main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 15 september 2021 — 13:38

Pieter Omtzigt terug in de Kamer: ‘Ga het proberen rustiger aan te doen’

Pieter Omtzigt is na een afwezigheid van zestien weken terug in het parlement. Woensdag was zijn eerste Kamerdag. “Ik ga proberen het de komende tijd iets rustiger aan te doen”, zegt de oud-CDA’er.

Het bekende Tweede Kamerlid kampte met een burn-out. In juni zegde hij zijn CDA-lidmaatschap op, omdat hij zich onveilige voelde binnen de partij. Hij gaat nu verder als onafhankelijk Kamerlid.

Omtzigt begint zijn eerste Kamerdag direct met een belangrijk debat waar veel belangstelling voor zal zijn: over de stand van zaken in Afghanistan en het handelen van het kabinet in de aanloop van de grote evacuatie uit Kabul. Dat debat is een paar uur uitgesteld, omdat de Kamer nog op informatie van het kabinet wacht.

‘Gefaseerd terugkomen’

Toch wil het Kamerlid “gefaseerd” terugkomen, na maanden van rust. “Maar dit is een intens vak, waarbij je ofwel afwezig ofwel volledig aanwezig bent.” Ook het leven als eenmansfractie zal anders zijn. “Dit is niet wat ik gezocht had, ik had het graag anders gezien”, zegt Omtzigt daarover. Aanstaande vrijdag zal hij uit de doeken doen waar hij zijn aandacht de komende jaren op zal richten. Maar zijn belangrijkste ambitie is het herstellen van het evenwicht tussen de overheid en de burgers, zei hij tegen de NOS.

Parlementair verslaggever van WNL Marieke Smits vraagt zich af of Omtzigt rustig kán starten. “Hij heeft het zelf over een rustige start, maar dat betwijfel ik”, zegt Smits in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Die ene keer dat hij er nog even was tijdens zijn burn-out, liep de hele Haagse pers op hem af. Ik denk dat dat vandaag ook gebeurt.”

Omtzigt lijkt in ieder geval weer zin te hebben in zijn Kamerwerk. Op Twitter schrijft hij dat ‘sommige dingen niet veranderd zijn sinds mijn vertrek’. “Ik bedoel niet de staat van de kabinetsformatie natuurlijk, maar het feit dat antwoorden van de Afghanistan-vragen – die ik wilde lezen in de trein – er nog niet zijn”, schrijft hij.

Tekst gaat verder onder tweet. 

Breuk met CDA

Omtzigt liet afgelopen week weten dat zijn breuk met het CDA definitief is en dat hij op eigen houtje doorgaat. In juni kondigde hij na een conflict met de partij aan zijn partijlidmaatschap op te zeggen. Toen sprak hij al zijn intentie uit om als zelfstandig Kamerlid terug te keren.

Omtzigt had in een memo zijn woede geuit over de manier waarop zijn partij met hem was omgegaan. Zo zou de voormalige CDA-voorzitter hem het partijleiderschap hebben beloofd, indien toenmalig leider Hugo de Jonge die positie zou opgeven. Toen De Jonge er inderdaad mee stopte, werd Hoekstra naar voren geschoven als lijsttrekker.

Uit de jongste peiling van Maurice Hond blijkt ook dat de CDA’er met een eigen partij met 25 zetels in de Kamer zou komen, als er nu verkiezingen zouden zijn.

LEES OOK: Pieter Omtzigt sluit terugkeer CDA definitief uit: ‘Zal nog moeilijk worden om minder uren te gaan werken’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Antisemitisme anno 2024

Van een militair die de Hitlergroet brengt tot een imam die oproept om joden te haten. Aan de vooravond van Dodenherdenking staat Het Misdaadbureau in het teken van antisemitisme anno 2024.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met historicus Coks Donders en Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven. Het aantal meldingen van Jodenhaat neemt schrikbarend toe, maar worden de daders ook opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Vrijdag 19.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Europa: de huizencrisis in Ierland

Wij hebben een woningcrisis, maar in Ierland is de situatie nog erger. Jonge Ieren trekken massaal weg, al merken expats daar weinig van.
 
Kijk donderdag om 20.59 uur naar aflevering twee van Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Tuinman (BBB) doet moreel appel op Oekraïense dienstplichtigen in Nederland te vechten voor hun land: ‘Maar ik stuur niemand terug’

Tweede Kamerlid van de BoerBurgerBeweging Gijs Tuinman wil Oekraïense dienstplichtigen die in Nederland verblijven niet terugsturen. Hij vindt dat zij zelf de morele plicht moeten…

Lees meer

Een lelijke pompoen wil de consument niet, maar wat gebeurt er dan mee?

Wanneer supermarkten producten van telers en verwerkers niet in hun schappen willen hebben, moet er een andere bestemming voor gezocht worden. Veelal worden deze ‘afvalproducten’…

Lees meer

Marktplaats verwijdert aangeboden kaartjes Nationale Herdenking

Marktplaats heeft meerdere advertenties verwijderd van gratis kaartjes voor de Nationale Herdenking op de Dam op 4 mei die tegen betaling werden aangeboden. Een woordvoerder…

Lees meer

Eerste officiële zomerse dag van het jaar, 25 graden in De Bilt

Het is de eerste officiële zomerse dag van het jaar. De temperatuur in De Bilt steeg om 14.00 uur naar 25,1 graden en daarmee is…

Lees meer