main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: ANP
Op1 - 7 oktober 2021 — 23:49

Fors meer energiearmoede als gasprijzen blijven stijgen: ‘Dat kan niet iedereen behappen’

Voor een enorme groep Nederlanders dreigt een financieel drama door de stijgende gasprijzen. Journalist Jean Dohmen waarschuwt in Op1 dat iedereen hier de komende tijd mee te maken zal krijgen. “Het gaat van honderden euro’s voor mensen die weinig verbruiken, tot duizenden voor mensen die veel stoken.”

Na de coronacrisis was er snel herstel en is een enorme behoefte aan grondstoffen ontstaan waaronder gas, legt Dohmen uit. “Het is alsof wij in de file hebben gestaan en opeens kunnen wij optrekken en veel gas geven. Dat doen alle ontwikkelde landen tegelijk, ook China. Zo importeert China heel veel vloeibaar gas.”

Europa is daarnaast ook begonnen met de transitie naar groene en alternatieve energiebronnen. “Zo heeft Duitsland de stap gezet om met kernenergie te stoppen en wij zien zelf dat wij kolencentrales sluiten. Vervolgens blijkt eigenlijk dat de opbrengsten van die windenergie wat tegenvallen op dit moment.”

‘Alles komt nu bij elkaar’

Daarnaast was Nederland een belangrijke speler op de Europese gasmarkt. “Dat was het veld in Groningen maar er zijn allemaal hele goede redenen waarom wij daarmee zijn gestopt. Dat betekent dat Nederland ook gas moet gaan importeren. De Noren zijn nu echter ook bezig met onderhoud aan de gasvelden. Alles komt nu bij elkaar, inclusief een nieuwe pijpleiding die Russisch gas naar Duitsland zou brengen waarbij Duitsland uitgebreid de tijd neemt om daar vergunningen voor te verlenen. Dat is de Nord Stream 2 en die zou met haar enorme capaciteit veel problemen op kunnen lossen.”

Het gevolg daarvan is dat de gasprijzen nu ongeveer zeven keer zo hoog zijn als een jaar geleden. “En als je in Nederland naar consumenten kijkt waar je nu zo’n 65 cent betaalt voor een kuub gas betaalt zie ik nu ook ‘aanbiedingen’ op websites voorbijkomen waar je 1,30 euro betaalt. Niet iedereen krijgt daar op hetzelfde moment mee te maken. Dat hangt er vanaf wanneer je contract afloopt. Bij veel mensen is dat op 1 januari, dan krijg je een nieuw variabel tarief, maar de komende maanden zal iedereen daarmee geconfronteerd worden.”

‘Die mensen zitten op twee manieren klem’

Voor honderduizenden huishoudens dreigt dit een financieel probleem te worden, denkt directeur van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) Arjan Vliegenhart. “Met name mensen met een laag inkomen en een slecht geïsoleerde woning gaan dit merken. Die energiekosten absorberen nu al een groot gedeelte van hun inkomsten. Als die gaan stijgen, wordt dat alleen maar groter. En omdat ze ook in een corporatiewoning wonen, hebben ze zelf niet de middelen en de mogelijkheden om serieus aan isolatie te doen. Die mensen zitten op twee manieren klem.”

Bij meer dan een half miljoen huishoudens wordt nu al meer dan tien procent van het inkomen uitgegeven aan energiekosten. “Dat noemen wij energiearmoede. Als de prijs verdubbelt wordt het aantal mensen dat dat heeft ook groter. Twee keer modaal geeft nu zo’n vijf procent aan uit aan energie, dat wordt dan negen procent. Dat zijn stevige sprongen die niet iedereen kan behappen.”

‘Weinig perspectief’

Zo’n negentig procent van de Nederlandse huizen zijn nog afhankelijk van gas. “En veel van die mensen die het konden doen hebben de afgelopen jaren ook iets gedaan aan isolatie. Een deel van mensen die een koopwoning hebben, wachten nog op het beleid wat er komt maar veel mensen hebben toch al zonnepanelen. Maar met name die corporatiesector, daar zit een grote kwetsbaarheid in. Zo liet RTL Nieuws een aantal weken geleden zien dat de staat van die woningen vaak achterblijft. Dan is het niet goed geïsoleerd en er is ook weinig perspectief om ook daadwerkelijk wat te kunnen doen. Dat maakt mensen kwetsbaar.”

LEES OOK: Nibud blij met ingreep om te hoge energierekening te voorkomen

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nieuw bij WNL: Op de Barricade

In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.

Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.

D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman

Ook te gast is voormalig MIVD-baas Pieter Cobelens over sabotage-activiteiten door de Russen en Chinezen. Rechtbankverslaggever Saskia Belleman van De Telegraaf schuift aan over geweld tegen vrouwen en journalist Rudi Vranckx neemt afscheid als oorlogsverslaggever bij de VRT en vertelt over zijn boek ‘Mijn Kleine Oorlog’.
Zondag 10.00 uur
Chocoladeletter? Liever een goedkopere zak kruidnoten

Door de snel gestegen cacaoprijs beleeft de traditionele kruidnoot een opleving. De versies met chocolade hadden eerdere jaren nog de overhand in de verkopen van…

Lees meer

Omtzigt: kabinetsdeelname vraagt veel ‘spankracht’ van NSC

De verkiezingswinst van een jaar geleden en de daaropvolgende kabinetsdeelname van NSC hebben “veel spankracht” gevraagd van de nog jonge partij. Dat gaf partijleider Pieter…

Lees meer

Opnieuw pakketten drugs aangespoeld aan kust bij Scheveningen

Zaterdag zijn opnieuw enkele pakketten met daarin mogelijk drugs aangespoeld bij het zuidelijk havenhoofd bij Scheveningen, meldt de politie. Vrijdag werd, na een getuigenmelding, al…

Lees meer

Manifestatie met zwarte pieten in Rijswijk rustig verlopen

De manifestatie met zwarte pieten op het Piramideplein in Rijswijk is “zonder bijzonderheden” verlopen, meldt een gemeentewoordvoerder. De Zuid-Hollandse gemeente had op advies van de…

Lees meer

Het Misdaadbureau: Astrid Holleeder leeft al tien jaar in doodsangst: ‘Haar verhaal is slechte reclame voor getuigen’

Het verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…

Lees meer

25.000 tot 50.000 mensen geraakt door uitkeringsfouten UWV

Tussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…

Lees meer

Gemeenten houden vast aan plannen voor emissievrije zones

De veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…

Lees meer

Topman Shell blij met uitspraak gerechtshof in CO2-zaak: ‘Belangrijk voor Nederlandse bedrijfsleven’

Topman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….

Lees meer

Zorgen om ‘innerlijke reis’ met macrodosing: ‘Er is niemand die de kwaliteit handhaaft’

Naast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…

Lees meer