main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 26 mei 2022 — 13:36

Personeelstekorten kosten ondernemers 9 miljard euro: ‘Ik sluit een krimp niet uit’

Ondernemers zijn in het eerste kwartaal 9 miljard euro misgelopen. Dat komt door de toenemende personeelstekorten, zo blijkt uit nieuwe berekeningen van de Rabobank.

De krapte op de arbeidsmarkt is gigantisch, laat econoom Hugo Erken van Raboresearch weten bij Goedemorgen Nederland. Daar hebben ondernemers ook veel last van. “Het betekent dat onze economie minder hard kan groeien dan wanneer wij voldoende arbeidskrachten zouden hebben.” De situatie is zelfs zo erg dat Erken een economische krimp “niet uitsluit”.

Demografische ontwikkeling

Ondernemers kunnen door het personeelstekort dus eigenlijk niet groeien, terwijl dat in potentie wel kan. Dat komt ook door de oorlog in Oekraïne, de inflatie en de nasleep van corona.

Het probleem van tekort aan personeel is volgens voorzitter van MKB-Nederland Jacco Vonhof echter niet iets van de laatste jaren. “We vergrijzen en ontgroenen. Als je toen die demografische ontwikkellijntjes volgde, zag je dit aankomen.” In de tussentijd kreeg Nederland met een aantal crises te maken waardoor de economie was ingestort en “het daardoor net leek alsof het probleem weg was”.

Omscholing

Voor een aantal ondernemers “zal de aankomende periode heel erg ingewikkeld worden en die personeelskrapte helpt daar zeker niet bij”. Mogelijk leidt dat tot faillissementen.

Het is dan niet zo dat het personeel dat dan vrijkomt makkelijk elders ingezet kan worden waar een personeelstekort heerst. Iemand die in de horeca werkt, zoekt vaak een baan ergens anders in de horeca. “Als je een tosti-ijzer kan omdraaien, betekent het niet dat je een ic-patiënt op zijn buik kan leggen”, aldus Vonhof. Omscholingstrajecten kunnen daar niet tegenop boksen denkt de bestuursman. “Dat kost ook tijd. Als er vandaag iets gebeurt is dat niet de oplossing voor morgen.”

Salarisverhoging

Een salarisverhoging alleen helpt niet om de huidige problemen op de arbeidsmarkt op te lossen, stelt Vonhof. Als iemand de ene baan verlaat voor een beter salaris bij een andere baan dan “levert dat per saldo niet een extra werknemer op”.

Met andere woorden: de gaten in de markt blijven bestaan. Hoe moeten dit dan worden opgevuld? “Laten wij eerst beginnen bij de mensen die wel beschikbaar zijn maar nog niet meedoen of mee kunnen doen.”

Dat zijn ruim één miljoen mensen. Vonhof legt een deel van de verantwoordelijkheid bij de werkgevers, die zich “meer moeite moeten doen” en “creatiever moeten worden” om die mensen aan zich te binden. Voor de overheid is daarin ook een rol weggelegd. “Maak het voor werkgevers ook makkelijker om dat te doen. Er zitten in het systeem heel veel fouten die maken dat het niet aantrekkelijk is, voor zowel werkgever als werknemer.”

Vonhof sluit arbeidsmigratie niet uit, maar dat moet dienen als laatste redmiddel. “Als je kijkt naar het aantal vacatures dat er nu is ontkom je er niet aan.”

‘Bizar systeem’ deeltijdwerkers

Voor mensen die deeltijd werken of leven van een uitkering is het vaak niet aantrekkelijk om (meer) aan de bak te gaan, terwijl dat ook de nodige gaten op de arbeidsmarkt kan vullen. Het ontbreekt aan “juiste prikkels” die door de overheid gegeven moeten worden. “Als je een uitkering hebt, maar je aan het werk gaat, erop achteruit gaat. Of als je deeltijd werkt en meer wilt werken, je er per saldo niet of nauwelijks erop vooruit gaat”, geeft Vonhof als voorbeeld. “Het zou goed zijn als de prikkel is: hoe meer je werkt hoe meer je overhoudt. Ons systeem zegt: je verdient wel meer, maar je houdt minder over. Hoe raar is dat.”

LEES OOK: Nederlandse economie loopt vast door personeelstekorten: ‘Er is een opfrismoment nodig’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer

Partijleiders en informateurs nog steeds onzeker over akkoord

Het is nog steeds niet duidelijk of PVV, VVD, NSC en BBB samen een nieuw kabinet gaan vormen. Na afloop van een lange dag van…

Lees meer