main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 10 juni 2022 — 12:25

Hoorzittingen bestorming Capitool begonnen: ‘Lijkt een politieke begrafenis van Amerika’

De hoorzittingen over wie er verantwoordelijk is voor de bestorming van het Capitool in de Amerikaanse hoofdstad Washington zijn van start gegaan. “Het was de uitkomst van een couppoging” voor Donald Trump.

Dat zei de Democratische afgevaardigde Bennie Thompson aan het begin van de eerste openbare hoorzitting van de parlementaire commissie die de rellen van 6 januari 2021 onderzoekt. “Het geweld was geen ongeluk”, zei Thompson, die de commissie voorzit, maar “Donald Trumps laatste poging overeind te blijven”. De commissie stelt overigens bewijs in handen te hebben dat Trump direct betrokken is geweest bij de bestorming van het Capitool.

Trump verloor de verkiezingen, maar was ervan overtuigd dat deze gefraudeerd was. Hij spande talloze rechtszaken aan, maar verloor ze allemaal. Vervolgens werd Trump ervan beschuldigd zijn aanhang aan te moedigen het Capitool te bestormen, met als doel de verkiezingsuitslag te veranderen. Een “uitgekiend plan”, zei het Republikeinse commissielid Liz Cheney daarover.

‘Grootste onthulling’

Verder zei Cheney: “Trump wist dat de relschoppers opriepen om Mike Pence op te hangen. Daarop reageerde hij: ‘Misschien hebben onze aanhangers het bij het juist einde. Mike Pence verdient het’.”

Volgens Amerikadeskundige Willem Post is dat “de grootste onthulling”, omdat met die verklaring zij kunnen aantonen dat Trump dat heeft gezegd. “De rapen zijn gaar. Het lijkt wel alsof er een politieke begrafenis van Amerika gaande is”, zegt hij bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Reactie Trump

Uiteraard reageerde Trump ook op de uitkomst van de eerste hoorzitting. “‘Dit is een grote heksenjacht. Dit is een afleidingsmanoeuvre van alle problemen onder Biden. Kijk naar alle criminaliteit in Chicago, aan de grens met Mexico. Kijk eens naar de slechte economie, de inflatie. De commissieleden zijn politieke misdadigers'”, zijn volgens Post de woorden van de voormalig president.

De commissie die zich buigt over de bestorming van het Capitool bestaat overigens uit zeven Democraten en twee Republikeinen, die zich kritisch uiten over Trump. De eerste hoorzitting verliep rustig, maar “wat er gezegd wordt staat morgen op de voorpagina’s van de kranten en wordt oeverloos herhaald”, verwacht Post.

Haat tussen twee kampen

Volgens Post is er “haat over en weer” tussen de twee kampen. “Het Republikeinse leiderschap zegt dat het een niemendalletje is wat hier gebeurt. Een voetnoot in de geschiedenis en dat het niks voorstelt.” En met 2022 als verkiezingsjaar “wordt de polarisatie alleen maar meer”, verwacht de Amerikadeskundige.

De komende weken zijn er meer hoorzittingen, waar getuigen worden gehoord en onderzoeksresultaten worden gepresenteerd. De aandacht voor de zaak is echter behoorlijk gering en daar moeten de Democraten zich volgens Post zorgen over maken. “Als de kijkcijfers tegenvallen krijgen wij er nog meer hoorzittingen. En als het land zo verdeeld is, is het toch moeilijk voor de Democraten om heel veel mensen te binden.”

LEES OOK: De bestorming van het Capitool in de VS is na één jaar nog altijd voelbaar

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Antisemitisme anno 2024

Van een militair die de Hitlergroet brengt tot een imam die oproept om joden te haten. Aan de vooravond van Dodenherdenking staat Het Misdaadbureau in het teken van antisemitisme anno 2024.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met historicus Coks Donders en Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven. Het aantal meldingen van Jodenhaat neemt schrikbarend toe, maar worden de daders ook opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Vrijdag 19.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Europa: de huizencrisis in Ierland

Wij hebben een woningcrisis, maar in Ierland is de situatie nog erger. Jonge Ieren trekken massaal weg, al merken expats daar weinig van.
 
Kijk donderdag om 20.59 uur naar aflevering twee van Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Tuinman (BBB) doet moreel appel op Oekraïense dienstplichtigen in Nederland te vechten voor hun land: ‘Maar ik stuur niemand terug’

Tweede Kamerlid van de BoerBurgerBeweging Gijs Tuinman wil Oekraïense dienstplichtigen die in Nederland verblijven niet terugsturen. Hij vindt dat zij zelf de morele plicht moeten…

Lees meer

Een lelijke pompoen wil de consument niet, maar wat gebeurt er dan mee?

Wanneer supermarkten producten van telers en verwerkers niet in hun schappen willen hebben, moet er een andere bestemming voor gezocht worden. Veelal worden deze ‘afvalproducten’…

Lees meer

Marktplaats verwijdert aangeboden kaartjes Nationale Herdenking

Marktplaats heeft meerdere advertenties verwijderd van gratis kaartjes voor de Nationale Herdenking op de Dam op 4 mei die tegen betaling werden aangeboden. Een woordvoerder…

Lees meer

Eerste officiële zomerse dag van het jaar, 25 graden in De Bilt

Het is de eerste officiële zomerse dag van het jaar. De temperatuur in De Bilt steeg om 14.00 uur naar 25,1 graden en daarmee is…

Lees meer