main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Gelukkig Nieuwjaar met WNL - 1 januari 2022 — 18:23

Wordt de samenleving te individualistisch? ‘Deel bevolking ongevoelig voor sociale controle’

We zijn op weg naar een samenleving die erg individueel is, zegt demograaf Jan Latten in Gelukkig Nieuwjaar met WNL op NPO Radio 1. “Die houding is vooral tot bloei gekomen na de jaren tachtig. We hebben een generatie opgevoed waarvan een deel een beetje doorslaat naar ‘dit zijn mijn rechten’.”

Een groot deel van de bevolking is volgens Latten ongevoeliger geworden voor sociale controle. “Op de vraag: ‘Trek je je wel eens iets aan van anderen in je gedrag?’ zegt één op de vijf jongeren nee.”

Opvoedingsdeskundige Marina van der Wal deelt de zorgen over het toenemend individualisme. “Je ziet dat er een aantal basisvormen zoals flexibiliteit, het binnen de perken houden van emoties en open staan voor feedback, minder zijn ontwikkeld bij jongeren en kinderen”, zegt zij. “Je ziet dat die zelfregulatie steeds minder wordt meegegeven bij de opvoeding. Dat gaat de hele maatschappij aan. Het maakt dat het lastiger wordt voor mensen om samen te werken.”

‘Het moet niet doorslaan’

Volgens Latten is het een winst dat we minder gehoorzaam hoeven te zijn en zelf mogen bedenken hoe we willen leven. “Maar dat moet niet doorslaan. Je mag het goede benoemen, maar je mag ook waarschuwen voor het slechte.”

Verkiezingen, gezondheid, opvoeding, integratie en immigratie; welke uitdagingen staan Nederland te wachten in 2022? Demograaf Jan Latten, opvoedingsdeskundige Marina van der Wal, VVD-Kamerlid Ulysse Ellian, JA21-senator Annabel Nanninga en Kaan Özgök bespreken het in Gelukkig Nieuwjaar met WNL.

Dit hele gesprek kijk je hierboven terug.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer

Partijleiders en informateurs nog steeds onzeker over akkoord

Het is nog steeds niet duidelijk of PVV, VVD, NSC en BBB samen een nieuw kabinet gaan vormen. Na afloop van een lange dag van…

Lees meer

Overvol stroomnet vraagt om ‘vloeken in de transitiekerk’: ‘We moeten terug naar het gas’

Koken, een wasje draaien of je auto opladen is – als er niets gebeurt – over een paar jaar niet meer vanzelfsprekend. Daarvoor waarschuwen onder…

Lees meer

Blauwe kip laat Joost Klein niet dalen op Spotify: best beluisterde Songfestival-deelname

Europapa van Joost Klein is “met afstand” de populairste inzending op Spotify. De muziekstreamingdienst maakte maandag bekend dat het nummer van Joost Klein van alle…

Lees meer

Nederland stuurt vanaf december F-35’s naar Estland

Nederland stuurt vanaf december maximaal tien F-35’s naar Estland om daar bij te dragen aan de bewaking en beveiliging van het NAVO-luchtruim. Dat meldt demissionair…

Lees meer