main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: Archief / ANP
29 juni 2022 — 13:44

Boeren voeren opnieuw actie en blokkeren met ‘groot aantal’ trekkers A1 bij Oldenzaal

Een aantal boeren heeft met trekkers het begin van de A1 in de buurt van OIdenzaal geblokkeerd. Het gaat om de weg vanaf de Duitse grens richting Hengelo. Volgens een woordvoerster van Rijkswaterstaat gaat het om “minimaal vijftig trekkers”.

Eerder meldde een woordvoerder van de ANWB dat de trekkers alleen langzaam reden maar de weg niet blokkeerden. Inmiddels is dat wel het geval en is de A1 dicht.

De vertraging op de snelweg is opgelopen tot ongeveer een half uur. Het is de derde dag op rij dat boeren actievoeren tegen het stikstofbeleid van het kabinet.

Provinciehuis Groningen

Elders in het land hebben tientallen boeren hebben zich vandaag met trucks en tractoren verzameld bij het provinciehuis in Leeuwarden om te demonstreren. Ook dinsdag werd er actiegevoerd bij dit provinciehuis, net als bij andere provinciehuizen in Nederland.

Een woordvoerder van de politie zegt aanwezig te zijn bij het protest en de situatie daar “te bekijken”. “We zijn in gesprek met de partijen over wat zij daar doen.” De politie zegt te handhaven “als dat nodig is”. Wanneer de politie handhaven precies nodig acht, is niet duidelijk.

Agrariërs demonstreren tegen de aangekondigde stikstofplannen. De provincies moeten volgens het stikstofplan van het kabinet ervoor zorgen dat de stikstofuitstoot omlaag gaat in daarvoor aangewezen gebieden.

Spoeddebat

De Tweede Kamer gaat vanmiddag in debat met premier Mark Rutte en minister van Justitie Dilan Yeşilgöz over intimiderende en rellende boerenbetogers. GroenLinks en Partij voor de Dieren kregen een ruime meerderheid voor hun verzoek. Het debat wordt waarschijnlijk donderdagavond gehouden.

LEES OOK: Politie denkt aan ‘inzet van zwaardere middelen’ tegen dreigende boeren

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
Yeşilgöz en Van der Plas: binnen paar dagen duidelijkheid over wie premier wordt

Vlak na de presentatie van het hoofdlijnenakkoord, schuiven VVD-partijleider Dilan Yeşilgöz en BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas aan bij het radioprogramma Sven op 1. Daarin…

Lees meer

PVV, VVD, NSC en BBB presenteren plannen: we schrijven geschiedenis, de zon gaat weer schijnen

De rechtse partijen “schrijven geschiedenis” met hun akkoord over een nieuw kabinet, zegt PVV-leider Geert Wilders in een toelichting op de plannen. “De zon gaat…

Lees meer