main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 11 maart 2022 — 09:46

Kabinet wil daling koopkracht als gevolg van inflatie verzachten

Het kabinet komt vandaag met een plan om de daling van de koopkracht als gevolg van de hoge inflatie te verzachten. Dit door onder meer tijdelijke verlagingen van de accijnzen op brandstof en de btw op energie. Dat bevestigen Haagse bronnen na een bericht van het AD.

Gas en elektriciteit vallen nu onder het hoge btw-tarief van 21 procent, maar zouden tijdelijk onder het lage tarief van 9 procent gaan vallen. De korting op de accijnzen op benzine en diesel is nog onderwerp van discussie. De maatregelen zouden per 1 juli ingaan, voor in eerste instantie een halfjaar.

Tegemoetkoming energierekening

Voor de allerarmste gezinnen werd eerder al 200 euro uitgetrokken voor hulp om hun energierekening te kunnen blijven betalen. Dat bedrag wordt volgens ingewijden met nog eens honderden euro’s opgehoogd. Verder wil het kabinet huishoudens helpen energie te besparen door sneller subsidie beschikbaar te stellen voor bijvoorbeeld woningisolatie.

Minister van Buitenlandse zaken Wopke Hoekstra, te gast in Goedemorgen Nederland op NPO 1, geeft aan dat hij de krantenberichten moeilijk kan becommentariëren. Vandaag word de koopkrachtdaling besproken in een ministerraad. “Maar iedereen die recent nog aan de pomp is geweest, of naar zijn energierekening heeft gekeken en die vergeleken heeft met die van een jaar of zelfs maar een half jaar geleden, ziet hoe dat de spuigaten uitloopt”, zegt hij. “Dat heeft een enorme impact op mensen met met name midden- en lage inkomens. Dus daarom hebben we gezegd: daar gaan we naar kijken.”

Op Europees niveau worden deze problemen ook besproken, maar de oplossingen liggen uiteindelijk landelijk, zegt Hoekstra. “Belastingheffing gaat natuurlijk nationaal, benzine en accijns worden ook nationaal bepaald.”

Ramingen

Het Centraal Planbureau (CPB) kwam eerder deze week met nieuwe ramingen voor de koopkracht. In het zwartste scenario houden mensen dit jaar gemiddeld 3,4 procent minder over. Dit komt vooral doordat de prijzen van energie en brandstof door de oorlog in Oekraïne omhoog zijn geschoten.

Het kabinet had bij zijn aantreden nog beloofd dat de koopkracht ongeveer stabiel zou blijven. Premier Mark Rutte waarschuwde eerder deze week al dat die belofte niet langer houdbaar is. Maar hij zegde wel toe dat het kabinet alles op alles zou zetten om de gevolgen voor de portemonnee te dempen, vooral voor mensen die het al niet breed hebben.

Kosten

Hoeveel het pakket gaat kosten, is nog niet duidelijk omdat de precieze uitwerking van sommige maatregelen nog besproken moet worden in de ministerraad. Maar minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) liet eerder al doorschemeren dat de orde van grootte vergelijkbaar zou zijn met de 3 miljard euro die vorig jaar al werd uitgetrokken om de stijging van de energierekening te compenseren.

LEES OOK: Koopkracht daalt met 3,4 procent: ‘De gewone mensen betalen de rekening’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Zijn de misdaadplannen van het kabinet uitvoerbaar?

Meer blauw op straat, zwaarder straffen en criminelen in hun portemonnee raken: het nieuwe, rechtse kabinet heeft heel wat plannen om misdaad te bestrijden. Maar zijn ze ook uitvoerbaar?
In Het Misdaadbureau neemt Maaike Timmerman het hoofdlijnenakkoord – en de reacties daarop –  door met onderzoeksjournalist Rick Pietersz.
Ook is het deze maand 17 jaar geleden dat Maddie McCann verdween. Wordt de Britse peuter ooit teruggevonden en hoe kunnen nieuwe technieken daarbij helpen? Het Misdaadbureau ontvangt Jaap Knotter, lector Technologies for Criminal Investigations, AD-correspondent in het Verenigd Koninkrijk Geert Langendorff en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.
Vrijdag 19.00 uur

Vrouwen in de maritieme sector

Deze week is In de Kantine voor de tweede keer te gast bij Saam aan de Maas in Rotterdam. Presenatoren Jill Bleiksloot en Wieger Hemmer ontvangen daar:

  • Thecla Bodewes runt als zakenvrouw een scheepswerf met vier vestigingen in het noorden van het land;
  • Marja Tiemens-Idzinga is te gast over vrouwen in de maritieme sector;
  • Ad van den Dool schreef het boek ‘Papa Blanca’ over de belangrijkste criminele koppelbaas in Nederland in de jaren 70;
  • Politiek verslaggever van RTL Nieuws Floor Bremer weet hoe het nu verder gaat in Den Haag;
  • Marcel Verreck heeft weer een column voor ons.
Zaterdag tussen 17.00 en 19.00
Jan Paternotte (D66) denkt dat nieuwe premier ‘een enorme uitdaging’ staat te wachten

Wie de premier ook wordt, hem of haar staat “een enorme uitdaging” te wachten, stelt vervangend fractievoorzitter van D66 Jan Paternotte in het radioprogramma Sven op…

Lees meer

Ilse is moeder van vier kinderen, maar kan niet terecht bij een huisarts in de buurt: ‘Een kind moet gezien worden als het iets heeft’

Het huisartsentekort in Nederland neemt steeds serieuzere vormen aan. In de nabije toekomst voorziet men zelfs in meer dan de helft van het land een…

Lees meer

Spanje heeft geen trek in schip vol explosieven voor Israël en weigert toegang

Spanje weigert een schip met aan boord explosief materiaal voor Israël de toegang tot de haven van Cartagena. Het gaat om het Deense schip Marianne…

Lees meer

Duizenden mensen de dupe van pinstoring

De landelijke storing met pinnen in winkels is voorbij. Dat meldt Betaalvereniging Nederland. De storing begon kort na 18.00 uur. Volgens een woordvoerder van Betaalvereniging…

Lees meer

Ook Universiteit Tilburg dreigt bezet te worden

Donderdagavond hing een gespannen sfeer op en rondom het universiteitsterrein van de Universiteit Tilburg. Een groep demonstranten was van plan om de universiteit te bezetten….

Lees meer