main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 22 april 2022 — 10:41

Boodschappen veel duurder geworden in laatste halfjaar

De prijzen van de dagelijkse boodschappen zijn het laatste halfjaar met maar liefst 11 procent gestegen. Dat blijkt uit onderzoek van marktonderzoekbureau GfK, waar het AD over schrijft. Nederlanders kopen nu veel vaker huismerken en gaan frequenter naar goedkopere supermarkten. De slager en de visboer zijn uit de gratie.

Eind augustus betaalden de onderzoekers van GfK voor een winkelwagentje met 55 basislevensmiddelen – zoals brood, fruit, melk, kaas, maar ook wijn en tandpasta – precies 100 euro. Deze maand moesten ze voor hetzelfde karretje 111,30 euro afrekenen. Een gemiddeld gezin met twee kinderen doet jaarlijks voor 7000 tot 8000 euro aan boodschappen. Dat houdt in dat zij nu zo’n 800 euro duurder uit zijn per jaar.

Sinds de jaarwisseling stegen de prijzen het hardst. Voor het wagentje met 55 basisproducten moest bij de kassa nu 7 euro meer worden afgerekend. Dat komt mede door de oorlog in Oekraïne.

‘Er is iets heel geks aan de hand’

“Het belangrijkste effect van de oorlog op de Nederlandse economie loopt niet via de directe handel met Rusland, want die is relatief klein, maar dat loopt via de prijzen”, zegt econoom bij de ING Mirjam Bani erover bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Als de prijzen stijgen hebben huishoudens gewoon minder te besteden aan andere producten, als ze meer moeten betalen aan energie of boodschappen.”

Met name de lagere inkomensgroep zal op een gegeven moment moeten bezuinigen of eerder in de problemen kunnen komen als gevolg van deze prijsstijgingen, zegt Bani. “Er is iets heel geks aan de hand. Tijdens de coronacrisis hebben we met zijn allen, en vooral de hogere inkomens, veel meer gespaard. En die kunnen de hogere prijzen ook compenseren met dat eerdere gespaarde geld.” Dat zorgt dus voor een zekere ongelijkheid, aangezien de lagere inkomens dit niet kunnen.

LEES OOK: Dit is waarom jouw boodschappen en benzine duurder worden: ‘Rederijen hebben de macht’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Luister terug: buitenlandminister Veldkamp over de onrust in de wereld

Met een nieuw seizoen van WNL Op Zondag. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten

– Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp over de onrust in de wereld
– Voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW over de kabinetsplannen
– Migratie-expert en wiskundige Jan van de Beek over de asielcrisis
– Oud-politicus en schrijver Peter Rehwinkel over de Nederlandse first lady’s

Luister nu terug als podcast

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.
Maandagavond 20.30 uur
Hoofdeconoom over waarom we niet moeten juichen over de koers van de Nederlandse economie

Hoewel de Nederlandse economie zich snel heeft hersteld na de enorme krater die corona achterliet, is dat nog geen reden om te juichen volgens Ester…

Lees meer

Afvalbranche overweegt rechtszaak tegen kabinet om lachgasafval

Gemeentelijke afvalinzamelaars willen een rechtszaak tegen het kabinet beginnen om de overlast van lachgascilinders, als de Staat niet binnen twee weken met een “acceptabele reactie”…

Lees meer

Peter Gillis naar de rechter om vakantieparkbewoners weg te krijgen

De soap rondom vakantiepark Prinsenmeer in Noord-Brabant is nog altijd niet tot een einde gekomen. Eigenaar Peter Gillis krijgt de laatste bewoners niet weg en…

Lees meer

Provincie Utrecht mag voorlopig niet beginnen met zenderen wolf

De provincie Utrecht mag voorlopig niet beginnen met het vangen, verdoven en zenderen van wolf GW3237m die op de Utrechtse Heuvelrug leeft en bij een…

Lees meer

Vanavond in WNL Haagse Lobby: vooruitblikken op Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof….

Lees meer

FNV wil 7 procent loonsverhoging en vierdaagse werkweek

Vakbond FNV wil in cao-onderhandelingen komend jaar inzetten op 7 procent loonsverhoging, een minimumloon van 16 euro en een vierdaagse werkweek van 32 uur. Met…

Lees meer

Kees van der Staaij (Raad van State) kritisch over inzet noodwet: ‘Niet voor elke lastige kwestie is noodwet geschikt’

Staatsraad bij de Raad van State Kees van der Staaij vindt dat de noodwet in sommige situaties te snel wordt toegepast. “Niet voor elke lastige…

Lees meer

VVD-partijleider Yeşilgöz wil niet alleen ‘de grote jongens’ als kroongetuigen, critici twijfelen

Kleine vissen moeten grote vissen vangen. Dat is het devies van VVD-fractievoorzitter en voormalig minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz. Nu het kabinet de…

Lees meer