main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 9 mei 2022 — 10:22

Poetin haalt uit naar Westen, maar verklaart niet de oorlog aan Oekraïne: ‘Dunne speech’

De Russische president Vladimir Poetin heeft in zijn speech niet officieel de oorlog verklaard aan Oekraïne. Daar werd wel voor gevreesd. Wel verdedigde hij de inval in het buurland en zei hij dat het Westen Rusland, waaronder het schiereiland De Krim, wilde binnenvallen.

“Hij verklaart niet de oorlog, en dus heeft hij geen reden om algemeen te mobiliseren. Hij claimt ook geen overwinning”, zegt defensie-expert bij het Haags Centrum voor Strategische Studies (HCSS) Peter Wijninga in Goedemorgen Nederland. “Misschien hebben we die hype zelf wel een beetje gecreëerd.”

Rusland viert vandaag, 9 mei, de Overwinningsdag, een dag waarop Russen jaarlijks herdenken dat nazi-Duitsland in 1945 werd verslagen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog sneuvelden er 27 miljoen inwoners van de toenmalige Sovjet-Unie.

Traditiegetrouw houdt Poetin die dag een toespraak op het Rode Plein in Moskou. Daarin beschuldigde hij het Westen dat het niet wil luisteren naar de argumenten en voorstellen van Rusland. In zijn ogen steunt het Westen een “neonazistisch regime”. “De Russische troepen vechten in de Donbas voor hun vaderland”, legde Poetin uit. In feite bereidt hij de Russen hiermee wel voor op een langdurige oorlog, aldus Wijninga.

‘Samenzweringstheorieën’

“In het Kremlin zijn ze er kennelijk niet uitgekomen wat er dan geclaimd kon worden, en er is ook weinig te claimen”, zegt directeur politieke zaken bij HCSS Han ten Broeke. “Wat hij vooral heeft gedaan is de herinnering wakker roepen van waarom de Duitsers verslagen zijn, en de speciale positie van Rusland daarbinnen.”

Volgens de Russische president wordt Oekraïne geleid door nazisten, een theorie die het Kremlin al weken verspreidt om de oorlog in Oekraïne te verdedigen. Volgens Ten Broeke bleef de speech daarmee steken op het “niveau van samenzweringstheorieën”, en dat maakt de speech heel dun als het gaat om wat we hadden kunnen verwachten. “Hij heeft het niet aangedurfd om de overwinning op Marioepol te claimen. Op de een of andere manier een referentie maken aan de inzet die nog moet gaan volgen, van nucleaire wapens of wat dan ook, is ook niet gebeurd.”

Tekst gaat verder on der de tweet.

Poetin zei verder dat de NAVO een bedreiging vormt aan de grenzen van Rusland. “De NAVO heeft de landen om ons geallieerd”, zei hij. “Dat vormde een bedreiging voor ons land. Een clash was onvermijdelijk.”

‘Jullie vechten voor het vaderland’

Hij sprak de Russische militairen die op dit moment vechten in Oekraïne rechtstreeks toe. “Tegen de helden van vandaag zeg ik: jullie vechten voor het vaderland om de lessen van WOII niet te vergeten.” Poetin zegt dat de militairen vechten voor waar hun voorouders voor hebben gevochten. “Zij zullen altijd ons voorbeeld zijn.”

LEES OOK: ‘Met het zesde sanctiepakket spekken we alleen maar Poetins koffer’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

La dolce vita in Italië

De arbeidsmarkt in Italië ligt op zijn gat. Jonge hoogopgeleide Italiaanse millennials komen niet aan de bak en als zij al werk hebben, komen zij daar amper van rond. Is het leven voor deze generatie nog houdbaar in Italië?

Presentator Menen Seijkens is in Italië en doet onderzoek.

Donderdag 21.00 uur
ING staat medewerkers toe Fries te praten met Friese klanten

Friestalige medewerkers van ING mogen nu ook Fries praten met klanten, als de klant dat wil, zeggen ING en de Friese gedeputeerde Eke Folkerts (Taal)….

Lees meer

Extra terugleverkosten om zonnepanelen niet verboden, stelt ACM

Energiebedrijven mogen kosten in rekening brengen bij eigenaren van zonnepanelen, mits deze niet onredelijk zijn. Dat concludeert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) na onderzoek….

Lees meer

Actievoerders verhogen barricade bij bezetting UvA-terrein

De barricade die door demonstranten is opgeworpen bij de pro-Palestijnse bezetting van een terrein van de Universiteit van Amsterdam wordt verder opgehoogd. Actievoerders verstevigen de…

Lees meer

Israël: geen doorbraak in overleg Caïro, delegatie blijft wel

Israël ziet geen signalen van een doorbraak bij het overleg in Caïro over een staakt-het-vuren in de Gazastrook. De delegatie van het land blijft wel…

Lees meer

Jonge Italianen leven niet la dolce vita: ‘Je droomt ervan, maar de werkelijkheid steekt anders in elkaar’

La dolce vita, het zoete leven. Een Italiaans begrip, maar bestaat dit alleen in films of is het ook binnen handbereik voor de Italiaanse millennial?…

Lees meer

Rector UvA: gesprekken met demonstranten nog vruchteloos

Het overleg tussen het bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de pro-Palestijnse demonstranten die het Binnengasthuisterrein bezetten, heeft nog geen concrete afspraken opgeleverd….

Lees meer

16-jarig slachtoffer steekincident Helmond overleden

Het slachtoffer van het steekincident in Helmond in de nacht van dinsdag op woensdag is overleden, meldt de politie. De 16-jarige jongen overleed woensdagochtend in…

Lees meer

Europees SGP-lijsttrekker Ruissen: ‘Schandalig dat UvA lijst met Israëlische contacten vrijgeeft’

Europees SGP-lijsttrekker Bert-Jan Ruissen vindt het “schandalig” dat de Universiteit van Amsterdam (UvA) zo makkelijk meegaat in de eis van pro-Palestijnse demonstranten om een contactenlijst…

Lees meer