main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
De Russische president Vladimir Poetin.
Op1 - 5 maart 2022 — 01:24

Hoogleraar: ‘Poetin ziet zichzelf als redder van de Russische ziel, het is een heilige strijd’

Hoogleraar geschiedenis van de internationale betrekkingen aan de Universiteit Utrecht Beatrice de Graaf denkt dat het Westen de bedoelingen van de Russische president Vladimir Poetin niet voldoende begrijpt. Volgens haar is dat wel van belang, zeker in mogelijke onderhandelingen om een einde te maken aan de oorlog in Oekraïne. “Poetin zegt dat hij de redder is van de Russische ziel. Het is een heilige strijd.”

Volgens De Graaf haalt Poetin de laatste jaren steeds vaker de geschiedenis van Rusland aan. In tegenstelling wat volgens haar vaak in het Westen wordt gedacht, is de Sovjet-Unie voor hem niet het belangrijkste hoofstuk. Hij spreekt liever over het gevallen keizerrijk en de Russische orthodoxe kerk, zegt De Graaf vrijdagavond in Op1. “Poetin zegt dat hij degene is die op de troon zit.”

De Graaf vindt dat we Poetin beter moeten leren kennen. Alleen dan kunnen onderhandelingen met de Russische president succesvol zijn, denkt ze. “Het doel moet zijn: hoe helpen we Oekraïne en hoe voorkomen we een derde wereldoorlog? Dat doel bereik je door te onderhandelen. De eerste regel van onderhandelen is: ken je tegenstander. Wat drijft je tegenstander en wat zijn de waarden waar over valt te onderhandelen?.”

Troon

Wie is Poetin dan en wat wil hij? Volgens De Graaf wordt de leider van Rusland gedreven door het bewaken van de Russische waarden en is zijn droom het herstellen van het Russische keizerrijk. Poetin ziet zichzelf als de redder van het “ware christendom” en het Russische volk. “Dat volk en het christendom vallen voor hem samen”, stelt De Graaf. “Hij is op een gegeven moment ook echt op een byzantijnse troon gaan zitten, in een Grieks klooster in Athos, de geboorteplek van de orthodoxie.”

In veel toespraken zegt Poetin hoe belangrijk hij het vindt dat hij Russisch gedoopt is, door zijn moeder, en dat het Russische volk de waarden van het christendom verdedigt, zegt De Graaf. “De zuiverheid, de eer, de mannelijkheid en de trots. Poetin zegt altijd dat het Westen die waarden heeft verzaakt en liberaal, decadent, nihilistisch en atheïstisch is.”

‘Hoeder van de Russische ziel’

Het bewaken van de orthodoxe-waarden gaat zelfs zo ver dat Poetin Rusland ziet als “het derde Rome”, zegt De Graaf. Dat heeft alles te maken met de val van Constantinopel (nu Istanboel) in 1453. “Moskou heeft de vlam levend gehouden en op een gegeven moment is daar het Moskouse patriarchaat gevestigd.”

“Als je iemand hoort zeggen ‘wij vestigen het Derde Rijk’, gaan bij een historicus alle alarmbellen af. We hebben het vaker gehoord in de geschiedenis. Het derde Rome dat Poetin vestigt is een voortzetting van het oude Rome, van de keizerrijken.” Het laat zien dat Poetin “serieus genomen wil worden als hoeder van de Russische ziel”, zegt De Graaf. “Dat zegt hij al twintig jaar en de boodschap is steeds feller.”

Tekst gaat verder onder tweet. 

Poetin ‘hoeder orthodoxie’

En hij is niet de enige die die boodschap verkondigt. Ook de Russische patriarch Kirill van Moskou, de geestelijk leider van de Russisch-orthodoxe kerk, ziet de Russische president als “de redder” van het moederland, vertelt De graaf. “En de patriarch komt uit de hemel. Dat is een groot verschil hoe wij met kerk en staat omgaan. De kerk heeft hier geen territoriale macht, alleen in het Vaticaan. In Rusland is er nog wel een theocratie, een kerkelijke staat.” De Russisch-orthodoxe kerk is de grootste orthodoxe kerk ter wereld, met zo’n 100 miljoen volgelingen.

Volgens de Russisch Nederlandse Kristina Petrasova is de invloed van Kirill in Rusland “enorm”, zo zegt ze in Op1. “Sinds de val van de Sovjet-Unie is er een enorme opleving van het geloof. Mensen gaan allemaal naar de kerk. Het zit in de cultuur.” Volgens De Graaf verkondigen Kirill en Poetin in Rusland de boodschap dat er in Oekraïne duivelse krachten actief zijn. “En Poetin heeft gisteren gezegd: Oekraïne is het anti-Rusland. Daar zit het kwaad; de ondermijning van het ene en ondeelbare Russische rijk. Het moet weggevaagd worden.”

Keizerrijk

Maar het is Poetin niet alleen te doen om het bewaken van de Russische orthodoxie. Hij “wordt gedreven door de opvatting van een heilig Russisch rijk met hemzelf als redder van de natie”, vertelt De Graaf. Die natie is herenigd bij het samenbrengen van alle Russische volken en het herstellen van de Russische glorie, vertelt ze. “Poetin roept dat hij de tsaren in ere wil herstellen en dat hij zelf een tsaar is.”

Om dat Russische keizerrijk te herstellen, zou Rusland ook landen als Finland, Belarus, de Baltische staten en een deel van Polen moeten innemen. Volgens De Graaf is een poging daartoe niet realistisch. “Poetin weet dat dat de harde grens is met de NAVO. Maar dit is wel een blauwdruk die in Rusland leeft.”

LEES OOK: Gaat Poetin de staat van beleg afkondigen?

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
PVV, VVD, NSC en BBB presenteren plannen: we schrijven geschiedenis, de zon gaat weer schijnen

De rechtse partijen “schrijven geschiedenis” met hun akkoord over een nieuw kabinet, zegt PVV-leider Geert Wilders in een toelichting op de plannen. “De zon gaat…

Lees meer

PVV, VVD, NSC en BBB sluiten akkoord over nieuw kabinet

Bijna zes maanden na de verkiezingen zijn PVV, VVD, NSC en BBB het eens geworden over de vorming van een nieuw, rechts kabinet. “We hebben…

Lees meer

Rutte geschokt nadat Slovaakse premier is beschoten, Fico niet buiten levensgevaar

Mark Rutte reageert geschokt op het bericht dat de Slovaakse premier Robert Fico is beschoten en daarbij levensbedreigend gewond is geraakt. “Ik wens hem veel…

Lees meer

Afronding overleg over kabinet duurt langer dan verwacht

Het laatste overleg woensdag tussen de leiders van PVV, VVD, NSC en BBB voordat het hoofdlijnenakkoord naar de fracties gaat, duurt langer dan verwacht. De…

Lees meer

Brede welvaart jonge generatie blijft achter op die van oudere

Jongvolwassenen ervaren minder brede welvaart dan oudere mensen. Met name mensen in de leeftijd tot 25 jaar zijn relatief minder vaak tevreden over hun leven…

Lees meer

Ouders in Zweden krijgen 480 dagen verlof: ‘Bizar om na tien weken alweer te werken’

Een jaar met verlof nadat je een baby hebt gekregen. Nederlandse ouders kunnen er alleen maar van dromen, maar voor Zweedse moeders én vaders is…

Lees meer

NSC-fractie wil programma-akkoord nog goed doorspitten: ‘Wij zijn heel inhoudelijke mensen’

De formerende partijen zetten de puntjes op i voor een hoofdlijnenakkoord. Dat wil niet zeggen dat NSC zomaar bij elk kruisje tekent, zegt NSC-Kamerlid Caspar…

Lees meer

OVV: onvoldoende aandacht voor veiligheid bij werk aan spoor

Bij het onderhoud aan het Nederlandse spoorwegnet is er vanuit het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat te veel aandacht voor het laten doorgaan van het…

Lees meer