Kritiek op Scholz: ‘Waarom kan het kleine Nederland wel zware wapens leveren en het grote Duitsland niet’
Duitse bondskanselier Olaf Scholz ligt onder vuur, omdat hij vooralsnog geen zware wapens wil leveren aan Oekraïne. Duitse media laten zich kritisch uit over het besluit van Scholz en vragen zich af waarom het ‘kleine’ Nederland en het ‘kleine’ België wel lukt om zware wapens naar Oekraïne te sturen en het ‘grote’ Duitsland niet.
Ondanks dat er in Nederland een ander beleid wordt gevoerd dan in Duitsland, heeft Nederland zijn oosterburen hard nodig. Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim zei gisteravond bij Nieuwsuur dat er meer geïnvesteerd moet worden in de krijgsmachten, maar dat vooral de focus moet liggen op een Europees gezamenlijk beleid.
Als voorbeeld noemt Eichelsheim het gebruik van een tank. “We zijn met Duitsland geïntegreerd ten aanzien van het gebruik daarvan. Dat is ook waar je naar de toekomst toe je focus op moet leggen”, doelt hij op een verbeterde internationale samenwerking. “Om ervoor te zorgen dat wij samen als Europa sterker worden.” Landen moeten dan dus niet alleen naar zichzelf kijken, voegt de commandant er nog aan toe.
Dienstplicht
Staatssecretaris van Defensie Christophe van der Maat gaf woensdag het startsein voor een wervingscampagne van de Nederlandse krijgsmacht. Daarin benadrukte hij tegenover Trouw dat er geen dienstplicht komt in Nederland. “We gaan niet terug naar een dienstplicht. We zijn een krijgsmacht van professionals.”
Don Ceder, te gast bij Goedemorgen Nederland is reservist en koos ervoor dat te worden omdat hij “het heel belangrijk vindt om bijdrage te leveren aan de nationale en internationale rechtsorde”.
Ceder raadt het iedereen aan om naast een vaste baan ook reservist te worden. “Er zijn genoeg vacatures.”
LEES OOK: Zelenski blijft vragen om wapens: ‘Morele plicht van ieder land’
Door: Vick ten Wolde
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Waarom staat Nederland bol van de Amerikaanse verkiezingen?
In elke talkshow, radioprogramma en krantenartikel gaat het de laatste week over niets anders dan de Amerikaanse verkiezingen. Elk detail in de campagne van zowel de Democraten als de Republikeinen wordt uitvoerig besproken of beschreven. Maar waarom maken we ons in dit kikkerlandje zo druk over de verkiezingen aan de andere kant van de oceaan?
Luister het in de podcast via je favoriete app!
Heeft de monarchie economische waarde?
Dat Donald Trump is gekozen tot de volgende president van de Verenigde Staten kan zorgen voor nieuwe risico’s voor de financiële stabiliteit van Europa. Dit…
Lees meerWopke Hoekstra kan de komende vijf jaar aan de slag als Europees Commissaris voor Klimaat en Schone Groei. Hij krijgt ook belastingen in zijn portefeuille….
Lees meerStaatssecretaris Chris Jansen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft nog geen definitief besluit genomen over de vraag of de plannen voor de Lelylijn en de Nedersaksenlijn naar…
Lees meerNog geen twee jaar na het stoppen van Nick & Simon heeft Nick Schilder zich ontpopt tot een volwaardig soloartiest. Zijn muziek doet het goed…
Lees meerAls het in Duitsland tot nieuwe verkiezingen komt, gaat FDP niet samenwerken met de radicaal-rechtse AfD. Dat zegt Bondsdaglid namens de FDP Otto Fricke in…
Lees meerDe opgestapte staatssecretaris Folkert Idsinga is van X gegooid. Met dat opmerkelijke nieuws kwam De Telegraaf woensdag naar buiten. Idsinga zou op het medium een…
Lees meerAlex Pastoor nam afgelopen zomer onverwacht afscheid van het trainersvak in de voetballerij. De voormalige profvoetballer loodste Almere City naar de Eredivisie en wist de…
Lees meerHet Jordan Montessori Lyceum in Zeist heeft de ‘controle-app’ Magister de komende twee maanden afgesloten voor ouders. Wat schrijver Kluun betreft volgen meer scholen. ”Slechte…
Lees meerNog een week kan er gestemd worden op de zes genomineerde boeken voor de NS Publieksprijs. Schrijver Kluun schoof donderdagochtend aan bij Goedemorgen Nederland om…
Lees meerTechmiljardair Elon Musk stak miljoenen in de campagne van Donald Trump en zijn mediaplatform X gebruikte hij om actief campagne te voeren voor de gekozen…
Lees meerDe politieke toekomst in Brussel van Eurocommissaris Wopke Hoekstra wordt donderdagochtend bepaald. De CDA’er ondergaat van 09.00 tot 12.00 uur een stevige ondervraging van het…
Lees meerDe verslagen Democratische presidentskandidaat Kamala Harris heeft haar aanhang opgeroepen om de overwinning van Trump in de Verenigde Staten te accepteren. “We zullen hem helpen met…
Lees meerDe Duitse regeringspartij FDP heeft al zijn ministers teruggetrokken uit de coalitie. Het besluit volgt op het ontslag van minister van Financiën Christian Lindner door…
Lees meerMet Donald Trump als gekozen president van de Verenigde Staten is Europa in een nieuwe realiteit terechtgekomen, maar Amerika heeft ons ook nodig. Dat zegt…
Lees meerIn tegenstelling tot een aantal brancheorganisaties zijn veel ondernemers in Nederland blij met de overwinning van Donald Trump in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. “In ons kleine…
Lees meer