main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Op1 - 5 februari 2022 — 00:12

‘Lachgaskoning’ waarschuwt nu voor gevolgen: ‘Ken jongens waarvan benen geamputeerd zijn’

Deniz Üresin werd ‘de lachgaskoning’ genoemd, maar nu waarschuwt hij voor de gevolgen. “Ik ken jongens waarvan benen geamputeerd zijn en mensen die op jonge leeftijd zijn gestorven aan hartfalen. Dat kwam allemaal door lachgas”, zegt hij donderdagavond in Op1. Tijdens de aankomende gemeenteraadsverkiezingen voert hij campagne tegen lachgas.

Üresin verkocht ‘ballonnetjes’ in Amsterdam en werd zo naar eigen zeggen miljonair. “Op een vrijdagavond in 2019 en 2020 verkocht ik vooral op het Leidseplein. We bezorgden héél veel lachgasballonnetjes.” Geregeld draaide hij op een avond een omzet van 50.000 euro. “En soms zelfs meer. Op de Gay Pride hebben we op een avond een ton omzet gedraaid.”

Ook zelf raakte hij eraan verslingerd. “Ik heb lachgas sinds 2019 zo’n anderhalf jaar gebruikt. In het begin was er veel onduidelijk over lachgas. Ik nam tientallen ballonnetjes op een avond. Soms zelfs honderden. Op een gegeven moment kwamen er onderzoeken naar buiten waaruit blijkt dat mensen problemen krijgen met hun gezondheid.”

Van koning tot bekeerling

Hij maakte van dichtbij mee wat de gevolgen van lachgas kunnen zijn. Zijn beste vriend stierf na een hartaanval, dat vermoedelijk het gevolg was van lachgasgebruik. “Hij was alles voor mij. We hebben samen heel veel gespaced. Hij was een sportieve kerel, kerngezond. Buiten hem om heb ik ook bij andere mensen het voorbeeld gezien. Een jongen in Utrecht is in 2020 achter het stuur gevonden met een lachgasballon. Hij had een hartstilstand gekregen.”

Tekst gaat verder onder tweet. 

Ook zelf belandde de Amsterdammer meerdere keren in het ziekenhuis. “Ik kreeg continue hartkloppingen. Voor ik met lachgas begon was ik heel sportief, maar op een gegeven moment kon ik het Vondelpark niet meer rondrennen. Het ging niet meer goed.”

En zo kwam Üresin bij zinnen. Inmiddels wordt hij niet meer de lachgaskoning maar de lachgasbekeerling genoemd. “Lachgas leek heel onschuldig, maar toen ik zag hoeveel schade het kan toebrengen aan de medemens wilde ik niet meer als lachgaskoning rondlopen. Het was niet leuk meer.”

Gebruik neemt toe

Revalidatiearts Wendy Achterberg ziet de gevolgen van lachgasgebruik dagelijks in haar kliniek in Amsterdam. “Mensen komen bij ons binnen met zenuwuitval en er worden mensen opgenomen met een dwarslaesie. Ze komen in een rolstoel binnen, zo ver gaat het al.”

Lachgas blokkeert een receptor in de hersenen, waardoor je voor een kort moment “een andere waarneming krijgt”, legt Achterberg uit. Het is het effect dat het goedje zo populair maakt onder jongeren. “Maar vervolgens zorgt het er ook voor dat vitamine B12 in je lichaam afneemt. B12 heb je onder andere nodig om je zenuwen in een goede conditie te houden.”

Tekst gaat verder onder tweet. 

Volgens Achterberg is het gebruik de afgelopen jaren verder toegenomen en het probleem daarmee gegroeid. “De afgelopen vier tot vijf jaar hebben we alleen al in Amsterdam 65 aanmeldingen gehad voor jongeren, die lichamelijke klachten hebben ten gevolgen van lachgasgebruik. Verreweg het grootste deel daarvan was de afgelopen twee, drie jaar. Ik zie ook jongeren terugkomen die bij ons gerevalideerd hebben. Door verslaving krijgen ze opnieuw klachten.”

De revalidatiearts pleit voor wetgeving. “Het feit dat het niet verboden is maakt dat het een onschuldig imago heeft. Dat het makkelijk verkrijgbaar is, draagt daaraan bij. Het wordt een steeds groter probleem.”

‘Als gemeente kun je het niet verbieden’

Burgemeester van Leeuwarden Sybrand Buma sluit zich bij Achterberg aan en roept Den Haag op actie te ondernemen. “Je kan het als gemeente niet verbieden, het is een toegestaan middel. Je mag het op de openbare weg op bepaalde plekken verbieden in het kader van openbare orde gezondheid. Dat hebben wij ook gedaan, maar je ziet het overal in de kroegen.”

“Je ziet de rechtstreekse gevolgen van lachgas, maar je hebt ook heel veel verkeersongelukken die ten gevolgen van het gebruik van lachgas zijn geweest. Deze twee dingen zie je op uitgaansavonden samenkomen”, waarschuwt Buma.

De Feestpartij

Üresin werd door de gemeente Amsterdam gepakt omdat hij geen ventvergunning had en hangt nu een boete van één miljoen euro boven het hoofd. “Maar er is een uitspraak van de rechter dat wij aan het bezorgen waren. We kregen de hele dag bestellingen binnen.” Daarmee zou volgens hem van venten geen sprake zijn.

Toch is hij naar eigen zeggen gestopt vanwege zijn nieuwe inzichten in lachgas. Voor de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam staat hij op de kieslijst van De Feestpartij van Johan Vlemmix. Zijn prioriteit: lachgasgebruik in Amsterdam tot het minimum beperken.

Schuldig over zijn lachgashandel voelt Üresin zich overigens niet. “Heineken verkoopt bier en zegt: drink met mate. Wij zeiden ook: gebruik het met mate. En het is legaal.”

LEES OOK: CDA in Utrecht wil lachgasverbod voor hele stad: ‘Landelijk verbod niet afwachten’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

Nog eens ruim twintig mensen opgepakt om fraude met coronasteun

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) heeft de afgelopen dagen meer dan twintig ondernemers aangehouden in een zaak die draait om fraude met coronasteun, zo…

Lees meer

Oud-ambassadeur Ed Kronenburg: toetreding Zweden en Finland tot de NAVO ‘verandert geopolitieke landschap in één klap’

De op handen zijnde toetreding van Zweden en Finland tot de NAVO “verandert het geopolitieke landschap in één klap”. Dat zei oud-ambassadeur, en voormalig directeur…

Lees meer

Zweedse regering besluit NAVO-lidmaatschap definitief aan te vragen

De Zweedse regering heeft “formeel besloten” om het lidmaatschap van de NAVO aan te vragen, meldt premier Magdalena Andersson. De aanvraag zal zo spoedig mogelijk…

Lees meer

Vorig jaar minder politiemedewerkers ontslagen

Het aantal politiemedewerkers dat een disciplinaire maatregel opgelegd kreeg of werd ontslagen is vorig jaar licht gedaald, zo meldt de politie maandag vooruitlopend op de…

Lees meer

Horeca herstelt in razendsnel tempo: maar pas in 2023 op oude niveau

De Nederlandse horeca is bezig aan een opmars. In een razendsnel tempo zelfs, schrijft ING in een rapport. Er wordt dit jaar in de horecasector…

Lees meer

Gewonde door schietpartij bij speeltuin in Zoetermeer

In Zoetermeer is zondag een gewonde gevallen door een schietpartij iets na 14.30 uur bij een speeltuin op de Paganinirode. Na het schietincident zijn meerdere…

Lees meer