders in om meer koeien te houden, ondanks de investering in een stal die minder stikstof uitstoot. Volgens de RvS is het onduidelijk of de innovatie voldoende effect heeft.

Dat is een behoorlijke klap van de boeren, omdat bezwaarmakers nu namelijk op elk stalsysteem kunnen schieten. Ook eerder verstrekte vergunningen staan op losse schroeven, vertellen juristen aan het AD. Econoom Esther van Rijswijk, te gast bij Goedemorgen Nederland, is het daar niet helemaal mee eens. “Het is een wat eenzijdig stuk”, zegt zij over de uitspraak van de juristen. “Als de RvS zegt dat het klaar is, dan is het klaar. Dat betekent niet dat je niet meer kunt innoveren.”

Van Rijswijk begrijpt wel dat de innovatieplannen van de boeren onder een vergrootglas liggen. Zij refereert naar voormalig staatssecretaris (Landbouw en Natuur) Henk Bleker, waar het hele stikstofprobleem in haar ogen ooit is begonnen. “Op papier was hij stikstof aan het terugdringen, maar in de praktijk niet”, licht Van Rijswijk toe.

‘Ik snap dat niet’

Fractievoorzitter JA21 Joost Eerdmans snapt dat als plannen niet werken, deze uiteindelijk stranden. Hij maakt echter een verschil tussen plannen die niet werken en niet voldoende werken. “Er is een dappere poging gedaan door heel veel boeren met die stallen. Dat werkt dan niet volkomen, maar wel heel veel beter. Dan gaan wij dat weer de nek omdraaien en terug naar de oude stallen. Ik snap dat niet.”

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

LEES OOK: Vleesreclames weren uit de publieke ruimte? ‘Laten we vlees niet als roken behandelen’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Antisemitisme anno 2024

Van een militair die de Hitlergroet brengt tot een imam die oproept om joden te haten. Aan de vooravond van Dodenherdenking staat Het Misdaadbureau in het teken van antisemitisme anno 2024.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met historicus Coks Donders en Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven. Het aantal meldingen van Jodenhaat neemt schrikbarend toe, maar worden de daders ook opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Vrijdag 19.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Europa: de huizencrisis in Ierland

Wij hebben een woningcrisis, maar in Ierland is de situatie nog erger. Jonge Ieren trekken massaal weg, al merken expats daar weinig van.
 
Kijk donderdag om 20.59 uur naar aflevering twee van Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Explosieve stijging: meer verdachten van Jodenhaat voor rechter 

Rechtbanken in ons land hebben het afgelopen jaar 24 antisemitisme-strafzaken behandeld. Dat is het hoogste aantal in vijf jaar tijd en een verdubbeling ten opzichte…

Lees meer

Drukke dag voor verzekeraars: honderden schademeldingen na noodweer

Het aantal schademeldingen na het noodweer in delen van het land donderdag is opgelopen tot ruim boven de 200, melden verzekeraars Interpolis en Nationale-Nederlanden (NN)….

Lees meer

Tuinman (BBB) doet moreel appel op Oekraïense dienstplichtigen in Nederland te vechten voor hun land: ‘Maar ik stuur niemand terug’

Tweede Kamerlid van de BoerBurgerBeweging Gijs Tuinman wil Oekraïense dienstplichtigen die in Nederland verblijven niet terugsturen. Hij vindt dat zij zelf de morele plicht moeten…

Lees meer

Een lelijke pompoen wil de consument niet, maar wat gebeurt er dan mee?

Wanneer supermarkten producten van telers en verwerkers niet in hun schappen willen hebben, moet er een andere bestemming voor gezocht worden. Veelal worden deze ‘afvalproducten’…

Lees meer