main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 6 januari 2022 — 13:45

Bedrijven zonder omzetverlies ontvangen vaak toch coronasteun: ‘Voelt echt niet prettig’

Bedrijven die amper in de problemen komen door de coronacrisis doen vaak wel een beroep op de steunmaatregelen, ondanks een verzoek van de overheid om dat niet te doen. Dat bevestigt het ministerie van Sociale Zaken aan De Telegraaf.

Dat de bedrijven toch kunnen aankloppen voor de NOW (loonsubsidie) en TVL (vastelastenregeling), komt door de manier waarop het omzetverlies wordt berekend. Zo is er regelmatig een mismatch bij seizoensbedrijven, zegt een accountant met veel agrarische klanten tegen de krant. “Sommige kwekers hebben de ene helft van het jaar wel omzet en de andere helft nooit. Maar de referentieperiode voor de NOW is de gemiddelde kwartaalomzet uit 2019.”

“Dat is de jaaromzet gedeeld door vier, waardoor een kwartaal waarin nooit omzet wordt gemaakt opeens wel omzet heeft”, legt de accountant, die anoniem wil blijven, uit. Als het kwartaal uit 2020 of 2021 zonder omzet wordt vergeleken met de periode uit 2019, is er sprake van “gigantisch” omzetverlies. Een bedrijf heeft volgens de regels dan recht op steun.

Volgens hoogleraar externe verslaggeving aan de VU Amsterdam en hoofd vaktechniek bij accountant PwC Arjan Brouwer speelt het niet alleen bij boerenbedrijven. “Er zijn veel meer bedrijven die technisch recht hebben op steun, maar niet als je kijkt naar de geest waar de steun voor bedoeld is”, zegt hij tegen de krant.

Het ministerie van Sociale Zaken erkent het probleem. “De wetgeving is snel in elkaar gezet om zo veel mogelijk bedrijven te helpen en de werkgelegenheid in stand te houden”, zegt een woordvoerder.

‘Veel mensen tussen wal en schip’

Het is extra zuur voor bedrijven die door de regeltjes juist buiten de boot vallen en geen steun krijgen, terwijl ze wel hard door de crisis worden geraakt. Eén van hen is horecaondernemer Baukje Haarsma. “Het is niet fijn om te zien. Wij zijn heel strijdbaar om die steun wel te krijgen, maar wij krijgen het niet. Het voelt echt niet prettig”, benadrukt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

“Er is een standaard model en daar wordt niet van afgeweken. Wij krijgen geen steun en andere ondernemers wel, omdat ze wel in het plaatje passen.” Haarsma hoopt dat er maatwerk komt. “Er vallen heel veel mensen tussen wal en schip, dus zoek daar een oplossing voor.”

LEES OOK: Kappers houden coupes ministers goed in de gaten tijdens bordesscène

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande…

Lees meer

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer