main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 1 november 2021 — 15:03

Klimaattop in Glasgow van start: ‘Gebruik van kernenergie wordt steeds serieuzer’

De klimaattop in Glasgow is maandag officieel van start gegaan. In Schotland zullen de aanwezige regeringsleiders gesprekken voeren over het aanpakken van de klimaatverandering. Dit zal bijna twee weken tijd in beslag nemen. De vorige klimaattop vond plaats in Parijs in 2015.

Het doel van de top in Glasgow is om concrete plannen te smeden om de opwarming van de aarde zo veel mogelijk tegen te gaan. “Het zullen harde maatregelen moeten zijn”, begint Uri Rosenthal, oud-minister van Buitenlandse Zaken zijn verhaal bij Goedemorgen Nederland. Het wegdoen van kolen en het gebruik van kernenergie zijn twee onderwerpen van gesprek.

“Het is zeer de vraag of alle landen die er zijn, en ook die er niet zijn, zich in de maatregelen kunnen vinden. Neem China, een van de grootste vervuilers van de wereld, zegt; ‘dat bekijken we wel in 2030’.”

‘Grootste vervuilers niet aanwezig’

De kans is volgens Rosenthal niet erg groot dat er tijdens de klimaattop in Glasgow concrete plannen tot stand komen. Daarentegen is wel afgesproken dat men geleidelijk aan niet verder gaat dan 1.5 graden verwarming van de aarde, wat in Parijs al werd afgesproken. “De vraag of er regels worden gesteld en of er afdwingbare maatregelen worden genomen ligt nu op tafel.”

JA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans twijfelt er ook aan of er harde besluiten genomen gaan worden. “Rusland en China, de twee grootste vervuilers, zijn niet aanwezig en worden ook nergens aan gehouden. En daar gaan wij als Nederlanders met een minieme invloed op het wereldklimaat geen verschil in maken. Er gaan te veel kosten naar een te kleine oplossing en daar gaan wij de boel niet mee redden.”

‘Frankrijk laat voor 30 miljard aan kerncentrales bouwen’

Kernenergie begint volgens beiden steeds meer een goede oplossing te worden. Rosenthal: “Voorheen werd dat weggezet als onbespreekbaar of onrendabel.” Belangrijk signaal hierin kwam ook al eerder van Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie. Zij zei namelijk dat het gebruik van kernenergie meegenomen moest worden in de nieuwe energievoorziening van Europa.

Eerdmans noemt Emmanuel Macron, president van Frankrijk, die “voor 30 miljard aan kerncentrales laat bouwen” als voorbeeld. Landen kunnen volgens de fractievoorzitter tijdens de klimaattop stappen zetten om dit meer te realiseren door aan elkaar kennis over te dragen.

LEES OOK: Kernenergie wordt steeds populairder: ‘Prijzen zijn vergelijkbaar met wind op zee’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Terugluisteren: wie moeten straks het kabinet gaan vullen?

Mochten de formerende partijen tot een akkoord komen, wie moeten dan plaats nemen in het kabinet? Martijn de Greve bespreek het met…

  • Jozias van Aartsen, oud-minister van Landbouw en Buitenlandse zaken en voormalig VVD-fractievoorzitter;
  • Cees Veerman, oud-Landbouwminister voor het CDA;
  • Mark Frequin, voormalig topambtenaar en de schrijver van vele boeken over de samenwerking met bewindspersonen zoals ‘Ja minister, nee minister’.

Klik hier en luister deze uitzending terug.

Concertgebouw schrapt concerten Israëlische groep om demonstratie

Twee concerten van de Israëlische muziekgroep Jerusalem Quartet in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam gaan niet door. Volgens de muziekzaal is dat besluit genomen “vanwege…

Lees meer

Faunabescherming naar rechter wegens afschieten wolf in Wapse

De Faunabescherming stapt naar de rechter in een zaak over de wolf die vorig jaar in Wapse werd doodgeschoten. De dierenorganisatie tekent bij de rechtbank…

Lees meer

Provincie Friesland wil Frysk vier jaar lang stimuleren

Het provinciebestuur van Friesland zet met de Friese Taalnota de komende vier jaar in op een toename van Friestalige communicatie. De provincie wil het schrijven…

Lees meer

Demissionair minister Van Gennip: kwestie Joost Klein nog niet voor Mariëtte Hamer

Regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag Mariëtte Hamer doet op dit moment geen onderzoek naar de kwestie Joost Klein. Dat zegt demissionair minister van Sociale Zaken en…

Lees meer

Vakantiegeld wordt weer gestort, maar mensen lossen liever schulden af

Over twee weken krijgen veel Nederlanders hun vakantiegeld weer gestort. Toch gebruikt niet iedereen het geld om op vakantie te gaan, blijkt uit onderzoek van…

Lees meer