main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 3 februari 2022 — 08:49

Hoofddoek en keppeltje bij uniform boa’s in Arnhem wel toegestaan: ‘De Rijksoverheid moet ingrijpen’

In Arnhem mogen boa’s voortaan bij hun uniform een hoofddoek, keppeltje of tulband dragen. Daarmee gaat de gemeente lijnrecht in tegen het landelijke beeld. In december stemde een meerderheid van de Kamer er namelijk nog juist mee in dat dit soort religieuze uitingen niet passen bij een uniform. “De Rijksoverheid moet hier gewoon ingrijpen”, vindt Telegraaf-verslaggever Wierd Duk.

“Het gaat om het principiële punt dat we hier een scheiding van kerk en staat en een moskeestaat huldigen”, vindt Duk. “Het meest hypocriete aan dit hele plan is dat er wordt gezegd: boa’s mogen een hoofddoek en ook een keppeltje dragen. Alsof dat vergelijkbaar is. Want hoeveel mensen met een keppeltje werken er nu daadwerkelijk bij de politie of boa’s?”

Volgens Duk wordt het keppeltje enkel genoemd om te “verdoezelen” dat het om de hoofddoek gaat, zo zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Er is een hele sterke lobby, binnen politie, maar ook binnen de politiek, vanuit de islamitische hoek, om die hoofddoek ook bij de politie uiteindelijk te legitimeren.”

De motie die het dragen van een hoofddeksel toestaat, ‘Een inclusief uniform bij Toezicht en Handhaving’, kwam van Denk / Verenigd Arnhem en D66. Volgens deze partijen worden gelovigen op dit moment uitgesloten van het beroep als boa omdat ze zich niet kunnen uiten. Ze hopen dat meer mensen zich nu zullen aansluiten bij de beroepsgroep. Daarbij zeggen de politici ook dat de verandering bijdraagt aan een divers personeelsbestand.

‘Bewijs van islamisering’

Negentien gemeenteraadsleden stemden voor de motie, zestien raadsleden stemden tegen. Zo ook de SP. De partij zegt net als Duk dat het niet te rijmen valt met de scheiding tussen kerk en staat. De VVD vroeg zich af welk probleem hier nu precies mee werd opgelost. De partij wijst erop dat het uniform haar naam recht aan moet doen en dus neutraliteit moet uitstralen, wat betekent dat ze onderling niet van elkaar moeten afwijken. De PVV noemt het voorstel “een bewijs van islamisering”.

De verantwoordelijk wethouder zei eerder al dat als het voorstel wordt aangenomen, het gezien moet worden als signaal aan de Vereniging van Nederlandse gemeenten (VNG). De VNG zou het uiterlijk van handhavers bij gemeente kunnen heroverwegen als na Utrecht ook Arnhem instemt met de motie, zo gaf de wethouder aan. In Utrecht werd eerder een motie met dezelfde strekking als die in Arnhem aangenomen.

‘Dit soort functies dienen neutraal te zijn’

Volgens Duk is de beslissing die Utrecht en Arnhem hebben genomen ontzettend kwalijk. “Dit soort functies dienen neutraal te zijn en dienen neutraliteit uit te stralen. Dus als jij een hoofddoek draagt, of een zichtbaar kruis, dan ben je gewoon ten opzichte van de mensen met wie jij te maken hebt op straat niet meer neutraal”, legt hij uit.

Daarnaast stelt de islam zich “in al zijn facetten” niet per se “neutraal op”, benadrukt de journalist en opiniemaker. “Ook in de politieke zin. Er zijn allerlei stromingen binnen de islam die toch hele andere opvattingen hebben. Bijvoorbeeld over hoe de staat om moet gaan met religie.” Al dat soort “suggesties” moet je helemaal niet willen hebben, vindt Duk. “Als islamitische vrouwen dan zo graag in zo’n functie willen, wat is dan het probleem om als ze in functie zijn die hoofddoek af te leggen? Niet het dragen van de hoofddoek met een uniform, maar het afleggen van de hoofddoek in uniform, dat is emancipatie.”

LEES OOK: Gemeenten mogen zelf bepalen of boa’s hoofddoek mogen dragen: ‘Liever landelijk beleid’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: de gevaarlijke online markt achter cosmetische ingrepen

De wereld van cosmetische ingrepen is populair onder millennials. Steeds vaker laten zij zich volspuiten met botox of fillers. Er gaat zelfs een grote online markt achter schuil.

Is dit nog tegen te houden? Menen Seijkens gaat op onderzoek uit.

Kijk hier terug.

Beluister de podcast

  • Partijleider Frans Timmermans van GroenLinks/PvdA en lijsttrekker Bas Eickhout trappen de campagne voor de Europese verkiezingen af;
  • Rechtsgeleerde Afshin Ellian over de pro-Palestina demonstraties;
  • Hoogleraar Marjan Olfers over de diskwalificatie van Joost Klein. Wat zijn de grenzen van grensoverschrijdend gedrag?
  • En historicus Yoeri Albrecht over legendarische films over presidenten en premiers. Aanleiding is de film over de jonge jaren van Donald Trump.

Luister nu terug!

Is Joost Klein slachtoffer van cancelzucht? ‘Iedereen heeft een mening, maar het gaat om de feiten’

Ondanks dat Joost Klein met zijn nummer Europapa tweede werd in zijn halve finale, werd hij gediskwalificeerd door de EBU voor de finale. Klein zou…

Lees meer

Radicaal buitenlandse inmenging tijdens demonstraties in Amsterdam: ‘Dit is heel gevaarlijk’

De kosten van de schade door de protesten bij de Universiteit van Amsterdam (UVA) lopen op tot ruim 1,5 miljoen euro. Rechtsgeleerde Afshin Ellian heeft…

Lees meer

Frans Timmermans hoeft niet per se premier te worden: ‘Bereid om te kijken naar een alternatief’

Als de vier onderhandelende partijen er niet samen uitkomen, dan is de bal aan Frans Timmermans, als leider van de een-na-grootste partij van Nederland. Timmermans…

Lees meer

Bij Brenda ging een botoxbehandeling helemaal verkeerd: ‘Patiënten moeten de risico’s kennen’

Botox en fillers zijn eenvoudig online te bestellen, maar komen niet zonder gevaar. Daarvoor waarschuwen ervaringsdeskundigen Sietske Atsma en Brenda Berndsen in Stand van Nederland:…

Lees meer

Voorvechter gehandicaptenzaken en CDA-prominent Rick Brink (38) overleden

De Overijsselse politicus Rick Brink is zaterdag op 38-jarige leeftijd overleden. Hij was van 2019 tot 2021 de eerste ‘minister van gehandicaptenzaken’, een functie van…

Lees meer

Zwitserland wint Eurovisie 2024, fluitconcerten voor Israël en EBU

Zwitserland heeft zaterdagavond in het Zweedse Malmö de 68e editie van het Eurovisie Songfestival gewonnen. Israël, van tevoren een andere favoriet van de bookmakers, is…

Lees meer

AVROTROS: Klein maakte dreigende beweging, raakte niemand

Joost Klein heeft slechts “een dreigende beweging” naar een camera gemaakt en daarbij niemand geraakt. Dat stelt omroep AVROTROS in een reactie op de diskwalificatie…

Lees meer

UvA schat schade pro-Palestijnse protesten op 1,5 miljoen euro

De Universiteit van Amsterdam (UvA) schat dat de pro-Palestijnse demonstraties van deze week 1,5 miljoen euro aan schade hebben aangericht. Schade die is ontstaan aan…

Lees meer

Zweedse omroep meldt crisisoverleg EBU na diskwalificatie Klein

De Zweedse omroep SVT meldt dat de European Broadcasting Union (EBU) een crisisoverleg heeft na de diskwalificatie van Joost Klein. Eerder op de dag maakte…

Lees meer

Financiële ongelijkheid drijft veel Italianen tot wanhoop: ‘Veel mensen verdienen niet genoeg om te overleven’

Italië: het land van opera, Romeinse ruïnes, de Toren van Pisa, maar ook het land met een schrijnende economische situatie. Waar Italianen in het noorden…

Lees meer

Nederland onterecht weggezet als narcostaat: ‘We kunnen ons niet vergelijken met een willekeurig dorp in Mexico’

Als we de berichtgeving uit verschillende media en de mening van diverse politici moeten geloven, dan lijkt Nederland langzamerhand te veranderen in het Mexico aan…

Lees meer

Joost Klein gediskwalificeerd voor finale Eurovisie Songfestival

Joost Klein doet niet meer mee aan de finale van het Eurovisie Songfestival. De Nederlandse inzending is door organisator European Broadcasting Union (EBU) gediskwalificeerd. Dat…

Lees meer

Misdaadjournalist Gerlof Leistra zag moordenaar Pim Fortuyn kort na de moord in de gevangenis: ‘Het blijft luguber’

Het is ruim 22 jaar na de dood op politicus Pim Fortuyn. Misdaadjournalist Gerlof Leistra was op dat moment in de Bijlmerbajes aan het werk…

Lees meer