main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 14 januari 2022 — 10:21

Burgemeester Alblasserdam deelt vandaag geen boetes uit aan ondernemers die deuren openen

Ondernemers in Alblasserdam openen vandaag de deuren als protest tegen de geldende coronamaatregelen. Burgemeester Jaap Paans gaat hiervoor geen boetes uitdelen, zo zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Maar we gaan natuurlijk wel kijken of er geen excessen plaatsvinden. Want de volksgezondheid is het dilemma waar we voor staan.”

Zo is het niet de bedoeling dat de winkels in de Zuid-Hollandse gemeente vandaag massaal overstroomd worden door een groot aantal mensen, waarschuwt Paans. “Maar als een ondernemer wil laten zien dat mensen vanaf morgen veilig kunnen winkelen, is dat geen reden om in te grijpen.”

Geen versoepelingen voor de horeca

Paans ziet de actie vandaag als demonstratie. “Ze willen laten zien dat ze op een verantwoorde manier open kunnen”, zegt hij. “Want er komt vanavond een bericht dat de winkeliers open kunnen, maar de horeca kan nog niets.”

Daarmee doelt de Alblasserdamse burgemeester op het feit dat coronaregels voor het hoger onderwijs, detailhandel, contactberoepen en sport vanaf zaterdag naar alle verwachtingen worden versoepeld, maar dat de horeca de deuren nog gesloten moet houden. Deze versoepelingen lekten zoals gebruikelijk al vroegtijdig uit. Om 19.00 vanavond licht het kabinet de definitieve coronaregels toe.

In Alblasserdam zitten veel speciaalzaken die trouwe klanten trekken vanuit de hele regio, zegt Paans, die veel begrip heeft voor de actie. “Zij hebben nu echt gemerkt in deze lockdown dat klanten niet meer langskomen, niet meer bestellen, ook niet online”, vertelt hij. En daarom geven ze nu op. “Dat is natuurlijk funest voor dit soort ondernemers.”

Voorzitter van de winkeliersvereniging Gert-Jan van Dommelen geeft aan dat zij met het openen van de deuren een signaal willen afgeven. “De nood is echt hoog. Bij heel veel ondernemers wordt het echt een uitdaging om deze maand salaris te betalen. Dat moet iedereen weten”, beklemtoont hij. “Er is heel veel stille armoede en ellende.”

Volgens Van Dommelen heerst er ook nog te veel het idee “dat er riante steunpakketten rondvliegen”, zegt hij. “Dus we willen gewoon een statement maken. Het is klaar, het is genoeg, zo kan het niet verder.”

‘We willen een statement maken’

Eigenaar van het Grand Café in Alblasserdam, John van Krimpen, geeft aan dat ze “het zat zijn. We willen een statement maken”, zegt hij. “Het is onacceptabel dat we weer niet in de prijzen vallen.”

Tekst gaat verder onder de tweet.

Het draagvlak is volgens hem al lang tot “nul” gezakt. “Nederland moet gewoon open. We zijn er klaar mee. Ze hebben ons een week voor de kerst abrupt dichtgegooid, iedereen had al heel veel reserveringen staan. Als ze ons zo snel dicht kunnen gooien, kunnen ze ons ook weer snel opengooien.”

Volgens Van Dommelen blijft de actie vooralsnog bij één dag.

LEES OOK: Albert Verlinde woest om uitblijven versoepelingen voor cultuursector: ‘Gaan nu in ‘decadente’ lockdown’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Antisemitisme anno 2024

Van een militair die de Hitlergroet brengt tot een imam die oproept om joden te haten. Aan de vooravond van Dodenherdenking staat Het Misdaadbureau in het teken van antisemitisme anno 2024.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met historicus Coks Donders en Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven. Het aantal meldingen van Jodenhaat neemt schrikbarend toe, maar worden de daders ook opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Vrijdag 19.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Europa: de huizencrisis in Ierland

Wij hebben een woningcrisis, maar in Ierland is de situatie nog erger. Jonge Ieren trekken massaal weg, al merken expats daar weinig van.
 
Kijk donderdag om 20.59 uur naar aflevering twee van Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Drukke dag voor verzekeraars: honderden schademeldingen na noodweer

Het aantal schademeldingen na het noodweer in delen van het land donderdag is opgelopen tot ruim boven de 200, melden verzekeraars Interpolis en Nationale-Nederlanden (NN)….

Lees meer

Tuinman (BBB) doet moreel appel op Oekraïense dienstplichtigen in Nederland te vechten voor hun land: ‘Maar ik stuur niemand terug’

Tweede Kamerlid van de BoerBurgerBeweging Gijs Tuinman wil Oekraïense dienstplichtigen die in Nederland verblijven niet terugsturen. Hij vindt dat zij zelf de morele plicht moeten…

Lees meer

Een lelijke pompoen wil de consument niet, maar wat gebeurt er dan mee?

Wanneer supermarkten producten van telers en verwerkers niet in hun schappen willen hebben, moet er een andere bestemming voor gezocht worden. Veelal worden deze ‘afvalproducten’…

Lees meer

Marktplaats verwijdert aangeboden kaartjes Nationale Herdenking

Marktplaats heeft meerdere advertenties verwijderd van gratis kaartjes voor de Nationale Herdenking op de Dam op 4 mei die tegen betaling werden aangeboden. Een woordvoerder…

Lees meer