main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 5 november 2021 — 10:06

Zorg tegen verplichte coronapas voor personeel: ‘Leidt tot demotivatie en grotere tekorten’

Het demissionaire kabinet wil de coronapas ook gaan invoeren in de zorg. Uiteindelijk is het aan de zorginstellingen zelf om te bepalen of zij het personeel en de bezoekers vragen naar een QR-code. De zorg is echter tegen het invoeren van deze maatregel.

“Een coronapas gaat de uitstroom van personeel vergroten en gaat mensen demotiveren. Dit gaat leiden tot nog grotere tekorten”, zegt Peter Langenbach, bestuurder van het Maasstad Ziekenhuis, in Goedemorgen Nederland op NPO1. “Het is ook niet zo dat er in ziekenhuizen veel besmettingen zijn. Er wordt veilig gewerkt en wij hanteren de maatregelen goed. Er is geen coronapas nodig om dat te blijven doen.”

‘Tekorten zijn al gigantisch’

“Het lijkt mij geen goed idee”, doelt SP-partijleider Lilian Marijnissen op het invoeren van de coronapas in de zorg. De vraag is echter of het niet onverantwoord is om zonder QR-code te werk te gaan. In ziekenhuizen werkt het personeel immers met kwetsbaren. “Maar in het begin van de coronacrisis werd het zorgpersoneel het veld ingestuurd zonder enige vorm van fatsoenlijke bescherming.”

Marijnissen is voorstander van vaccineren, maar stipt wel aan dat iedereen vrij is om daar zelf een keuze in te maken. En dat geldt ook voor zorgverleners. “De tekorten zijn al gigantisch en op deze manier worden die alleen maar groter”, aldus de politicus.

‘Gevaarlijk’

Het Outbreak Management Team had in een eigen statement al aangegeven dat het invoeren van de coronapas in de zorg weinig winst zal opleveren. “Maar dan kan in principe een ongevaccineerd iemand aan een bed staan?”, vraagt journalist en mediadeskundige Mark Koster zich af. “Dat is toch gevaarlijk?”

De vaccinatiegraad onder zorgverleners ligt erg hoog, meldt Marijnissen nog. “Ik vraag mij dus af dit nu allemaal nodig is. We hebben juist meer zorgpersoneel nodig.”

LEES OOK: Zorgen om coronapas in de zorg: ‘Angst om toenemende agressie naar personeel’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande…

Lees meer

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer