main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Het Onderzoeksbureau - 12 juli 2022 — 11:28

Onrechtmatig gehandeld bij Sri Lankaanse adoptiezaak

De Nederlandse Staat en een Nederlandse bemiddelingsorganisatie bij adoptie hebben eind vorige eeuw onrechtmatig gehandeld in de Sri Lankaanse adoptiezaak van Dilani Butink. Er kan geen beroep op verjaring gedaan worden. Dat heeft het gerechtshof Den Haag vandaag bepaald in een zaak die tegen hen aangespannen was door een vrouw die destijds als baby geadopteerd is.

De eiseres in deze zaak is in 1992 in Sri Lanka geboren en kort daarna door haar Nederlandse adoptieouders geadopteerd. Zij is niet in staat gebleken om aan de hand van haar – summiere – adoptiepapieren haar biologische ouders te vinden. Na televisie-uitzendingen van Zembla in 2017 over misstanden bij adoptie uit Sri Lanka heeft zij de Nederlandse Staat en de Nederlandse stichting die bij haar adoptie had bemiddeld aansprakelijk gesteld.

Dilani Butink stelt dat haar adoptie onzorgvuldig tot stand is gekomen, waardoor zij nu in onzekerheid verkeert over haar afkomst en de omstandigheden waaronder zij is afgestaan. Zij wil dat wordt bepaald dat de Staat en de Nederlandse stichting onrechtmatig hebben gehandeld en dat zij worden veroordeeld om haar schade te vergoeden.

Verjaringsverweer laten vallen

De rechtbank Den Haag heeft het beroep van de Staat en de bemiddelingsorganisatie op verjaring gehonoreerd en de vorderingen afgewezen. De Staat heeft het verjaringsverweer in hoger beroep laten vallen. De Nederlandse stichting heeft dit gehandhaafd. Het Haagse hof komt in dit arrest tot de conclusie dat het beroep van deze stichting op verjaring naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar is.

Tekst gaat verder onder de tweet.

Verder is het hof van oordeel dat de Staat en de Nederlandse stichting hebben gehandeld in strijd met de op hen rustende verplichtingen. Ze hebben te zeer vertrouwd op de controle door de Sri Lankaanse autoriteiten. Ze hadden ieder vanuit hun eigen rol en verantwoordelijkheid méér kunnen en moeten doen om de onzekerheid bij de betrokkene over haar afkomst en de omstandigheden rond haar adoptie te voorkomen. Dat geldt met name gezien de destijds al bestaande signalen over structurele misstanden bij interlandelijke adoptie uit (o.a.) Sri Lanka. De controle door de Sri Lankaanse autoriteiten had die misstanden ook niet kunnen voorkomen.

Het Onderzoeksbureau

De WNL-podcast Het Onderzoeksbureau gaat in één van de afleveringen in op illegale adoptie. Daarin vertelt Dilani Butink over haar situatie en is ze te horen wanneer ze gebruikmaakt van haar spreekrecht in hoger beroep, op 24 maart 2022.

LEES OOK: Van Nispen (SP) roept minister Weerwind op: trek hoger beroep in illegale adoptiezaak in

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Antisemitisme anno 2024

Van een militair die de Hitlergroet brengt tot een imam die oproept om joden te haten. Aan de vooravond van Dodenherdenking staat Het Misdaadbureau in het teken van antisemitisme anno 2024.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met historicus Coks Donders en Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven. Het aantal meldingen van Jodenhaat neemt schrikbarend toe, maar worden de daders ook opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Vrijdag 19.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Europa: de huizencrisis in Ierland

Wij hebben een woningcrisis, maar in Ierland is de situatie nog erger. Jonge Ieren trekken massaal weg, al merken expats daar weinig van.
 
Kijk donderdag om 20.59 uur naar aflevering twee van Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Tuinman (BBB) doet moreel appel op Oekraïense dienstplichtigen in Nederland te vechten voor hun land: ‘Maar ik stuur niemand terug’

Tweede Kamerlid van de BoerBurgerBeweging Gijs Tuinman wil Oekraïense dienstplichtigen die in Nederland verblijven niet terugsturen. Hij vindt dat zij zelf de morele plicht moeten…

Lees meer

Een lelijke pompoen wil de consument niet, maar wat gebeurt er dan mee?

Wanneer supermarkten producten van telers en verwerkers niet in hun schappen willen hebben, moet er een andere bestemming voor gezocht worden. Veelal worden deze ‘afvalproducten’…

Lees meer

Marktplaats verwijdert aangeboden kaartjes Nationale Herdenking

Marktplaats heeft meerdere advertenties verwijderd van gratis kaartjes voor de Nationale Herdenking op de Dam op 4 mei die tegen betaling werden aangeboden. Een woordvoerder…

Lees meer

Eerste officiële zomerse dag van het jaar, 25 graden in De Bilt

Het is de eerste officiële zomerse dag van het jaar. De temperatuur in De Bilt steeg om 14.00 uur naar 25,1 graden en daarmee is…

Lees meer