main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 1 april 2022 — 11:30

Werkgevers en vakbonden zijn het eens over thuiswerken: ‘In onderling overleg’

Thuiswerken blijkt een blijvertje. Werkgevers en werknemers zijn het eens geworden dat voltijds op kantoor werken niet meer van deze tijd is. Werknemers krijgen meer zeggenschap over waar ze hun werkzaamheden uitvoeren, maar daarover moeten ze wel in overleg met hun werkgever. Dat staat in een advies van de Sociaal-Economische Raad (SER) aan het kabinet.

De SER, waarin vakbonden en ondernemersorganisaties samen adviezen opstellen voor het kabinet, adviseert dat de werkgever verzoeken van de werknemer tot wijziging van de arbeidsplaats binnen de Wet flexibel werken beoordeelt. Bedrijven houden daarbij nog wel ruimte voor maatwerk.

Ook vindt de SER het een goed idee om daar collectieve afspraken over te maken met de ondernemingsraad of via een cao. De raad stelt voor het wetsvoorstel ‘Werken waar je wilt’ in lijn met het advies aan te passen.

Sinds de uitbraak van het coronavirus hebben veel werknemers vaker thuisgewerkt. Dat werd ook geadviseerd door het kabinet, om besmettingen te voorkomen. Veel medewerkers hebben aangegeven ook na de pandemie vaker thuis te willen werken.

‘Veel meer samenhang’

Het advies van de SER stemt werkgevers positief, zegt voorzitter van MKB-Nederland Jacco Vonhof in Goedemorgen Nederland. “Er was een ambitie vanuit de Tweede Kamer om er een eenzijdig recht voor de werknemer van te maken, dus dat de werknemer zelf kon bepalen of hij of zij thuis kon werken of niet. Dat gaat voor veel werkgevers te ver”, legt hij uit. “Nu vanuit de SER zie je dat het veel meer samenhangt. Het is in onderling overleg. Redelijk en billijk, waarbij natuurlijk een werknemer zijn werkgever kan vragen, maar die werkgever ook kan toetsen aan zijn bedrijfsbeleid, van ‘past dit eigenlijk wel in ons bedrijfsbeleid’.”

Dat is volgens Vonhof precies het evenwicht wat nodig is. “In deze context is dit een hele goede oplossing.”

LEES OOK: Met het vervallen van het thuiswerkadvies zijn de files weer terug: ‘We zien weer spitsen van 400 kilometer’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Vanavond: Made in Holland

Nederland is innovatiever dan je zou denken. Zo zijn er tal van producten van eigen bodem die je helemaal niet zou verwachten, zoals Hollandse wijn van de zeebodem of rijstvelden.

Maar valt daar ook wat aan te verdienen? En is dit de toekomst voor de Nederlandse economie? Presentator Nejifi Ramirez onderzoekt het.

Vanavond 23.10

Vanavond: hoe herken je de dader?

Het is een scène die we allemaal wel eens in een film of serie hebben gezien: een rijtje mogelijke daders naast elkaar en een getuige die moet aanwijzen wie de schuldige is. Gebeurt dat nog in het echt? Is het betrouwbaar? Hoe goed kan een getuige een gezicht herinneren? En hoe werkt een zogenoemde fotoconfrontatie?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met oud-hoofdinspecteur van de politie Adri van Amelsvoort, rechtspsycholoog Eric Rassin en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.

Vrijdag 19.00 uur
ECB verlaagt rente in eurozone voor derde keer dit jaar

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief in de eurozone voor de derde keer dit jaar verlaagd. De beleidsbepalers van de centrale bank…

Lees meer

Nederland stelt 271 miljoen beschikbaar voor granaten voor Oekraïne

Nederland trekt nog eens 271 miljoen euro uit om artilleriegranaten voor Oekraïne te kopen. Dat gebeurt samen met Denemarken en Tsjechië. “Een jaar geleden begonnen…

Lees meer

EU als geopolitieke macht gaat ten koste van welvaart, waarschuwt oud-minister

De Europese Unie als ‘Geopolitieke Unie’ gaat mogelijk ten koste van onze welvaart, zegt oud-minister en voormalig topdiplomaat Tom de Bruijn in Sven op 1….

Lees meer

Coalitiepartijen pessimistisch over gevolgen uitstootvrije zones

Coalitiepartijen zijn pessimistisch over de gevolgen van de uitstootvrije zones die volgend jaar in een reeks gemeenten gaan gelden. PVV, BBB en VVD riepen in…

Lees meer

ASML in gesprek met autoriteiten over fout met kwartaalcijfers

Chipmachinemaker ASML onderzoekt nog hoe de kwartaalcijfers dinsdag per ongeluk te vroeg online zijn gekomen. Over de toedracht van de blunder is het Veldhovense bedrijf…

Lees meer

Duurzaamheidsondernemer pleit voor afschaffen alle subsidies: ‘Zo moet het systeem werken’

Subsidie is helemaal niet nodig voor bedrijven die vernieuwing nastreven. Dat vindt duurzaamheidsondernemer Ruud Koornstra. “We moeten voor lief nemen dat niet alles in één…

Lees meer