main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
29 juni 2022 — 14:00

Kamer en kabinet donderdag in debat over boerenrellen

De Tweede Kamer gaat snel in debat met premier Mark Rutte en minister van Justitie Dilan Yeşilgöz over intimiderende en rellende boerenbetogers. GroenLinks en Partij voor de Dieren kregen een ruime meerderheid voor hun verzoek. Het debat wordt waarschijnlijk donderdagavond gehouden.

Het debat komt kort op het nieuws dat een betoging van boeren bij het huis van stikstofminister Christianne van der Wal compleet uit de hand liep dinsdagavond. Ook het gezin van CDA-Tweede Kamerlid Derk Boswijk werd thuis geïntimideerd door boeren. Henri Bontenbal, fractiegenoot van Boswijk, zegt dat de acties van sommige boeren “veel te ver” gaan. “Dat raakt ons ook als fractie.”

Daarmee zijn de rellen niet alleen een bedreiging voor individuele politici, maar “voor de democratie als geheel”, zegt GroenLinks-leider Jesse Klaver, die het debat aanvroeg. “Het loopt volledig uit de hand, we moeten een grens trekken.”

De “meeste redelijke mensen” keuren het af wat de intimiderende boeren doen, zegt ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers. Datzelfde geldt voor “99 procent van de boeren”, voegt Wilders toe. Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging keurt de acties “ten zeerste” af en neemt er afstand van.

‘Trekken de streep bij het intimideren van ministers’

“Wij trekken echt de streep bij het intimideren van ministers en volksvertegenwoordigers die daardoor hun werk niet kunnen uitvoeren”, zegt DENK-leider Farid Azarkan. Laurens Dassen (Volt) spreekt van “ontzettend schokkende beelden, volstrekt onacceptabel”. D66-fractievoorzitter Jan Paternotte noemt de intimidaties van hulpleners en politici “totale waanzin” die “nu moet stoppen”. De coalitiepartij had nog liever woensdag al een debat gehad, dan maar zonder Rutte. Attje Kuiken van de PvdA heeft het over “hooligans”. Het geweld, de bedreiging en intimidatie “gaat alle grenzen over”. Kamerlid Pieter Omtzigt vindt het “volstrekt verwerpelijk” wat er is gebeurd.

Wybren van Haga (groep-Van Haga) is vooral “diep geschokt door het beleid van het kabinet”, benadrukt hij. Het gaat volgens Roelof Bisschop (SGP) dan wel om acties die “op geen enkele manier goedgekeurd kunnen worden”, hij wil het in het debat ook over de boerenwoede hebben. “Als je die niet wegneemt, blijft het gevoed worden”, aldus de SGP’er. Boeren missen perspectief van het kabinet, benadrukt Lilian Marijnissen, leider van de SP. Het kabinet laat wel meer groepen vallen, benadrukt de socialiste. “Dat is een onmachtige overheid en dat dat woede zaait, begrijpen wij heel goed.”

Niet iedereen voelt ervoor om het debat breder te trekken. “Die veiligheid, daar moet het nu over gaan”, zegt fractievoorzitter Sophie Hermans van de VVD.

LEES OOK: Boeren voeren opnieuw actie en blokkeren met ‘groot aantal’ trekkers A1 bij Oldenzaal

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met het mestbeleid?

Het pakket aan maatregelen voor het mestbeleid van landbouwminister Piet Adema kreeg vorige week een meerderheid in de Kamer. Dit tot ongenoegen van twee formerende partijen: de PVV en BBB.

Presentator Martijn de Greve duikt vanavond in de wereld van de mest met:

  • Laura Bromet, voorvechter van de natuur namens GroenLinks-PvdA;
  • Erwin Wunnekink, voorzitter Melkvee namens LTO en gaat komende week in gesprek met de minister;
  • Iris Bouwers, kandidaat CDA in Europa en ook zelf boer.

Luister vanavond tussen 20.30 en 21.30 uur naar WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1.

Maandag 20.30 uur

Terugkijken: Stand van Nederland: Generatie Next

Brillen zijn steeds meer een statussymbool. Maar met de florerende brillenmarkt neemt ook het aantal inbraken en overvallen toe.

Wat is hiertegen te doen en hoe ervaren opticiens deze toenemende dreiging?

Klik hier.

Auto reed eind Koningsdag in op groep feestvierders in Amsterdam

Een automobilist is zaterdag aan het einde van Koningsdag ingereden op een groep feestvierders op de Prinsengracht in Amsterdam, bevestigt de politie maandag na berichtgeving…

Lees meer

Te weinig laadpunten stekkerauto’s in EU, zegt autobranche

De Europese Unie heeft veel meer laadpunten nodig voor elektrische auto’s om de CO2-doelen te halen, zegt de Europese autobrancheorganisatie ACEA. De verkoop van stekkerauto’s…

Lees meer

Turkije bevestigt steun voor Rutte als nieuwe NAVO-chef

 Turkije heeft NAVO-bondgenoten laten weten dat het demissionair premier Mark Rutte steunt in zijn poging de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO te worden. Een Turkse…

Lees meer

Hoogleraar staatsrecht Voermans: uitschrijven nieuwe verkiezingen zou unicum zijn

De formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB zijn vooralsnog niet nader tot elkaar gekomen. Mocht het zo zijn dat het kwartet er maar niet…

Lees meer

Vanavond in Haagse Lobby: Hoe moet het verder met het mestbeleid?

Het pakket aan maatregelen voor het mestbeleid van landbouwminister Piet Adema kreeg vorige week een meerderheid in de Kamer. Dit tot ongenoegen van twee formerende…

Lees meer

Waarom wij steeds later met pensioen gaan: ‘Wie eerder wil stoppen, moet het kunnen betalen’

We gaan steeds later met pensioen, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De gemiddelde leeftijd ligt op 65 jaar en elf…

Lees meer