main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 10 november 2021 — 08:13

‘Horeca krijgt te maken met extra maatregelen, coronapas uitgebreid naar dierentuin en pretpark’

De horeca moet rekening houden met aanvullende coronamaatregelen. De zitplicht keert mogelijk terug evenals een verdere beperking van de sluitingstijd, melden betrokkenen bij het coronabeleid aan De Telegraaf. Ook kondigt het demissionaire kabinet op een persconferentie aankomende vrijdag een uitbreiding van de coronapas aan: het wordt verplicht om die te tonen in dierentuinen en pretparken. Op de werkvloer en in het hoger onderwijs komt die plicht er voorlopig niet.

De aanvullende maatregelen kunnen zaterdag al ingaan, maar het is waarschijnlijk dat het demissionaire kabinet wacht tot het met de Tweede Kamer erover heeft gedebatteerd, schrijft de krant.

Over andere beperkingen wordt nog gesproken, zoals de verplichte placering in cafés en restaurants. Hierover is nog geen besluit genomen, benadrukken de betrokkenen.

Stijging ziekenhuisopnames

De aanvullende coronamaatregelen volgen op de stijging van het aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames. In Limburg kunnen coronapatiënten sinds gisteren niet meer worden opgevangen. Zij moeten naar ziekenhuizen buiten die provincie.

Afgelopen week scherpte het demissionaire kabinet de maatregelen al aan, met de terugkeer van de mondkapjesplicht in winkels en de uitbreiding van de coronapas naar sportscholen en musea.

Helemaal zeker is de komst van nieuwe beperkende maatregelen nog niet. Experts van het OMT komen vandaag bij elkaar en brengen morgen advies uit aan het demissionair kabinet. Vrijdag worden er definitieve beslissingen genomen.

‘Ook kijken naar verpleegkundigen in ziekenhuizen’

Tweede Kamerlid voor het CDA Derk Boswijk begrijpt dat “alle maatregelen waardeloos” zijn, waarmee hij doelt op de impact ervan. “We hadden allemaal de hoop dat we wat meer vrijheid zouden hebben”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Tegelijkertijd zien we natuurlijk de cijfers in de ziekenhuizen en de reguliere zorg die wordt afgeschaald. Ik denk dat we moeten doen wat de specialisten zeggen.”

Boswijk begrijpt dat aanvullende maatregelen zuur zijn voor horecaondernemers, die al veel klappen hebben gehad. “We moeten ook kijken naar de verpleegkundigen in de ziekenhuizen die al bijna twee jaar vol in touw zijn. Daar gaat de rek op een gegeven moment ook uit. Maar het is natuurlijk een waardeloze balans. Alles doet pijn bij iemand”, aldus het Kamerlid.

LEES OOK: Limburgse ziekenhuizen luiden noodklok: ‘Stevenen rechtstreeks af op zorginfarct’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande…

Lees meer

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer