main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Op1 - 5 februari 2022 — 00:12

‘Lachgaskoning’ waarschuwt nu voor gevolgen: ‘Ken jongens waarvan benen geamputeerd zijn’

Deniz Üresin werd ‘de lachgaskoning’ genoemd, maar nu waarschuwt hij voor de gevolgen. “Ik ken jongens waarvan benen geamputeerd zijn en mensen die op jonge leeftijd zijn gestorven aan hartfalen. Dat kwam allemaal door lachgas”, zegt hij donderdagavond in Op1. Tijdens de aankomende gemeenteraadsverkiezingen voert hij campagne tegen lachgas.

Üresin verkocht ‘ballonnetjes’ in Amsterdam en werd zo naar eigen zeggen miljonair. “Op een vrijdagavond in 2019 en 2020 verkocht ik vooral op het Leidseplein. We bezorgden héél veel lachgasballonnetjes.” Geregeld draaide hij op een avond een omzet van 50.000 euro. “En soms zelfs meer. Op de Gay Pride hebben we op een avond een ton omzet gedraaid.”

Ook zelf raakte hij eraan verslingerd. “Ik heb lachgas sinds 2019 zo’n anderhalf jaar gebruikt. In het begin was er veel onduidelijk over lachgas. Ik nam tientallen ballonnetjes op een avond. Soms zelfs honderden. Op een gegeven moment kwamen er onderzoeken naar buiten waaruit blijkt dat mensen problemen krijgen met hun gezondheid.”

Van koning tot bekeerling

Hij maakte van dichtbij mee wat de gevolgen van lachgas kunnen zijn. Zijn beste vriend stierf na een hartaanval, dat vermoedelijk het gevolg was van lachgasgebruik. “Hij was alles voor mij. We hebben samen heel veel gespaced. Hij was een sportieve kerel, kerngezond. Buiten hem om heb ik ook bij andere mensen het voorbeeld gezien. Een jongen in Utrecht is in 2020 achter het stuur gevonden met een lachgasballon. Hij had een hartstilstand gekregen.”

Tekst gaat verder onder tweet. 

Ook zelf belandde de Amsterdammer meerdere keren in het ziekenhuis. “Ik kreeg continue hartkloppingen. Voor ik met lachgas begon was ik heel sportief, maar op een gegeven moment kon ik het Vondelpark niet meer rondrennen. Het ging niet meer goed.”

En zo kwam Üresin bij zinnen. Inmiddels wordt hij niet meer de lachgaskoning maar de lachgasbekeerling genoemd. “Lachgas leek heel onschuldig, maar toen ik zag hoeveel schade het kan toebrengen aan de medemens wilde ik niet meer als lachgaskoning rondlopen. Het was niet leuk meer.”

Gebruik neemt toe

Revalidatiearts Wendy Achterberg ziet de gevolgen van lachgasgebruik dagelijks in haar kliniek in Amsterdam. “Mensen komen bij ons binnen met zenuwuitval en er worden mensen opgenomen met een dwarslaesie. Ze komen in een rolstoel binnen, zo ver gaat het al.”

Lachgas blokkeert een receptor in de hersenen, waardoor je voor een kort moment “een andere waarneming krijgt”, legt Achterberg uit. Het is het effect dat het goedje zo populair maakt onder jongeren. “Maar vervolgens zorgt het er ook voor dat vitamine B12 in je lichaam afneemt. B12 heb je onder andere nodig om je zenuwen in een goede conditie te houden.”

Tekst gaat verder onder tweet. 

Volgens Achterberg is het gebruik de afgelopen jaren verder toegenomen en het probleem daarmee gegroeid. “De afgelopen vier tot vijf jaar hebben we alleen al in Amsterdam 65 aanmeldingen gehad voor jongeren, die lichamelijke klachten hebben ten gevolgen van lachgasgebruik. Verreweg het grootste deel daarvan was de afgelopen twee, drie jaar. Ik zie ook jongeren terugkomen die bij ons gerevalideerd hebben. Door verslaving krijgen ze opnieuw klachten.”

De revalidatiearts pleit voor wetgeving. “Het feit dat het niet verboden is maakt dat het een onschuldig imago heeft. Dat het makkelijk verkrijgbaar is, draagt daaraan bij. Het wordt een steeds groter probleem.”

‘Als gemeente kun je het niet verbieden’

Burgemeester van Leeuwarden Sybrand Buma sluit zich bij Achterberg aan en roept Den Haag op actie te ondernemen. “Je kan het als gemeente niet verbieden, het is een toegestaan middel. Je mag het op de openbare weg op bepaalde plekken verbieden in het kader van openbare orde gezondheid. Dat hebben wij ook gedaan, maar je ziet het overal in de kroegen.”

“Je ziet de rechtstreekse gevolgen van lachgas, maar je hebt ook heel veel verkeersongelukken die ten gevolgen van het gebruik van lachgas zijn geweest. Deze twee dingen zie je op uitgaansavonden samenkomen”, waarschuwt Buma.

De Feestpartij

Üresin werd door de gemeente Amsterdam gepakt omdat hij geen ventvergunning had en hangt nu een boete van één miljoen euro boven het hoofd. “Maar er is een uitspraak van de rechter dat wij aan het bezorgen waren. We kregen de hele dag bestellingen binnen.” Daarmee zou volgens hem van venten geen sprake zijn.

Toch is hij naar eigen zeggen gestopt vanwege zijn nieuwe inzichten in lachgas. Voor de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam staat hij op de kieslijst van De Feestpartij van Johan Vlemmix. Zijn prioriteit: lachgasgebruik in Amsterdam tot het minimum beperken.

Schuldig over zijn lachgashandel voelt Üresin zich overigens niet. “Heineken verkoopt bier en zegt: drink met mate. Wij zeiden ook: gebruik het met mate. En het is legaal.”

LEES OOK: CDA in Utrecht wil lachgasverbod voor hele stad: ‘Landelijk verbod niet afwachten’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

BBB-Kamerlid en oorlogsheld Gijs Tuinman bij Rick Nieman

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten. Te gast zijn:
  • BBB-Tweede Kamerlid Gijs Tuinman, drager van de militaire Willemsorde, over Bevrijdingsdag en vieren van de vrijheid
  • Oud-voorzitter van de Eerste Kamer Ankie Broekers-Knol over 4 en 5 mei
  • Journalist Frits Barend over herinneringen aan de oorlog en de toename van anti-semitisme
  • Psychiater Esther van Fenema over de bestseller The Anxious Generation. Hoe verslavend is de smartphone?
  • Electoraal geograaf Josse de Voogd over tv-serie Aangehaakt in Europa. Wat beïnvloedt het stemgedrag?

Kijk zondag vanaf 10.00 uur live naar WNL Op Zondag op NPO 1.

Stand van Nederland: Generatie Europa: de huizencrisis in Ierland

Wij hebben een woningcrisis, maar in Ierland is de situatie nog erger. Jonge Ieren trekken massaal weg, al merken expats daar weinig van.
 
Kijk donderdag om 20.59 uur naar aflevering twee van Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Met name Pro-Palestijnse activisten kunnen Dodenherdenking verstoren: ‘Heel verleidelijk voor actievoerders’

Met name pro-Palestijnse activisten zijn van plan om de twee minuten stilte tijdens Nationale Dodenherdenking te verstoren. Dat zegt Telegraafjournalist Silvan Schoonhoven in het radioprogramma…

Lees meer

Bonusaflevering Het Misdaadbureau: Activisten vastberaden om Dodenherdenking te verstoren

Blijft het overal twee minuten stil tijdens de Dodenherdenking? Ons land staat onder hoogspanning, talloze activisten dreigen met acties. Presentator Maaike Timmerman neemt het in…

Lees meer

Vergunning Gelderland voor gebruik paintballgeweer tegen wolf

De provincie Gelderland heeft vrijdag een vergunning verleend voor het gebruik van een paintballgeweer tegen een wolf op de Noord-Veluwe. De provincie meldt dat het…

Lees meer

EU legt netwerk bloot dat Russische propaganda witwast

De Europese Unie en Spanje hebben een netwerk blootgelegd van websites die een sleutelrol zouden spelen in het verspreiden van Russische propaganda. De websites deden…

Lees meer

Verwaarloosde honden, katten, varkens, kippen en vogels gevonden in woning hardleers duo

Enkele verwaarloosde honden, katten en varkens en tientallen kippen en sier- en zangvogels zijn woensdag in beslag genomen in de gemeente Echt-Susteren. Het is voor…

Lees meer

Explosieve stijging: meer verdachten van Jodenhaat voor rechter 

Rechtbanken in ons land hebben het afgelopen jaar 24 antisemitisme-strafzaken behandeld. Dat is het hoogste aantal in vijf jaar tijd en een verdubbeling ten opzichte…

Lees meer

Drukke dag voor verzekeraars: honderden schademeldingen na noodweer

Het aantal schademeldingen na het noodweer in delen van het land donderdag is opgelopen tot ruim boven de 200, melden verzekeraars Interpolis en Nationale-Nederlanden (NN)….

Lees meer

Tuinman (BBB) doet moreel appel op Oekraïense dienstplichtigen in Nederland om te vechten voor hun land: ‘Maar ik stuur niemand terug’

Tweede Kamerlid van de BoerBurgerBeweging Gijs Tuinman wil Oekraïense dienstplichtigen die in Nederland verblijven niet terugsturen. Hij vindt dat zij zelf de morele plicht moeten…

Lees meer

Een lelijke pompoen wil de consument niet, maar wat gebeurt er dan mee?

Wanneer supermarkten producten van telers en verwerkers niet in hun schappen willen hebben, moet er een andere bestemming voor gezocht worden. Veelal worden deze ‘afvalproducten’…

Lees meer